Prin voluntariat l-am cunoscut pe Tiberiu Antipa, unul dintre acei tineri care te molipsesc total cu energia lor continuă și cu dorința de a face bine oamenilor din jur. A fost abandonat încă de la naștere, iar vreme de 22 de ani nu și-a cunoscut nici măcar o dată mama sau vreo rudă. Deși a crescut în centre de plasament, acest lucru nu l-a oprit să-și depăsească condiția și să lupte pentru copiii care acum trec prin toate suferințele pe care le-a întâmpinat el. Vin către voi cu o poveste demnă de a inspira pe mulți, din partea unui copil căruia nu i s-au dat prea multe șanse, iar acum este voluntar, director de ONG și luptă de 6 ani să facă lumea din jurul lui un loc mai bun. Vă invit cu mare drag să-i descoperiți incredibila poveste.
DaddyCool: Salut, Tiberiu. Tu ți-ai cunoscut vreodată familia?
Tiberiu Antipa: Hey, Robert. Nu, nu i-am cunoscut niciodată.
DaddyCool: De la ce vârstă ai fost abandonat?
Tiberiu: De la naștere, așadar nu am avut ocazia să-mi cunosc niciun membru al familiei.
DaddyCool: În ce casă de copii ai crescut?
Tiberiu: Am crescut la Leagănul de copii de la Arcul de Triumf din București până la 7 ani, apoi la o Fundație privată până la 14 ani și după la Sfântul Nicolae până la vârsta de 21 ani.
DaddyCool: Ce ai schimba în acest moment la România?
Tiberiu: Aș schimba multe. Sistemul. Aș înăspri pedepsele pentru cei care neglijează, agresează fizic și verbal copiii sau orice altă persoană lipsită de apărare. Aș schimba legea adopției, astfel încât numărul copiilor înfiați să crească semnificativ. Mi-aș dori mai mulți bani alocați pentru nevoiași și mai puțini pentru cei care, nemeritat, primesc salarii sau pensii foarte mari. Aș putea să scriu o carte cu câte aș schimba…
„Recomand tuturor să facă voluntariat. Nu este ușor, dar nimic nu este mai demn decât să dăruiești și să ajuți.”
DaddyCool: Oricum, tu ai scris deja o carte, „Confesiunile unui orfan”. Despre ce e cartea?
Tiberiu: Cartea este parte a vieții mele, cu momente și trăiri sufletești. Acolo am trecut bucăți de viață ca lumea să înțeleagă cum este viața unui orfan. Iar cei ca mine să ia ce este mai bun din ceea ce am făcut. Copiii pentru care familia este doar un vis să învețe că totul e posibil cu muncă și învățare. Iar ceilalți care cresc în sânul familiei să ia exemplu… Dacă noi putem și ei pot, dacă noi reușim în condiții grele, ei vor reuși mult mai ușor.
DaddyCool: Care sunt, pe rând, calitatea și defectul tău cea/cel mai mare?
Tiberiu: Calitatea mea este ambiția iar defectul este că, deseori, mă simt dezamăgit și simt că mă pierd, dar îmi revin repede și trec la treabă (revenind puțin la calități).
DaddyCool: Te inspiră cineva în acest moment?
Tiberiu: Mentorul meu, Stelian Bogza, tu și un colaborator drag, Alexandru. Sunteți parte din oamenii care mă inspiră. Pentru curajul vostru, pentru ambiție și pentru dorința continuă de a face bine.
DaddyCool: Mulțumesc. Mă bucur să aud asta. Cine te-a îndrumat cel mai mult/ cel mai bine pe perioada școlii?
Tiberiu: Cel mai mult educatorii din centre așa cum, în general, sunt îndrumătorii copiilor abandonați.
„Aș schimba multe în sistemul românesc. Aș înăspri pedepsele pentru cei care neglijează, agresează fizic și verbal copiii sau orice altă persoană lipsită de apărare. Aș schimba legea adopției. Mi-aș dori mai mulți bani alocați pentru nevoiași și mai puțini pentru cei care primesc salarii sau pensii foarte mari, nemeritat. Aș putea să scriu o carte cu câte aș schimba…”
DaddyCool: Ce studii ai absolvit?
Tiberiu: În ciuda posibilităților, am reușit să termin liceul, postliceala de asistent de gestiune și încă o școală de topograf și cadastru. De asemenea, am făcut un curs de antreprenor în economie socială și animator socio-educativ.
DaddyCool: Ce înseamnă voluntariatul pentru tine?
Tiberiu: Pentru mine, voluntariatul este acțiunea care dă sens traiului meu pe Pământ.
DaddyCool: Cum l-ai defini?
Tiberiu: L-aș defini ca pe o artă de a schimba destine.
