Zilele trecute am avut o întâlnire și, înainte de ea, m-am oprit să mănânc într-un centru comercial pentru că nu am avut o altă opțiune. În vreme ce eu am ales ceva cât s-a putut de sănătos, în jurul meu părinți și copii savurau la greu fast food. Erau atât de mulți pe metru pătrat că nu-mi venea să cred. De ce vă duceți, dragi părinți, copiii la fast food?

Fiind singura opțiune de loc în care aș putea să iau masa, m-am dus la ultimul etaj al acestui centru comercial ca să studiez variantele. KFC, Mc Donalds, Pizza Hut, Shaorma Dristor, Wu Xing, ceva cu specific românesc etc. Evident, cele mai multe erau restaurante de tip fast food.

Am ales să mănânc un prânz chinezesc. Am optat pentru ceva vită picantă și orez, apoi m-am dus la o masă. Primul lucru care mi-a sărit în ochi a fost un grup mare de adolescenți. Erau strânși în gașcă pentru a lua masa la fast food. I-am numărat și erau 14, dintre care 4 supraponderali. Toți cu meniuri fast food în față. Supravegheați de 2 adulți, care au considerat că e în regulă ce mănâncă ei. Vârsta lor nu cred că sărea de 15 ani.

DaddyCool fast food
Photo by Brian Chan on Unsplash

 

Nu mi s-a părut deloc normal ceea ce am văzut. Mi-am propus să mă uit la mesele alăturate și să observ cam câte persoane mănâncă de la fast food. Și, mai ales, câte dintre acestea sunt însoțite de copii. Iar rezultatul a fost unul de-a dreptul neplăcut.

„În fața mea am văzut 14 adolescenți cu 14 meniuri fast food. 4 dintre ei erau supraponderali…”

 

Înainte de a vă spune ceea ce am observat, trebuie să știți că nu sunt un om al extremelor. Înțeleg poftele și scăpările adulților, pe care le am și eu o dată la ceva vreme. De exemplu, îmi dau voie să mănânc o dată pe lună ceva mai puțin sănătos. Dar când mânânc treburile astea prefer să nu fiu în compania lui Ingrid. Pe care nu aș duce-o niciodată într-un restaurant de acest gen.

DaddyCool fast food
Photo by Jakub Kapusnak for foodiesfeed.com

 

Acasă mâncăm cât se poate de sănătos și mi se pare normal să fie așa. Eu mai am scăpări pentru că pe mine nu m-a învățat nimeni în copilărie care e treaba cu mâncarea. Ce e sănătos și ce nu, ce afectează organismul și ce nu. Iar de la 16 ani am crescut singur într-un ritm destul de haotic. Așa că mâncarea fast food a fost o soluție chiar eficientă pentru un băiat de vârsta mea. Plus că în familia mea se punea accentul pe carne. Prea puțin pe legume și fructe. Carnea era cea mai bună legumă. :))

„8 mese din jurul meu consumau prăjeli de la fast food, iar la 6 dintre ele erau copii”

 

Nu vreau să se întâmple același lucru și cu Ingrid, tocmai de aceea sunt atent. Am grijă să mănânc sănătos și să fiu un exemplu bun pentru ea. Și tot din acest motiv m-am șocat să descopăr la mall că:

  • Un copil de aproximativ 7 ani mânca un Happy Meal în prezența mamei lui.
  • Un copil pe la vreo 9 ani mânca un mare hamburger în prezența tatălui său.
  • Doi frățiori pe la vreo 7-8 ani mâncau doi hamburgeri și două porții de cartofi prăjiți, în prezența bunicii. Ea mânca un iaurt. Probabil era la o dietă impusă de o problemă de sănătate.
  • O fetiță mânca un Happy Meal în prezența mamei sale.
  • Un băiețel mânca o shaorma, cot la cot cu tatăl său supraponderal.
  • O mamă a doi băieți de vreo 10 ani îi servea cu pizza și un Happy Meal.
  • 7 adolescenți la o altă masă consumau de zor câte un meniu de la fast food. O singură facă din gașcă și-a luat un meniu chinezesc.

Unii părinți trăiesc în ignoranță!

 

Credeți-mă, sunt date reale, mi le-am notat pe telefon special ca să nu scriu prostii. Așadar, 8 mese din jurul meu consumau prăjeli de la fast food. Iar la 6 dintre ele erau copii. 6 copii însoțiți de părinți, 2 de bunică. Nici unul dintre ei nu depășea 10 ani. Ba chiar unul dintre băieței era hrănit de către tatăl său cu hamburger. Înghițitură după înghițitură.

Din 21 de adolescenți care consumau fast food, 4 erau supraponderali, lucru vizibil cu ochiul liber. Vouă vi se pare în regulă ce tocmai v-am povestit că am văzut?

De ce să îți duci copilul la fast food? Care pot fi oare motivele pentru care mulți aleg această variantă atât de simplă și de toxică? E greu să facem un pachețel cu niște gustări sănătoase? În caz că mergem să ne luăm copilul de la școală și i se face foame pe drum? E atât de greu să avem grijă de sănătatea lor ? Ce fel de explicație le dăm copiiilor atunci când greutatea lor depășește cu mult limitele normalului? Vom putea avea una?

Efectele dezastruoase cauzate de fast food!

 

Știați că peste 48% dintre românii de peste 18 ani au probleme cu greutatea? Și că Organizația Mondială a Sănătății crede că, în curând, obezitatea va face mai multe victime decât fumatul?

Oricum obezitatea face victime, iar asta se întâmplă și în rândul copiilor. Pentru că peste un sfert dintre copiii români sunt obezi.

DaddyCool fast food

România ocupă un alarmant loc trei la nivel european, la capitolul obezitate infantilă. Părinții mânâncă mult, prost și haotic. Iar aceste obiceiuri se transmit și celor mici. Prea preocupați de problemele cotidiene, nu acordă importanță alimentației odraslelor. Și le trântesc în față fast food ca să scape de ele.

Nu fac sport de nici un fel și, evident, nu îi încurjează nici pe cei mici să o facă. Și au pretenția la copii sănătoși. Ironic, nu?

Odată ajunși supraponderali, copiii riscă să se sufere. De boli cardiace, diabet zaharat sau chiar de accidente vasculare.

Alimentele de tip fast food, motivul multora dintre infarcte!

 

Conform unor studii făcute de către profesorii de la Universitatea McMaster din Canada, 35% dintre oamenii care mănâncă fast food și alte mâncăruri bazate pe grăsimi sau alimente sărate sunt mai predispuși să facă infarct decât cei care au un regim de viață echilibrat. Miră pe cineva?

Acestea sunt doar câteva dintre informațiile care ar trebui să ne pună pe gânduri. Avem atât de multă informație utilă la un simplu click distanță. Cu toate astea, există în continuare părinți care aleg să ignore sănătatea copiilor. Și nu înțeleg de ce…

Nu judec pe nimeni. Fiecare își crește copilul așa cum crede de cuviință. Dar e un fenomen pe care eu nu îl voi înțelege niciodată. Să ai alternativa hrănitului sănătos, dar să apelezi la fast food pentru copilul tău.

Ironia e că timpul scutit acum și nepăsarea față de obiceiurile alimentare ale celor mici s-ar putea să-i coste zile de spitalizare, tratamente și durere sufletească, la un moment dat. Și asta pentru că au ales să fie ignoranți…

Doamne Ajută ca, în viitor, să vedem cât mai puțini prichindei la fast food!

Cu drag, DaddyCool!