Dacă săptămânile trecute vorbeam despre o mulțime de lucruri interesante, printre care prevenirea cariilor, de data aceasta a sosit momentul să aflăm de unde provine durerea pe care o simțim în dinți, atunci când este cazul.

Dacă sunt depistate la timp, cariile se tratează prin obturații. Asta înseamnă că, fie le observăm singuri printr-un mare noroc, fie mergem la dentist pentru o consultație periodică la fiecare jumătate de an și el o depistează.

O carie simplă nu doare, așadar nu prea putem simți singuri că microbii au făcut deja o cavitate în oricare dinte din gură. Asta deoarece senzația este transmisă de nervul dintelui, care e chiar în interior. Iar el e protejat de alte 2 straturi dure: smalț și dentină.

„După multe luni în care dintele a fost afectat începe să se simtă durerea.”

 

Să recapitulăm: dintele e împărțit în 2 părți: cea vizibilă, coroana, și rădăcina, care îl ancorează în osul maxilar. Din punct de vedere structural, cele 2 părți sunt alcătuite din 3 straturi.

Coroana are la suprafață smalțul cel alb și lucios, acesta fiind cel mai dur material din corpul uman. Smalțul conține același procent de calciu din momentul în care ne naștem și până la moarte. Bineînțeles, exceptând bolile în care acesta este afectat, dar care sunt specifice și puține. Degenerescente le numim în limbaj medical.

DaddyCool durerea Lorelei Nassar

Așadar , prejudecățile conform cărora „în timpul sarcinii scade calciul din dinți” sau „la fiecare copil am pierdut un dinte” sunt false și provin mai curând din lipsa de atenție pentru acest aspect al sănătății în perioada respectivă. În sprijinul acestui fapt stau cercetări făcute pe animale gestante care au fost lipsite de calciu în măsură foarte mare și la care s-au produs din această cauză fracturi osoase, dar dinții au rămas neschimbați ca și procent de calciu.

„Când o carie este deja profundă, microbii ajung la nerv și atunci doare rău!”

 

Sub smalț se află dentina, o substanță de consistența osului, deci mai moale decât smalțul. În ea se afla canaliculi prin care se poate transmite durerea. Deci începem să simțim durerea atunci când o carie ajunge la dentină.

Iar în interior se află o cameră ce se continuă cu un canal spre rădăcina dintelui, în care sunt nervul și alte vase de sânge. Abia de acolo simțim cu adevărat durerea. Când o carie este deja profundă, iar asta înseamnă la câteva luni bune după ce a început, microbii ajung la nerv și atunci doare rău.

DaddyCool durerea Lorelei Nassar

Când durerea devine greu de controlat, trebuie făcut tratament de canal. Nervul va fi scos și curățat bine, cămăruța și canalul din rădăcină umplute cu un material inert, iar dintele reconstruit și acoperit cu o coroniță. De ce îi punem coroniță? Pentru că tratamentul de canal lasă dintele fără vitalitate după ce i-a scos nervul. Acesta devine friabil, ca un pom uscat, iar asta înseamnă că trebuie protejat.

În caz că v-ați întrebat vreodată de unde, mai exact, provine durerea dinților, sper că v-am fost de folos. 🙂

Ne revedem săptămâna următoare!
Dr. Lorelei Nassar
www.24/7dental.ro
lorelei@24-7dental.ro