DaddyCool: Ce anume te-a determinat să începi să ajuți copiii din medii defavorizate și alți oameni care au nevoie de ajutor?
Tiberiu: Faptul că le-am trăit poveștile și știu cât de greu le este.
DaddyCool: De la un copil crescut în orfelinat, ai ajuns să fii directorul ONG-ului care îți poartă numele, iar de 6 ani lupți să faci lumea din jurul tău un loc mai bun. Ce te motivează în fiecare zi?
Tiberiu: Îmbrățișările pe care le primesc drept multumire de la copii… sclipirea din ochii lor.
„Dacă aș descrie cei 6 ani de când lupt să ajut copiii, cred că perfect ar fi cuvântul SUFLET. Mi-l pun pe tavă în tot ceea ce fac!”
DaddyCool: Care e partea bună a voluntariatului și care este cea mai puțin bună?
Tiberiu: Din păcate pentru noi, părți bune sunt puține, dar cea mai frumoasă parte bună este mulțumirea sufletească. Partea cea mai puțin bună este că oamenii sunt sceptici și se implică greu.
DaddyCool: Cât de mult ți-a schimbat viața voluntariatul?
Tiberiu: La 180°… Având în vedere că cea mai mare parte a timpului o petrec făcând asta, uneori cu entuziasm, alteori plin de nervi sau dezamăgit, dar toate dau sens vieții mele.
DaddyCool: Povestește-mi un episod care va rămâne pentru totdeauna în inima ta.
Tiberiu: Doamne, sunt multe care vor rămâne. Poate părea nesemnificativ pentru unii, dar pentru mine a însemnat mult când am trecut prin zona Gării de Nord și mi-a sărit în brațe o femeie a străzii, care a ținut minte că, o vreme, le-am dus mâncare caldă.
DaddyCool: Cât de greu e să mobilizezi sponsorii și cum îi aduci alături de tine?
Tiberiu: Greu. Doar cei care mă cunosc răspund mai repede solicitărilor mele. Îi aduc aproape prezentându-le proiectele și, cu multe insistențe. Fac o paranteză, chiar un sponsor a spus că sunt definiția ambiției și a insistenței. 🙂
DaddyCool: Ești tânăr și pus pe treabă. Dacă ar fi după tine, ai face zilnic câte ceva pentru oameni, fiindcă deja te cunosc. E greu să îți stăpânești toate aceste idei și să te oprești la doar câteva, pe care să le dezvolți așa cum trebuie?
Tiberiu: Nu este tocmai greu deoarece timpul trece repede și trecem imediat de la un proiect la altul.
„Visul meu este să fac un centru de tranzit pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție socială.”
DaddyCool: Care este cel mai mare vis al tău?
Tiberiu: Visul meu este să fac un centru de tranzit pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție socială.
DaddyCool: Ce le-ai spune tuturor tinerilor care ar vrea să facă voluntariat? Le recomanzi sau nu experiența?
Tiberiu: Cu siguranță recomand tuturor să facă voluntariat. Nu este ușor, dar nimic nu este mai demn decât să dăruiești și să ajuți.
DaddyCool: Unde ar putea oamenii să-ți ajute asociația, Asociația TIBERIUS, cu donații în bani pentru toate proiectele pe care le desfășori? Sau chiar dacă ar vrea să facă voluntariat în cadrul Asociației?
Tiberiu: Îmi pot scrie pe office@asociatiatiberius.ro sau mă pot suna personal la numărul de telefon 0720442826. Mă bucur de fiecare dată când întâlnesc oameni noi, dornici să ajute.
Conturile asociației sunt:
RO15BTRLRONCRT0369724102
RO42BTRLRONCRT0369724101 – Asociația Tiberius RON
Sau
RO89BTRLEURCRT0369724101 – Asociația Tiberius EURO
Pe Tiberiu l-am cunoscut în cadrul unui proiect caritabil pe care l-am făcut împreună în luna Decembrie a anului 2018. El m-a căutat și mi-a cerut ajutorul, iar eu i l-am oferit cu drag, sub formă de voluntariat, ca să oferim o zi de neuitat pentru 400 de copii din centrele de plasament din București. Doar împreună putem aduce o schimbare, iar eu și Tiberiu am înțeles foarte bine acest lucru. Vă invit să vedeți, mai jos, cam cât de frumos și emoționant ne-a ieșit evenimentul cu care am încheiat superb anul 2018:
Amintiri din copilărie – Steluțe pentru îngeri! Confesiune!
