Zanzibar este primul loc exotic în care am fost în mijlocul iernii pentru prima dată în viață și m-a surprins încă din secunda în care am aterizat pe aeroport. După 3 săptămâni de experimentat diverse, m-am gândit să vă povestesc 15 lucruri pe care ar trebui să le cunoașteți despre acest loc extrem de interesant, total diferit de viața cu care sunteți obișnuiți în România.

Ca să îi fac și o mică introducere, Zanzibar este un teritoriu semi-autonom de pe coasta de Est a Africii. Mai exact, un arhipelag care are propriul guvern, însă aparține de Tanzania, așadar tot ce ține de taxe, impozite, birocrație și alte lucruri de acest gen se raportează guvernului Tanzaniei. Arhipelagul este compus din insula principală, Zanzibar sau Unguja, și insula Pemba, iar capitala este Zanzibar City, mai cunoscută drept Stone Town. Orașul a intrat în patrimoniul UNESCO și este, într-adevăr, fascinant. Acum că v-am făcut o scurtă introducere, haideți să vă spun și ce cred că ar trebui să știți despre Zanzibar, înainte de a plănui o vacanță acolo.

15 lucruri Zanzibar

 

1 – Nu e nevoie de vaccin ca să mergeți în Zanzibar.

Atât eu, cât și MommyCool, am primit multe mesaje referitoare la vaccinarea pentru Zanzibar. În timp ce vaccinarea este recomandată ca să ajungeți pe continent, în Tanzania, pentru Zanzibar nu e nevoie de ea. Desigur, voi puteți să vă vaccinați dacă vreți să fiți siguri, însă vă spun că nu este obligatoriu acest lucru. Noi nu ne-am vaccinat și nu am pățit absolut nimic. De obicei, recomandările locale sunt să nu mâncați din locuri insalubre, de pe stradă, să vă spălați pe mâini cât de des puteți, să beți apă îmbuteliată, din surse sigure etc. Noi am fost ceva mai rebeli și tot nu am pățit nimic. 🙂

15 lucruri Zanzibar

2 – Oamenii sunt extrem de săraci.

Probabil primul lucru care o să vă uimească odată ce aterizați pe aeroportul din Zanzibar City este sărăcia. Începând chiar din aeroport, unde nici măcar nu au benzi electrice, pe care vă vin bagajele, de obicei. Bagajele vin cu mâna, cărate de la avion de către angajați ai aeroportului. Să nu credeți că vi se pare din cauza oboselii celor 11 ore de călătorie. Chiar așa e. 🙂

15 lucruri Zanzibar

Pe măsură ce vă veți îndrepta spre oraș, veți avea impresia că sunteți într-un sat uitat de lume din România. Deși știam că sunt săraci, am rămas foarte surprins de faptul că majoritatea localnicilor trăiește în cocioabe. Iar Stone Town arată ca un platou de filmare unde s-a turnat o scenă de război. Totul e vechi, prăfuit, dărâmat. În afară de câteva hoteluri (foarte, foarte puține), care arată bine, dar au și prețuri pe măsură. Chiar și așa, diferența dintre un oraș european și acesta este extrem de interesantă și intrigantă.

 

15 lucruri Zanzibar

15 lucruri Zanzibar

3 – Localnicii sunt (suspect de) prietenoși.

Fiind un loc total nou pentru mine, mi se părea ciudat faptul că localnicii sunt așa de prietenoși. Prea prietenoși, aș putea spune. Pentru că e o avalanșă de persoane care te salută, te invită să le guști preparatele sau să le cumperi diverse lucruri, impresia e că totul e fals. E doar ca să te ademenească să dai banii pe ce au ei de vândut. În mare parte, cam așa e. Așadar, pregătiți-vă să fiți întâmpinați de muuulte zâmbete și invitații la cumpărat diverse. 🙂 Dincolo de aspectul comercial al comportamentului, oamenii chiar sunt super veseli, în toată sărăcia lor. Pentru ei, totul e bine, chiar dacă dorm pe marginea drumului. Hakuna Matata! 🙂

15 lucruri Zanzibar

15 lucruri Zanzibar

4 – În Stone Town, se fac grătare pe malul oceanului în fiecare seară.

