Bună, tuturor! A trecut ceva vreme de când nu ne-am mai citit, dar odată cu toamna reluăm și programul de a ne da întâlnire în fiecare marți, pe blogul lui DaddyCool. Sunt Lorelei Nassar, iar astăzi vreau să vă vorbesc despre importanța medicului stomatolog în relația cu copilul vostru. Și de ce este bine ca, atunci când îl aduceți la cabinet, să îl lăsați singur cu medicul care are sarcina să îi rezolve problemele cu care se confruntă.
Înainte de a fi medic, sunt mamă a 2 copii. Ei îmi încălzesc sufletul de câte ori mă gândesc la ei. Ca oricărei mame, de fapt. Ai mei sunt mari deja: fata are 22 ani, iar băiatul 21. Desigur, eu tot copii îi consider, după cum și eu mă simt ori de câte ori mă duc la mama acasă. Copilul din mine se simte răsfățat!
Percepția îmi este ușurată și de faptul că fata mea locuiește cu mine temporar, după terminarea facultății și până când va intra la Master. În prezent e ocupată cu un job foarte challenging, de aceea ori de câte ori găsesc urme de fond de ten la baie sau cănile de cafea uitate peste tot, zâmbesc în sinea mea. Reflexul de a atenționa copilul dispare în fața bucuriei de a-l ști aproape pentru încă puțin! 🙂
Cred că cele mai importante lucruri de care are nevoie copilul vostru sunt aripi să zboare și spațiu să fie el însuși.
Băiatul meu, spre deosebire de ea, se află tocmai în Ierusalim. Participă la un schimb de experiență în cadrul unei fundații pentru pace. El s-a născut acolo și și-a asumat ca misiune de viață să ajute la pacea dintre israelieni și palestinieni. Așadar, copilul meu este plecat pentru o cauză nobilă.
Tocmai de aceea prețuiesc atât de mult puținele zile în care ne mai adunăm cu toții. Ei au prins aripi și zboară deja foarte sus.
Iar eu le permit asta și îi încurajez. Cred că cele mai importante lucruri de care are nevoie copilul vostru sunt fix acestea: aripi să zboare și spațiu să fie CINE ESTE EL. Fără să-l înghesuim cu indicații sau reproșuri. Cu atât mai puțin cu certuri și altele asemenea. Doar iubindu-l așa cum este el, fiindu-i alături și încurajându-i întotdeauna inițiativele și creativitatea.
De cele mai multe ori, părinții aduc copilul la medic și intră împreună cu el în cabinet. Deseori ambii părinți, uneori chiar și bunica.
Acestea fiind spuse, așa ar fi bine să procedăm și la dentist. Să dăm copilului spațiul să fie el însuși, în contact cu medicul care îl va face bine.
Subliniez asta pentru că, de cele mai multe ori, părinții aduc copilul la medic și intră împreună cu el în cabinet. Deseori ambii părinți, uneori chiar și bunica. Medicul întreabă copilul câte ceva, iar părinții răspund direct. Sar peste părerea copilului pentru că ei știu mai bine.
Este adevărat, au școala vieții, dar uită că sunt ALTE PERSOANE! Copilul tace timorat, medicul nu protestează din respect și iată-ne ajunși într-o situație inconfortabilă. În care copilul e doar purtător al dintelui cu durerea și… cam atât.
E important să descopăr copilul, să învăț cum funcționează el. Să îi explic direct, pe înțelesul lui, ce urmează să facem împreună. Dacă e necesar, nu ne grăbim să facem tratament de la prima ședință.
Din acest motiv, eu scot întotdeauna IMEDIAT părinții din cameră. Au venit, au așezat odrasla pe scaunul stomatologic, ne-am prezentat, apoi eu îi rog cu drag să iasă. E foarte necesar pentru a stabili o conexiune directă cu copilul. El este, de fapt, pacientul.
E important să ne cunoaștem, să învăț cum funcționează el. Să îi explic direct, pe înțelesul lui, ce urmează să facem împreună. Dacă e necesar, nu ne grăbim să facem tratament de la prima ședință. Putem folosi timpul împreună doar pentru a ne cunoaște mai bine. Ba chiar ne și putem juca. V-am mai povestit că hipnoza medicală funcționează excelent la copii. Pentru că la ei totul e un joc. Pot intra în poveste în câteva secunde, la modul cel mai real cu putință. Și din poveste în poveste, rezolvăm căriuța! 🙂
Așadar, dați-le voie să își exprime părerile, chiar și pe scaunul medicului dentist. Nu uitați că specialiștii vor lucra alături de cei mici direct, nu alături de părinți. Și e important ca între cei doi să se formeze o legătură bazată pe încredere pentru ca tratamentul să fie un succes. 🙂
Cu drag,
Dr. Lorelei Nassar
Credit Foto: Visual Hunt