Suntem în anul 2015 și România nu pare să mai fie deloc teritoriul pe care l-au descris istoricii de-a lungul vremii. Nici vorbă de un popor condus de lideri neînfricați precum Burebista sau curajosul Decebal, renumit în manualele de istorie ca fiind unul dintre cei mai puternici și de temut conducători din Europa.

Ne uităm în jur și ceea ce vedem cu toții cu ochiul liber este faptul că, vreme de 26 de ani, am cam fost duși de nas de un sistem care s-a dovedit a fi corupt.

daddycool national1

Ne-am pricopsit cu lideri din ce în ce mai puțin capabili, cu politicieni ale căror buzunare au devenit tot mai umflate, cu taxe și impozite deloc proporționale cu salariile pe care le primim, cu un stat care nu te susține în a-ți găsi un job imediat ce ieși de pe băncile facultății pentru că angajatorii îți cer minim 3 ani de experiență și alte lucruri care, din păcate, i-au făcut pe mulți să ia calea țărilor străine.

daddycool national2

Pentru că sunt alții care apreciază mult mai tare intelectualii, artiștii, profesioniști din varii domenii de activitate pe care România îi are de oferit. Foarte mulți dintre ei au plecat deja pentru că s-au simțit respectați în alte țări și pentru că și-au dorit un trai mult mai bun pentru familiile lor. Paradoxal, pleci din propria țară ca să poți reuși ceva. Trist. Și nu pare că lucrurile se vor schimba în viitorul apropiat.

daddycool national4

Ce e de făcut, o știm fiecare dintre noi în parte. Dacă stăm sau dacă plecăm, e fix alegerea noastră. Crezi că visele tale pot deveni realitate în România sau crezi că nici măcar nu are rost să te lupți cu un sistem atât de defect?

daddycool national5

Am auzit oameni spunând că le e rușine cu faptul că sunt români. Că merg în vacanțe în alte țări și se prezintă ca fiind italieni, albanezi, spanioli, ruși. Acum stau și mă întreb: de ce să nu mai fiu mândru că sunt român? Din cauza unor politicieni flămânzi? Din cauza unor conducători care au trecut prin guvernare aproape ca rățușca prin apă? Pentru că în țara asta pare că timpul s-a oprit în loc?

daddycool national6

Nu chiar. Ce se întâmplă cu noi de 26 de ani încoace nu schimbă ceea ce suntem ca și popor, esența din care au fost construiți strămoșii noștri, care au lăsat în istorie lucruri incredibile, cu care puține popoare din întreaga lume se pot lăuda.

daddycool national7

Iată 10 motive care mă vor face întotdeauna mândru de faptul că sunt român:

 

1 – Timișoara este primul oraș din Europa care a avut străzile iluminate electric, în anul 1869.

 

2 – Tradițiile românești sunt unice în lume și au sute de ani vechime. Străinii plătesc sume importante de bani ca să le experimenteze pe plaiurile noastre pitorești.

 

3 – Castelul Peleș este primul castel european iluminat în totalitate de curent electric. Energia electrică era produsă de propria centrală, iar în anul 1888 i s-a construit un sistem de încălzire care este funcțional și astăzi.

 

4 – Arhicunoscutul conte Dracula, creat de Bram Stoker, a fost inspirat de către domnitorul Vlad Țepeș.

 

5 – Stiloul a fost inventat de către un român. Numele lui este Petrache Poenaru, iar invenția sa a fost brevetată în luna mai a anului 1827.

 

6 – Delta Dunării este a doua deltă ca mărime din Europa și cea mai bine prezervată de pe continent, cu peste 300 de specii de păsări și peste 45 de specii de apă dulce.

 

7 – Statuia lui Decebal de la Orșova este cea mai mare statuie sculptată în rocă din Europa, cu peste 40 de metri înălțime.

 

8 – România are unul dintre cele mai neobișnuite cimitire din lume: „Cimitirul Vesel” de la Săpânța, județul Maramureș.

 

9 – Nadia Comăneci este prima gimnastă din istorie care a primit nota 10. Performanța a fost obținută la Jocurile Olimpice de la Montreal, în anul 1976. Evident, Nadia a devenit o legendă vie!

 

10 – George Enescu a fost unul dintre cei mai mari compozitori ai secolului 20, fiind recunoscut în întreaga lume.

 

Iar acestea sunt doar câteva dintre sutele de motive care mă fac mândru să fiu român.

daddycool national10

Sincer, nu-mi pasă de oamenii care terfelesc numele țării pe alte continente, de cei care sparg semințe în fața blocului pentru că nu au altceva mai bun de făcut, de toate plastifiatele care apar la televiziuni, în emisiuni care au depășit de mult limita bunului simț.

daddycool national9

Îmi pasă de ce au lăsat alții în istorie pentru ca noi să ne putem mândri cu faptul că le suntem urmași și mă înconjor de oameni cu povești speciale, care vor să fie un exemplu pentru oamenii din jur. De ce nu, să fie parte dintr-o istorie care se va scrie într-un viitor nu foarte îndepărtat. Cum ar fi elevii care au adus României locul 1 pe națiuni la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori, desfășurată în Macedonia în luna septembrie. 🙂

daddycool national8

La mulți ani, România! Eu aleg să te prețuiesc pentru toate frumusețile și lucrurile unice pe care ni le oferi. Și mai aleg să sper că, într-un viitor apropiat, noi te vom salva! 🙂

 

Cu drag, DaddyCool

 

Foto: Mirela și Cătălin Săvulescu