În ultimii ani s-a tot vorbit despre creatorii roboților de care se simt oamenii amenințați. Despre faptul că ne pierdem umanitatea și vom ajunge niște mașinării. Dar nu cumva tehnologia este cea care ne face astăzi viața mai ușoară? Nu datorită unor tineri brilianți putem depista boli și reproduce organe 3D? În acest weekend voi susține de aproape niște liceeni mega talentați la una dintre cele mai tari competiții de robotică din România. Vă invit să-i cunoașteți și voi!
Dragii mei, sunt foarte entuziasmat să vă anunț faptul că, vreme de trei zile, voi renunța la contul meu de Instagram. Acesta va fi gestionat de unii dintre cei mai talentați liceeni în materie de robotică. Sunt un mare susținător al viitoarelor generații de ingineri. Așadar am acceptat fără să stau pe gânduri provocarea de a lăsa niște tineri foarte tari să vă arate cum se vede viața atunci când ești pasionat de tehnologie. Și cum se construiește un robot de la zero pentru finala uneia dintre cele mai tari competiții de profil din România: BRD FIRST Tech Challenge. Totul, la mine pe Instagram. 🙂
BRD FIRST Tech Challenge este cel mai mare campionat de robotică pentru elevi din România. 1200 de liceeni se vor bucura de un real festival tehnologic, iar cei mai buni dintre ei vor pleca în SUA alături de roboții creați de la zero.
Începând cu data de 21 Martie, mă voi detașa de contul meu de Instagram și îl voi lăsa gestionat de echipa Qube a Colegiului Național Mihai Viteazul din București, formată din unii dintre cei mai talentați puști ai noii generații. Pasionați de știință, tehnologie, robotică și matematică, acești liceeni sunt cei care reprezintă viitorul României. Și nu doar atât. Reprezintă viitorul României pe harta internațională, unde vor demonstra, cu siguranță, cât de valoroși sunt într-o lume în care va fi imposibil ca tehnologia să nu facă parte din viața noastră.
BRD First Tech Challenge este cel mai mare campionat de robotică pentru elevi de liceu din România. Acesta se află la cea de-a doua ediție, iar în finala din datele de 24-25 Martie se vor „lupta” la Sala Polivalentă din București 90 de echipe de tineri super smart, din 49 de orașe din România. În total, 1200 de elevi de liceu se vor bucura de un adevărat festival al tehnologiei, iar cele mai bune echipe vor avea șansa să reprezinte România la Campionatul Mondial de robotică din SUA, în Aprilie 2018. Cât de tare e asta? 🙂
Unii părinți încearcă să-și țină copiii departe de tehnologie. Dar nu putem nega faptul că ea va face parte din viața lor.
Programul este adus în România cu licența de la FIRST USA (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), cea mai mare structură ONG din domeniul roboticii și educației STEM (Science Technology Engineering Mathematics).
Trebuie să vă recunosc faptul că sunt uimit de oamenii care pot să creeze roboți din absolut nimic. Chiar vorbeam cu un prieten recent despre cum am o pasiune pentru persoanele care pot să înțeleagă coduri. Să creeze algoritmi, să descopere tot felul de formule care revoluționează lumea și care, în final, vor reuși să salveze omenirea. De boli care acum sunt incurabile, de dezastre, de poluare etc.
Pentru mine, e cu atât mai fascinant cu cât sunt părinte și văd cât de rapid s-a atașat Ingrid de tehnologie. Și cât de bine știe să o folosească, la nici măcar trei ani.
Unii părinți se sperie de tehnologie și încearcă să-și țină copiii departe de ea. Sunt de acord să nu lăsăm prichindeii doar cu gadgetul în brațe, dar ceea ce nu putem nega este faptul că face parte din viața noastră. Și că va face negreșit parte și din viața lor, mai mult decât oricând.
Sincer, mă bucur că tehnologia evoluează atât de mult. Eu văd acest lucru ca pe o victorie și sunt mândru de creatorii lucrurilor utile, care ne simplifică viața. Care ne ajută să comunicăm între noi, chiar și la mii de kilometri distanță, care ne ajută să descoperim din timp boli și revoluționează medicina etc.
Ei, tu, eu, suntem creatorii meniți să facă lumea mai bună. Trebuie să îmbrățișăm schimbările și să ne bucurăm de evoluție ca să ne putem duce misiunea la bun sfârșit.
Ei, creatorii, și-au asumat o misiune extrem de ambițioasă: să facă lumea din jur un loc mai bun, mai curat, mai eficient, mai puțin periculos. Atunci cum să nu îi urmărim, să nu îi aplaudăm și să nu dăm mai departe toate reușitele lor? Mai ales că în spatele succesului stă întotdeauna extrem de multă muncă. Mai întâi își imaginează, apoi pun totul pe foaie, după care încep să construiască. Testează, greșesc, îmbunătățesc, testează din nou și tot așa. Nu se dau bătuți până când reușesc. Iar asta e o atitudine demnă de toată admirația.
Cu acest lucru în minte, mi-am permis să gândesc faptul că suntem foarte asemănători. Atât eu, cât și ei, poate chiar și tu, cel care citești acest material. Suntem cu toții creatorii cu aceeași misiune. Aceea de a ajuta.
Eu vreau să ajut copiii din medii defavorizate, iar acești liceeni străluciți vor descoperi într-o zi leacul pentru multe din bolile care vin la pachet cu sărăcia. Eu creez conținut care alertează oamenii cu privire la daunele pe care le producem planetei prin risipa alimentară, ei vor crea un robot care va transforma absolut toate deșeurile în energie. Cam așa văd eu că funcționează lucrurile și cred că nu trebuie să ne temem deloc de tehnologie.
Vreme de 3 zile, pe contul meu de Instagram vor posta niște liceeni super pasionați de tehnologie. Echipa QUBE a Colegiului Național Mihai Viteazul, creatorii robotului Ivan. Aceștia se vor prezenta la BRD FIRST Tech Challenge cu invenția lor super cool. Totul, făcut de la zero, chiar de către ei!
Aspirațiile tinerilor din noile generații sunt mari și iubesc la nebunie faptul că nu se tem să viseze că vor schimba lumea. Că vor salva Planeta. Că vor face descoperiri care îi vor ajuta să rămână în istorie. Ei reușesc să transforme tehnologia dintr-o joacă într-o pasiune. Apoi într-un job și, în final, într-o misiune.
Mă bucur tare mult să văd că există programe care sprijină astfel de pasiuni. Și mă bucur și mai tare că FIRST Tech Challenge a ajuns în România. Astfel, creatorii cu potențial au șansa să demonstreze că pot să fie niște pionieri.
În weekend voi fi la finala BRD FIRST Tech Challenge și voi susține viitorul României. Și, în mod special, tinerii din echipa Qube, al căror robot abia aștept să-l cunosc. Merg să văd cu ochii mei cum creativitatea ajunge la un nou nivel.
Vedeți și voi cum arată câteva zile din viața pasionaților de robotică la mine pe Instagram, iar până atunci mi-ar plăcea tare mult să știu ce părere aveți despre evoluția tehnologiei? Credeți că, în timp, ne va ajuta sau ne va dăuna? Va ajunge robotul cel mai bun prieten al omului, ca în clipul de mai jos?
Eu cred că viitorul o să arate foarte bine și nu îmi e teamă de evoluție. În fond, asta înseamnă să îmbrățișezi schimbarea, să ții pasul cu vremurile și să te lași purtat de val. Iar mie unul, chiar îmi place să fiu pe val. 🙂
Cu drag, DaddyCool!