Fiind la Oceanul Indian, imaginați-vă că principalele preparate culinare conțin mult pește și fructe de mare proaspete. Ei bine, să știți că în Stone Town se organizează grătare în fiecare seară. Într-o piațetă pe malul oceanului, zeci de echipe de bucătari gătesc în fața turiștilor tot felul de preparate care miros demențial. Pe lângă preparatele din ocean, puteți gusta banane prăjite, cartofi prăjiți, clătite sau sucuri fresh din fructe exotice.

15 lucruri Zanzibar

Foarte interesant este faptul că îți alegi ce vrei să mănânci, primești comanda, stai pe o bancă de ciment și îți savurezi cina, probabil o să hrănești zecile de pisici care vor fi în jurul tău și abia apoi cineva îți aduce nota. De cele mai multe ori nici nu știi cât costă fiecare lucru pe care l-ai comandat. Cel care ți-l vinde omite să-ți spună acest lucru. Te invită să te relaxezi, să te bucuri de mâncare și abia apoi să discutați despre bani.

Vă vând un pont. Să nu vă speriați atunci când nota voastră va face câteva mii (sau zeci de mii, în cazul nostru) de șilingi. De fapt, se va dovedi că nu e o sumă atât de mare. 🙂 Chiar vă recomand măcar o astfel de cină în aer liber, printre sute de turiști și grătare sfârâind a tot felul de minunății. E o experiență interesantă.

 

5 – Moneda națională este Shillingul Tanzanian (TZS)

Vă spuneam să nu vă speriați atunci când veți plăti prima voastră cină în piațeta din Stone Town.  1 USD înseamnă aproximativ 2251 de TZS, așadar trebuie să vă pregătiți din start să plătiți mereu în mii de Shillings. Pentru că doar în USD sau TZS puteți plăți, așadar nu prea aveți ce căuta cu euro acolo, așa cum am făcut noi.

15 lucruri Zanzibar

Ei bine, ca să vă dau un exemplu amuzant, eu m-am speriat puțin când nota pentru prima noastră cină a fost 40.000 de TZS. Mă și gândeam cât or fi fost preparatele cumpărate fiindcă nu îmi aminteam să fi mâncat chiar așa de mult. :)) De fapt, nota însemna aproximativ 18 USD, ceea ce m-a relaxat, evident. Haha! Mi s-a părut o notă foarte ok, mai ales că îmi satisfăcusem pofta de fructe de mare, salată, banană prăjită pentru Ingrid etc. Și mâncasem toți 3. 🙂

 

Zanzibar e locul contrastelor, fiind extrem de diferit de viața cu care suntem obișnuiți în Europa!

 

6 – Zanzibarienii sunt musulmani

Odată ajunși în Zanzibar, veți vedea persoanele de sex feminim îmbrăcate ca orice femeie de religie musulmană. Și absolut nimeni nu e ostentativ din punct de vedere vestimentar. Fetele fac și baie îmbrăcate în hijab, burca sau alte haine specifice religiei.

15 lucruri Zanzibar

Ce m-a amuzat a fost că femeile ușor mai la modă purtau hijab branduit cu Nike, de exemplu. Nu mai văzusem așa ceva. De preferat este ca nici ținutele turistelor să nu fie dintre cele mai sumare, atâta vreme cât sunt în locuri publice precum piețele. De asemenea, dacă aveți de gând să consumați alcool pe durata șederii voastre acolo, să știți că îl veți găsi în extrem de puține locuri. Cel mai des în restaurante și doar în câteva locuri pe care va trebui să le cam descoperiți de la localnici.

15 lucruri Zanzibar

15 lucruri Zanzibar

7 – Vă place sau nu, absolut totul se negociază.

