V-am spus deja că Stația de energie E.ON este o platformă educațională de unde noi, consumatorii, putem afla informații despre cum funcționează domeniul energiei, idei practice despre cum să economisim energie, dar ne și putem lămuri cu privire la aspecte pe care, de altfel, le considerăm greu de înțeles.
Azi a venit momentul să discutăm despre contorul de măsură index și să ne lămurim care este, mai exact, rolul acestuia. Așadar, să o luăm cu începutul. 😊
-
Ce este contorul de măsură și la ce folosește?
După cum îi spune și numele, contorul de măsură este un aparat care măsoară cantitatea de energie tranzitată la locația în care este montat. Acesta afișează una sau mai multe valori, printre care și cea mai importantă: indexul în kilowați-oră pentru energie electrică sau metri-cubi pentru gaze naturale, altfel spus, îți arată cât ai consumat într-o anumită perioadă de timp.
Contoarele pot fi cu inducție și afișaj mecanic sau electronice, care permit înregistrarea mai multor indecși sau mărimi electrice. Ce trebuie să faci tu? Să citești indexul de pe ecran și să-l transmiți către furnizorul tău pentru facturare.
-
Cui aparține contorul de măsură?
Contorul este proprietatea Operatorului de Distribuție din zona locului tău de consum. Așadar, acesta răspunde de starea și funcționarea lui, de verificarea, înlocuirea și montajul acestuia, precum și de citirea indexului afișat, cel puțin o dată la 3 luni.
Prin urmare, e bine să știi și că intervenția persoanelor neautorizate asupra aparatelor de măsură a energiei electrice și gazelor naturale este absolut interzisă și ilegală. Legea energiei electrice şi a gazelor naturale prevede că orice intervenție care deteriorează, modifică sau blochează funcționarea echipamentului de măsurare a consumului se poate pedepsi prin amendă sau cu închisoarea de la 3 luni până la 2 ani.
-
Ce fac când am o problemă cu contorul de măsură?
Tot la distribuitor, trebuie să apelezi pentru:
- Desigilarea/resigilarea, demontarea/remontarea, repoziționarea contorului, atunci când de exemplu facem renovări sau reamenajări. La fel procedezi și dacă vrei să înlocuiești tabloul electric interior, iar contorul tău e amplasat pe tablou.
- Schimbarea contorului, cu menționarea motivelor pentru care dorești acest lucru. Dacă de exemplu bănuiești că nu înregistrează corect consumul, poți solicita verificarea acestuia.
- Intervenții când contorul de măsură este blocat, ecranul este opacizat, nu are afișaj sau afișează un consum exagerat. Pot exista situații în care contorul este defect, nu are sigiliu sau observi că cineva a intervenit asupra lui neautorizat sau că acesta e vechi și nu poate înregistra un consum foarte mic, precum cel dat de led-uri, laptopuri, alte emițătoare cu consum redus.
Aceste intervenții sunt efectuate exclusiv de către personalul Operatorului de Distribuție sau electricieni autorizați desemnați de acesta. În oricare din situațiile de mai sus, trebuie să apelezi la furnizorul tău să îi comunici situația contorului, iar acesta va transmite solicitarea ta către Operatorul de Distribuție.
Contoarele se schimbă conform legii la fiecare 10 ani sau conform planurilor de digitalizare a rețelei energetice.
Încă un lucru important: ca titular al locului de consum, ești obligat să-i permiți Operatorului de Distribuție accesul la contor, mai ales dacă acesta se află în interiorul proprietății, atât pentru lucrările de mai sus, dar mai ales pentru citirea contorului.
Mai sunt și alte informații interesante pe care merită să le aflați despre acest subiect, astfel că vă invit să intrați pe Stația de energie E.ON, unde veți găsi articolul complet. Bineînțeles, puteți naviga platforma și pentru alte articole educative și super utile.
În plus, sunt curios. Atunci când vine vorba despre piața de energie electrică, ce alte subiecte vi se par greu de înțeles?
Cu drag, DaddyCool.