Pentru mine, siguranța în trafic este un subiect extrem de important și delicat. Cred că e datoria noastră să le oferim copiilor siguranță din toate punctele de vedere, dar asta sigur nu se va întâmpla dacă trecem strada împreună, atunci când semaforul pentru pietoni e roșu. Haideți să învățăm, să respectăm și dăm mai departe câteva reguli de circulație simple.

Văd foaaaaarte des părinți care traversează strada pe roșu, de mână cu odraslele lor. Pentru că „se grăbesc” sau pentru că „oricum nu trece nicio mașină”. Pentru că „unde e rostul să piardă câteva secunde din viața lor atât de plină și de agitată”? Oamenii aceștia nu-și dau seama că se pot întâmpla lucruri grave. Și că pot crea o traumă atât pentru șofer, cât și pentru oamenii din jur. Știu, sună dur, dar asta e realitatea.

 

Pietonul nerăbdător la semafor

 

N-am să uit prea curând un episod care mi s-a întâmplat înaintea sărbătorilor de iarnă, într-o intersecție mare din București. Eram cu Gina (mătușa Anei, bona lui Ingrid) la semafor. Fiindcă sunt două sensuri de mers, uneori se pune verde pentru pietoni mai întâi pe o parte, apoi cealaltă jumătate de drum mai are roșu pentru mai multe secunde, până când urmează să se facă verde și ea. Noi am traversat prima jumătate a drumului, apoi ne-am oprit și așteptam să primim unda verde pentru a putea merge mai departe. O doamnă în vârstă se lovește de mine și mă roagă să-i fac loc.

DaddyCool siguranta in trafic

Unde vă grăbiți, doamnă?, o întreb. Semaforul are culoarea roșie.

– Da, mamă, știu. Dar mă grăbesc și nu vine nicio mașină.

– Ba da, semaforul din cealaltă parte tocmai s-a făcut verde, mașinile au pornit, iar ele au, cu siguranță, o viteză mai mare decât aveți dumneavoastră.

– Ei, sigur aveam timp să trec. Ți-am spus că mă grăbesc.

– Nu mai bine vă grăbiți mai încet și ajungeți cu adevărat la destinație decât să nu mai ajungeți deloc? Știți de câte ori sunt călcați pietoni strict din vina lor? Și mai știți ce traumă puteți să îi cauzați unui șofer care circulă regulamentar? Gândiți-vă puțin… Plus că sunt și copii aici care așteaptă. Ce exemplu le dăm lor, dacă trecem pe roșu? De ce credeți că s-au inventat culorile astea?

– Ai dreptate, mamă…

 

Și s-a făcut verde. Am trecut strada, dar am rămas cu un gust amar pentru că mi-am amintit de toți cei care trec strada pe culoarea greșită. Unii dintre ei sunt părinți. Pentru ei, e normal să treci strada atunci când ai chef, atunci când nu vine nicio mașină, atunci când te grăbești etc. Reguli de circulație? Să fim serioși, cine le mai  respectă? Păi, ar cam trebui să o facem fiindcă din acest motiv s-au inventat.

Da, cu toții am traversat greșit strada cel puțin o dată în viață. Da, știu, atunci când ești adolescent prea rar te gândești la ce exemplu le dai celor din jurul tău. Dar atunci când ai deja o vârstă și, bonus, ai devenit părinte, am pretenția să fii responsabil. Și să îți educi copilul cât de bine poți ca să fie în siguranță. Se întâmplă oricum o mulțime de lucruri neplăcute. De ce unul dintre ele să fie chiar din vina ta?

 

Reguli simple de circulație care îți pot salva viața:

 

  • Traversează doar pe culoarea verde a semaforului.

  • Așteaptă răbdător până când semaforul te anunță că ai voie să treci strada.

  • Nu traversa imediat ce semaforul s-a făcut verde. Unii șoferi forțează trecerea, chiar dacă semnalele luminoase le spun clar că trebuie să se oprească.

  • Nu aștepta chiar în buza străzii. Nu știi niciodată ce fel de manevre fac șoferii de autoturisme. Știu cazuri de oameni care au fost loviți pe trotuar, doar pentru că erau prea aproape de șosea. Niște șoferi s-au evitat, unul dintre ei a ieșit de pe carosabil și a făcut o victimă. Asigurați-vă că tăiați această posibilă situație de pe listă.

  • Dacă ești părinte, explică-i întotdeauna copilului tău semnificația culorilor semaforului. Niciodată, dar ABSOLUT NICIODATĂ nu trece strada pe culoarea roșie, chiar dacă nu vine nici măcar o mașină câtă vreme aștepți.

Simplu, nu? Dacă am înțelege toți niște lucruri elementare, lumea ar fi, cu siguranță, un loc mai bun.

 

Șoferul grăbit uită de siguranța în trafic.

 

Să ne concentrăm puțin atenția și la șoferi. Sunt o mulțime de tipuri în trafic, de la cei mai calmi, la cei mai colerici, grăbiți veșnic sau violenți. Cel puțin pe străzile din România.