Eu nu sunt deloc un fan al negocierilor, așadar acest lucru nu a fost chiar pe gustul meu. În primul rând, m-a surprins lipsa magazinelor de tip super-market. Dacă voiai să cumperi ceva, cumpărai de la piață, unde nimeni nu are niciun fel de preț afișat. Dacă ești turist (blond, cu ochi deschiși, ca mine), evident că prețul va fi triplu. Iar dacă nici nu știi cam care e treaba cu prețurile, nu îți dai seama cât să negociezi.

15 lucruri Zanzibar

Am fost o dată să fac piața în Stone Town și a fost o adevărată aventură. Mi-am pus în practică talentele de negociator eșuat și cred că am reușit să obțin niște prețuri cât de cât decente la unele legume. Cred pentru că nici în ziua de azi nu am vrut să aflu adevărul. 🙂 Ceea ce mi s-a părut iarăși foarte interesant a fost faptul că, aparent, de la taraba cu legume poți cumpăra și Mozarella, ulei, făină, unt, sau chiar crenvuști. Undeva, vânzătorul are toate lucrurile de care ai nevoie. :))

15 lucruri Zanzibar

8 – Nu aveți ce căuta acolo dacă vă grăbiți.

În Zanzibar nu aveți voie să vă grăbiți. Niciun localnic nu e prea rapid, iar acest lucru se aplică pentru absolut orice. Inclusiv pentru restaurante, unde comanda voastră s-ar putea să dureze (muuult) mai mult decât sunteți obișnuiți. Cuvintele de ordine vor fi „Pole-Pole” (Ușor-Ușor) și va trebui ori să fiți pregătiți pentru asta, ori să vă adaptați din mers.

15 lucruri Zanzibar

În general, oamenii mi s-au părut destul de leneși. Pe lângă faptul că nu se spetesc prea tare cu munca, abia așteaptă prima ocazie să ia o pauză. 🙂 Partea bună la așteptarea unei comenzi, de exemplu, este că mâncarea va fi bună. Foarte puțin probabil să plecați flămânzi, după ce ați așteptat mâncarea vreme de 40, 50, 60, 70 de minute. 😀

 

9 – Pregătiți-vă pentru foarte puțină civilizație.

Chiar dacă noi, românii, nu suntem cei mai evoluați dintre europeni, suntem obișnuiți cu un anumit tip de civilizație. Am văzut clădiri foarte înalte, clădiri cu istorie care au fost restaurate, restaurante care arată într-un fel, suntem obișnuiți să găsim lucrurile de care avem nevoie la super market etc. Ei bine, în Zanzibar nu o să vedeți așa ceva. Stone Town arată ca un oraș fantomă, în care veți avea impresia că sunteți într-un mare târg ambulant.

15 lucruri Zanzibar

La fiecare margine de stradă găsiți de vânzare tot ce vreți, de la încălțări de brand fake, la ghiozdane, lăzi frigorifice second hand, generatoare, obiecte de mobilier, uși (sunt specializați în crearea de uși – foarte frumoase, de altfel), paturi și cam tot ce v-ar putea trece prin cap. De cele mai multe ori veți avea impresia că sunt lucruri aruncate în stradă, nu de vânzare. Mi-a luat ceva timp până să îmi dau seama care e treaba. 🙂

15 lucruri Zanzibar

Știați că Zanzibar e locul de naștere al legendarului Freddie Mercury?

10 – Aici s-a născut marele muzician Freddie Mercury.

Ei bine, da. Farrokh Bomi Bulsara (pe numele de la naștere) s-a născut la data de 5 septembrie 1946 pe insula Zanzibar, chiar în Stone Town. Părinții săi au fost perși din India, unde l-au și trimis la vârsta de 7 ani ca să înceapă educația la o școală de băieți de pe lângă orașul Bombay. Când Freddy avea 17 ani, el și întreaga sa familie au fost forțați să plece din Zanzibar către Marea Britanie, tocmai de aceea nici nu s-au cunoscut prea multe despre originile lui, odată ce a devenit faimos.

15 lucruri Zanzibar

În prezent, puteți găsi în oraș casa în care s-a născut (are o poză la intrare), iar pe malul oceanului Indian din Stone Town veți găsi barul „Mercury’s”, care se vrea a fi un local în memoria legendei muzicii rock. În realitate, e doar un magnet pentru turiști, după cum vă puteți da seama.