AM FĂCUT FERICIȚI PESTE 400 DE COPII DIN CENTRELE DE PLASAMENT DIN BUCUREȘTI! Anul 2018 se încheie pentru mine într-un mod foarte personal. Am făcut ceea ce știu să fac mai bine: am adus fericirea pe chipurile a peste 400 de copii din medii defavorizate, iar partener în toată această aventură mi-a fost Tiberiu Antipa de la Asociaţia Tiberius. Am tras împreună vreme de aproximativ două luni și jumătate să facem un eveniment special pentru ca acești copii să aibă parte de câteva ore de liniște, de bucurie, de distracție, de cadouri, de magia Crăciunului. Pentru mine, era firesc să închei 2018 așa, după ce asta am făcut tot anul. Nu-mi plac evenimentele făcute doar de Paște, de 1 Iunie, de Crăciun. Cred în continuitate și, odată ales acest drum, n-am de gând să mă abat de la el.Tiberiu este unul dintre cei mai ambițioși, perseverenți, îndârjiți oameni pe care îi știu. Are 22 de ani, vine dintr-o casă de copii, iar acum luptă zilnic pentru cei care sunt în postura în care a fost el. Nu e deloc ușor ceea ce face și are tot respectul meu. Îi mulțumesc pentru că mi-a scris, pentru că îmi apreciază munca și calitățile, pentru că a vrut să facem parte din acest eveniment frumos împreună. Am reușit! We did it! :)Bineînțeles, un astfel de eveniment nu se poate face fără sprijinul sponsorilor. Pur și simplu nu am avea cum. Așadar, le mulțumim tare, taaaaare mult minunatei Cristina Huzum și echipei Sheraton Bucharest Hotel pentru că ei ne-au pus la dispoziție hotelul, autocare pentru copii, voluntari, sunet și tot ce am avut nevoie. E HUGE ceea ce au făcut pentru noi. Am economisit mii de euro în acest fel. Sunt foarte recunoscător!!!Mulțumim, Auchan, pentru cele peste 400 de cadouri puse la dispoziție pentru copii! Știm că nu lucrați cu oricine și tocmai din acest motiv suntem și mai recunoscători că ați ales să credeți în noi! :)Mulțumim tuturor celorlalți parteneri care ne-au fost alături cu produse și alt tip de sprijin: Heidi, Alka, Super Bet, HL, G2 Travel, Christian Tour, Christian Hope, Strauss, Cess Safety Solutions, Regus, Benefit, Aquila, Bioderma, Jasmin Travel, Aly Beauty, Ajuta Acum, DGASP 4, HSA. Le mulțumesc din suflet lui Sore, Nicole Cherry, Dana Matei și Bob Gabriel din trupa TODAY & Yvonne pentru că le-au oferit copiilor muzică, distracție, dans și voie super duper bună!Mulțumesc, Anamaria Bajan, Adelina Floarea & echipei Caroli pentru că au crezut în proiectul #amintiridincopilărie încă de la bun început. Terminăm anul contribuind împreună la o nouă serie de amintiri din copilărie minunate pentru acești copii. :)Mulțumesc, Edward Andrei Films, pentru că ai surprins atmosfera frumoasă care a fost acolo.19 Decembrie 2018 va fi o zi pe care nu o voi uita prea curând. Nu a fost ușor, dar am reușit. O mână de oameni! Când vrei, se poate! Vă invit să aruncați un ochi și să încheiem împreună anul cu speranța că lucrurile pot fi schimbate în bine. De oameni ca mine și ca voi. Sărbători fericite!!! 🙂
Publicată de DaddyCool.ro pe Duminică, 23 decembrie 2018
ACADEMIA DE VOLUNTARIAT este un proiect editorial semnat DaddyCool, menit să aducă în fața voastră povești incredibile de viață, ale unor oameni de tot felul, care și-au dedicat o mare parte din timp (dacă nu chiar tot) copiilor din medii defavorizate, mediului, animalelor abandonate, mamelor victime ale violenței domestice, bătrânilor etc.
E un proiect cu planuri foarte mari de viitor și sper din suflet să vă inspire să alegeți acest drum pentru că VOLUNTARIATUL poate fi un mod de viață, o cale spre o viitoare carieră, o revelație, o menire.
De ce i-am spus ACADEMIE? Pentru că fiecare dintre oamenii pe care vi-i voi prezenta pe parcursul anului 2019 ne va preda o lecție frumoasă de empatie, de ajutor necondiționat, de bunătate. Toți vor fi un exemplu de la care vom avea multe de învățat, iar împreună vor forma ACADEMIA DE VOLUNTARIAT, locul în care se adună toți oamenii buni ca să facă lumea din jurul lor un loc un pic mai bun. 😊
Vă invit să citiți și despre PROIECTELE MELE DE VOLUNTARIAT, CARITABILE, pe care le-am conceput sau în care m-am mai implicat!
Ne vedem pe Facebook și pe Instagram, unde v-am pregătit alte lucruri la fel de interesante, atât pe partea de PARENTING sau LIFESTYLE, cât și pe partea de TRAVEL!