Oricât de funny sau incredibil ar suna, dinții de aur ai bunicii nu au devenit istorie. Asta pentru că să ai o dantură din aur este încă la modă, chiar și în țări în pas cu secolul 21, după cum ne povestește doamna doctor Lorelei Nassar.
În ceea ce privește reîntregirea unui dinte, o operațiune simplă înseamnă plomba sau obturația. Acestea se impun în cazuri în care pierderea de substanță e mică. Avem, deci, de-a face cu o carie mică. Ea se poate curăța doar cu unul dintre instrumentele bâzâitoare, din păcate, în majoritatea cabinetelor. Se poate și cu laserul, nebâzâitor, însă doar în cabinetele mai speciale!
„Uneori, o carie minusculă se poate dovedi a fi una de mari dimensiuni. Iar cavitatea rămasă după curățare să fie foarte mare…”
Curățatul cariei constă în îndepărtarea straturilor din dinte infectate cu microbi. Curățatul se întinde până la o adâncime la care totul e curat, steril și rezistent. E posibil ca, la o primă vedere, să pară că am avut o carie minusculă, iar după curățarea ei să se facă o cavitate foarte mare.
Dincolo de ce se vede cu ochiul liber, micuța carie, există microbi și toxine infiltrate în profunzime. Care vor da naștere la o nouă carie mai târziu, dacă nu sunt îndepărtate.
Așadar, cavitatea care se naște după curățirea cariei se va umple cu un material inert și rezistent, făcând astfel o plombă. Despre care am mai vorbit și altă dată. Când însă această cavitate e prea mare, se poate ca pereții ce au rămas din dinte să fie subțiri și fără rezistență.
„Când pereții rămași din dinte sunt subțiri și fără rezistență, se trece la o formă mai elaborată de reîntregire: incrustația! Aceasta poate fi din ceramică, zirconiu sau aur…”
Atunci trecem spre o formă mai elaborată de reîntregire a dinților, prin incrustație. Aceasta poate fi realizată din ceramică, zirconiu sau aur. Nu e de râs, aurul e încă unul dintre cele mai folosite materiale dentare. În Germania, de pildă, se fac foarte multe lucrări din și pe suport din aur. Acum câțiva ani am fost acolo la un curs ce se ținea într-o clinică de lângă Pădurea Neagră. Iar medicul principal povestea că, la ei în clinică, se folosesc în medie 30 de kilograme de aur pe an pentru astfel de proceduri!
Din aur și alte materiale se pot face și pivoții din interiorul dinților. Aceștia se ancorează în rădăcina existentă a dintelui și continuă în sus, fiind acoperiți apoi de coronițe.
„În Germania se folosesc, în medie, 30 de kilograme de aur pe an pentru reîntregiri dentare, la o singură clinică.”
Acestea se numesc așa (coronițe) pentru că acoperă și întregesc coroana dintelui. Ele pot fi confecționate din diverse materiale. Demult, de exemplu, erau pur și simplu din tablă. Astăzi însă sunt din ce în ce mai estetice. Din ceramică/porțelan, aur și/sau zirconiu etc.
Și nu puține sunt dățile în care pacienții vin la clinică și cer „un zâmbet ca la Hollywood”! Să fie alb, să fie bogat, să fie larg, din ureche în ureche sau să fie de aur? 🙂 Eu zic să fie din tot sufletul și cu sănătate maximă!
Cu drag, Dr. Lorelei Nassar