 

11 – Traficul e haos, iar infrastructura la pământ.

Dacă aveați impresia că avem drumuri proaste în România, s-ar putea ca cele din Zanzibar să vă facă să vă simțiți un pic mai bine. :)) Gropile care sunt din abundență vor face ca excursia voastră către cazare să fie o adevărată aventură. Trebuie să știți că aici circulația se desfășoară pe partea stângă, în caz că vreți să închiriați o mașină, iar traficul este o comedie.

15 lucruri Zanzibar

Fiecare pieton traversează pe unde și când are chef, mașinile, motoretele și bicicletele au propriile legi de circulație, iar drumurile nu sunt deloc ilumitate. Așadar, mare atenție dacă veți conduce seara. Nu vă așteptați să circulați cu viteză pentru că s-ar putea să vă treziți cu daune. 🙂

15 lucruri Zanzibar

15 lucruri Zanzibar

12 – Apa din ocean dispare.

V-am spus că e un loc tare interesant, nu-i așa? 🙂 Pentru că insula se află foarte aproape de Ecuator, veți avea zilnic parte de flux și reflux. Eu m-am speriat în prima zi, ca să fiu sincer. Mă și gândeam cum va trebui să merg mereu atâta drum ca să pot intra în apă. Câteodată, apa se retrage și 2 kilometri. 🙂 După amiază însă, revine la dimensiunile inițiale și poți înota liniștit în ocean.

15 lucruri Zanzibar

În mod normal, timingul ar trebui să fie cam același în fiecare zi. Realitatea este că, în locul în care am stat noi (Michamvi Kae), parcă avea propriul ritm. Uneori o găseam total retrasă pe la 8 dimineața. Astfel puteam accesa locuri pe care în altă perioadă a zilei nu aș fi avut cum pentru că adâncimea apei nu m-ar fi lăsat. Alteori se retrăgea mai târziu. Mi s-a părut super interesant faptul că 8 zile pe lună nivelul apei crește foarte tare. Iar când e lună plină atinge nivelul maxim. Asta înseamnă că, în unele locuri, trebuie să folosești barca pentru a ajunge de la hotel la barul de pe plajă, de exemplu. Tare, nu? 🙂

15 lucruri Zanzibar

15 lucruri Zanzibar

13 – Trebuie să fiți pregătiți pentru sălbăticie.

Cred că Zanzibar e un loc pe care merită să-l vizitați doar dacă sunteți amatori de locuri sălbatice. Dacă nu vă e teamă de insecte, șopârle & crabi de tot felul, vă place să dormiți cu sunetul oceanului în ureche și nu căutați un loc plin de lux. Da, sunt câteva resorturi foarte scumpe pe insulă, dar majoritatea hotelurilor sunt destul de învechite. Chiar dacă sunt de 5 stele. Iar să dau 2000 de euro pe noapte ca să stau închis într-un resort nu mi s-ar părea niciodată o idee prea bună.

15 lucruri Zanzibar

Insula mi se pare locul ideal pentru pasionați de natură. De trăitul simplu, de snorkeling, de experiențe intense din punct de vedere spiritual. Noi am simțit multe chestii interesante acolo și ne-am întâlnit cu niște oameni foarte dezvoltați pe partea spirituală. S-a lăsat cu multe revelații. 🙂

 

14 – Mâncarea e foarte bună, iar fructele extrem de gustoase.

Pregătiți-vă să mâncați mult pește și multe fructe de mare. Însă nu vă faceți griji pentru că acestea sunt proaspete. Pescarii merg în fiecare dimineață pe ocean și vânează pradă proaspătă pentru turiști. De asemenea, dacă sunteți fani ai fructelor exotice, pregătiți-vă. Aici veți găsi cel mai bun Ananas, cel mai bun Mango, Fructul Pasiunii, Rambutan și o mulțime de alte fructe delicioase. Toate super gustoase. Noi mâncam de multe ori un Mango la prânz și eram super fericiți. 🙂

15 lucruri Zanzibar

15 – Mergeți în Zanzibar cu inima deschisă.