Personal, sunt șoferul-băbuță, cum îmi place să mă numesc. Nu plec niciodată de acasă fără să am centura pusă, nu merg niciodată cu viteză mare, nu fac niciodată pe viteazul în trafic. Acum 10 ani, când mi-am luat permisul, am făcut niște greșeli care s-au soldat cu două accidente minore, iar cele două situații m-au făcut să înțeleg cât de important este să fim extrem de conștienți de responsabilitatea pe care o avem atunci când ne urcăm într-o mașină.

DaddyCool siguranta in trafic

Am tot timpul în minte că e mai bine să ajung târziu la destinație, decât să nu ajung deloc. În urmă cu mai mulți ani, era să o pățesc grav din pură neatenție, iar acea situație mi-a fost o super deșteptare. De când am copil, sunt de o mie de ori mai atent la ce se întâmplă în jurul meu. Pentru că ne vreau în siguranță. Copilul trebuie să fie întotdeauna în scaunul special, chiar dacă e o adevărată provocare pentru unii părinți să îi facă pe cei mici să stea în el. Știu cum e, și Ingrid este super energică și greu stă în scaun, dar fiecare părinte trebuie să găsească puterea și metoda cea mai bună prin care micuțul/ micuții să fie în siguranță pe drum.

 

Ce putem face pentru a atrage atenția cu privire la siguranța în trafic?

 

În luna Decembrie am acceptat invitația partenerilor mei de la Mercedes-Benz de a povesti despre siguranța în trafic. Direct de la volanul mașinii, din postura de șofer. Acum e rândul să vă povestesc mai multe și aici.

De exemplu, știați că peste 5 miliarde de oameni din toată lumea folosesc drumurile în fiecare zi? Sunt fie pietoni, bicicliști, pasageri ai mijloacelor de transport, șoferi sau pasageri auto. Iar mulți dintre aceștia sunt copii.

DaddyCool siguranta in trafic

Pentru că și-a dat seama cât de importantă este siguranța în trafic, multinaționala auto Daimler AG a inițiat încă din anul 2001 programul internațional de educație rutieră Mobile Kids. Cu ajutorul lui, zeci de mii de copiii au învățat regulile de circulație primare, prin tactici atractive și jocuri adaptate fiecărei categorii de vârstă. Conceptul este dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani.

Mascota programului este Moki, un personaj creat pentru a facilita interacțiunea cu prichindeii. Fiindcă știm cu toții cât de mult le plac mascotele celor mici.

DaddyCool siguranta in trafic Mercedes-Benz Moki

 

MOKI ne învață copiii despre siguranța în trafic!

 

DaddyCool siguranta in trafic Reguli

 

La inițiativa Mercedes-Benz România, în colaborare cu Organizația Salvați Copiii, Mobile Kids se desfășoară și pe plan local, în școlile primare din capitală, din anul 2013. Astfel, peste 17.000 de copii din clasele I-IV au participat, din 2013 până acum, la lecțiile interactive, susținute de voluntarii organizației.

Principalul scop al lecțiilor interactive este reprezentat de înțelegerea regulilor de deplasare ca pieton, pe stradă, în mașină și în mijloacele de transport în comun. La finalul lecției, cei mici primesc și materiale informative pentru acasă. Acestea sunt foarte utile chiar și pentru părinți. Pentru că da, uneori noi suntem cei care învățăm de la copiii noștri.

DaddyCool siguranta in trafic Reguli

Și în anul 2017 programul s-a desfășurat la București între 9 Octombrie și 15 Decembrie, iar 3500 de elevi au beneficiat de lecții interactive prin intermediul jocului. Așadar, nu pot decât să laud această inițiativă și să sper că tot mai multe persoane, companii, școli vor adopta modelul și vor instrui copii cu privire la siguranța în trafic.

Iar tu, părinte, poți începe o astfel de educație chiar de acasă, din sânul familiei.

DaddyCool siguranta in trafic Reguli

Cum facem educație rutieră chiar de acasă?

 

  • Învățăm copiii cum arată și ce reprezintă semnele de circulație importante.

  • Căutăm cărți și jocuri interactive care se referă la siguranța în trafic. Sunt multe variante pe la tot felul de librării.

  • Povestim copilului de ce este important să fim atenți pe stradă, indiferent de postura în care ne aflăm.

  • Căutăm cel mai bun scaun de mașină pentru copil. Nu alegem niciodată varianta ieftină pentru că prețul final s-ar putea să fie mult mai mare.

  • Ne punem întotdeauna centura de siguranță atunci când plecăm la drum. Copilul va vedea acest lucru și îl va considera un model de urmat.

  • Căutăm filmulețe interactive despre siguranța în trafic. Le urmărim împreună și povestim pe seama lor.

  • Simulăm o situație din trafic, prin intermediul jocului. Expunem părțile pozitive și cele negative, apoi căutăm împreună cele mai bune soluții.

 

Evident, totul depinde de vârsta pe care o au micuții voștri. Dar sunt sigur că sunteți plini de imaginație și că veți găsi cele mai bune soluții pentru educația lor rutieră. În fond, vă doriți să vă știți familia în siguranță, nu-i așa?

Cu drag, DaddyCool!