Oricât de săracă, nedezvoltată și diferită e insula față de viața pe care o avem în România, cred că e foarte important să mergeți cu inima deschisă. Toate aceste contraste sunt extrem de interesant de trăit. Și mi se pare că vibe-ul insulei contribuie la o stare de bine pe care turiștii nu au cum să nu o simtă. Sunt multe locuri frumoase de văzut, multe insule interesante de vizitat, unele dintre cele mai frumoase plaje din lume, animale pe care le găsiți doar acolo și o mulțime de peisaje care vă vor lăsa cu gura căscată.

15 lucruri Zanzibar

Noi ne-am simțit perfect acolo. Am stat la Kae Funk Hotel, un resort cu 8 bungalouri separate, cu terasă proprie și vedere către ocean. Iar această opțiune a fost exact ce ne trebuia nouă. Două minute de mers pe jos până la o plajă mare cu nisip fin, alb, o mulțime de crabi super simpatici, un apus de vis în fiecare seară. De asemenea, posibilitatea de a explora împrejurimile chiar pe malul apei. Plus un beach bar cu angajați și muzică foarte cool. În același timp deloc plin de turiști, deși în luna ianuarie e foarte recomandat să mergeți în Zanzibar. Cum spuneam, perfect pentru noi. 🙂

15 lucruri Zanzibar

BONUS: BUGETUL!

În ceea ce privește bugetul, acesta diferă în funcție de perioada în care alegeți să mergeți. Insula se poate vizita cam tot timpul anului. Dar se spune că ar fi mai sigur să nu o vizitați în lunile Noiembrie, Decembrie, Martie, Aprilie și Mai pentru că atunci sunt sezoane ploioase. Teoretic!

Dar bineînțeles că în lunile de low-season prețurile sunt mai mici. Așadar s-ar putea să câștigați niște buget și nici să nu prindeți cine știe ce ploi. Depinde de voi.

Noi am fost la final de lună Ianuarie și aproape toată luna Februarie. Am prins doar două zile în care a plouat 30 de secunde. În rest, cer senin, temperaturi ridicate, vreme perfectă pentru un asemenea loc.

Vă spun ceva amuzant. Într-o zi în care erau „doar” 28  de grade, un localnic avea bluză lungă pe el fiindcă era prea frig. :))

 

Pentru că noi ne-am hotărât foarte din scurt să plecăm, am dat aproximativ 1800 de euro pe bilete. Pentru toți 3. Am zburat cu FlyDubai, direct din București. 5 ore și jumătate de zbor până la Dubai, apoi o pauză de 5 ore și iar un zbor de 6 ore. În orele de pauză ne-am plimbat prin Dubai, deci timpul a trecut foarte rapid.

Există și o altă variantă de zbor. București – Bruxelles cu orice companie low cost, ca să găsiți prețuri bune, apoi Bruxelles – Zanzibar. TuiFly au zboruri directe către Zanzibar, iar călătoria durează aproximativ 11 ore. De obicei, cursele lor costă cam 150 de euro pe sens, dar trebuie să stați bine cu disponibilitatea fiindcă zboară destul de rar.

De asemenea, puteți acesa site-uri precum Travelator, unde e posibil să găsiți un sejur cu 400 de euro de persoană, cu zbor și cazare incluse.

În această perioadă cazarea la Kae Funk, de exemplu, poate fi găsită chiar și cu 20 de euro pe noapte. În bungalou încap doi adulți și, la cerere, se poate aduce un pat suplimentar pentru copii. În perioada full season, camerele încep de la 50 de euro și ajung chiar și la 100 de euro pe noapte.

Data viitoare vă povestesc despre ce lucruri ar trebui să faceți în Zanzibar ca să puteți trăi la maxim experiența și frumusețile insulei, astfel încât să plecați acasă cu amintiri de neuitat.

Cu drag, DaddyCool! 🙂

Pentru mai multe fotografii, vă invit să mă urmăriți și pe Instagram.