De obicei mă feresc să scriu articole pe teme medicale, fiindcă mi se pare că e un subiect sensibil, din cauza complexității și particularităților fiecărui caz în parte. Însă cred că toată lumea ar trebui să aibă acces la informație, mai ales că trăim într-o perioadă în care este la îndemâna noastră. Lucrurile pe care le-am aflat recent mi se par foarte interesante și cred că merită împărtășite. În acest material vreau să vă spun mai multe despre celulele stem din placentă, recoltarea lor și cum, în viitor, acest procedeu ar putea trata cancerul.

Cred că informația este foarte relevantă în special pentru viitori părinți, mămici și tătici care așteaptă să vină pe lume miracolul care le va schimba viața. Spun asta pentru că nașterea este un moment important, iar pe baza informațiilor de mai jos puteți lua o decizie adecvată

Zilele trecute am primit un comunicat de presă, iar următoarele lucruri scrise în acesta mi-au atras atenția:

În lume, sunt sute de studii medicale ȋn desfășurare, care testează diferite metode de tratament, bazate pe celulele stem recoltate din placentă. Pe baza rezultatelor de până acum, experții estimează că ȋn 5-10 ani, boli grave precum cancerul, Alzheimerul, Parkinson, diabetul sau autismul vor putea fi tratate cu ajutorul acestor celule…”.

 

WOW!, mi-am zis. Chiar mă întrebam de ce nu mai găsește odată medicina un tratament pentru cancer, având în vedere cât de mult a evoluat știința și ce progrese remarcabile se fac în acest domeniu. Ei bine, iată o urmă de speranță.

Așadar, stârnindu-mi curiozitatea, am început să citesc mai mult despre recoltarea celulelor stem din placentă și de ce se recomandă ca viitorii părinți să apeleze la acest procedeu.

Studii medicale arată că, față de cordonul ombilical, placenta conține un număr mai mare de celule stem, dar și mai multe tipuri de astfel de celule. Așadar, se discută despre un avantaj nu doar cantitativ, dar și calitativ. Aceste celule au ajuns să trateze deja sute de afecțiuni, cu rezultate extraordinare. Iar peste 85 de boli grave sunt tratate în prezent tot cu aceste celule. Dintre acestea, amintesc unele tipuri de cancer, leucemia, AVC-urile sau autismul.

Până ȋn 2030, specialiștii estimează că acest număr va fi de ordinul sutelor, iar pentru tratarea unor boli precum diabet, Parkinson sau Alzheimer vor fi folosite celulele stem din placentă.

 

Placenta este noua vedetă a medicinei. În momentul de față, în ceea ce privește celulele regăsite în sângele și țesutul cordonului ombilical, tratamentul cu ajutorul acestora este aprobat atât de FDA, cât și de Agenția Europeană a Medicamentului, pentru 85 de boli. Printre care anumite tipuri de leucemie, limfom și AVC. Se estimează că, în viitor, se vor putea trata sute de afecțiuni, precum Parkinson, Alzheimer, diabet sever, leziuni cerebrale și multe altele.

Am tratat, cu ajutorul transplantului de celule stem hematopoietice, pacienți disperați, fără șanse de recuperare, din toată lumea. Aceștiia sufereau de paralizie cerebrală, autism, accident vascular cerebral și alte boli. Toate acestea, ȋn cei 3 ani și jumătate alături de Cord Blood Center Health. În ultimii 10 ani, au fost derulate peste 1.700 de studii ce vizează terapiile pe bază de sânge placentar și se estimează că, în următorii 8-10 ani, din ce în ce mai multe astfel de terapii vor putea fi accesibile pacienților”, a declarat Dr. Nils H. Thoennissen, unul dintre cei mai renumiți specialiști internaționali în cancer, boli cronice degenerative și medicină regenerativă.

Vă spun sincer, chiar mi-au atras atenția toate aceste informații. Eu știam de celulele Stem, dar nu am înțeles exact care este procesul, cum și când se recoltează, ce se recoltează, dacă este sau nu periculos pentru mamă etc. Firesc, mai toți viitorii părinți au aceleași întrebări, așa că hai să aflăm împreună răspunsurile.

Procesul este foarte rapid, durează doar câteva minute și nu prezintă riscuri, nici pentru mamă, nici pentru copil.

„Se recoltează placenta, ȋmpreună cu țesut și sânge ombilical, imediat după naștere, fie că este naturală sau cezariană. Recoltarea se face la spital, indiferent că este public sau privat, de către medicul ginecolog. Procesul este foarte rapid, durează doar câteva minute și nu prezintă riscuri, nici pentru mamă, nici pentru copil.

E important de menționat că aceste țesuturi, ȋn lipsa recoltării, se aruncă, devin deșeu biologic, deși sunt bogate ȋn celule care, ȋntr-o bună zi, ar putea salva vieți”, a explicat Dr. Ioan Boleac, medic primar Obstetrică-Ginecologie.

„Imediat ce kit-ul ajunge ȋn laborator, componentele sunt procesate și stocate separat. Urmează ciclul de criogenare, care presupune răcirea controlată și treptată, timp de 80 de minute, de la 4 la -196 de grade Celsius. Atâta timp cât vor fi menținute la o temperatură constantă, celulele nu ȋși vor pierde proprietățile și vor aștepta în starea de criogenare și zeci de ani pentru a ne salva viața, la nevoie”, a completat Dr. Lavinia Tarba, Medic șef laboratoare Cord Blood Center Romania.

Este adevărat, e încă nevoie de multă informare din acest punct de vedere în România, iar faptul că prețul este considerat ridicat de aproximativ 41% dintre femeile din România, e un alt aspect important. Există și motive de alte ordine, dar cum spuneam la început, deciziile și părerile oamenilor sunt diferite, iar fiecare familie decide ce e mai bine pentru ea.

 

Compania declară că pune la dispoziția viitorilor părinți cel mai bun preț la cel mai complex pachet din țară, Red Diamond, care vine cu o mulțime de beneficii, printre care recoltarea placentei, sângelui și țesutului de cordon ombilical. Acesta costă în acest moment 5.990 de lei, de la 9.990 de lei, iar taxa anuală de stocare este în valoare de 750 de lei.

Pentru cei care vor să ia în considerare acest procedeu, am făcut un mic research și am descoperit că oferta Cord Blood Center este foarte bună. Clinica activează de 16 ani pe piața locală, iar în tot acest timp peste 80.000 de familii i-au ales serviciile.

Mai multe detalii despre acesta puteți afla direct de pe platforma Cord Blood Center.

Bineînțeles, înainte de a lua o astfel de decizie, recomand informarea cu privire la întregul procedeu, așa cum spuneam de la începutul articolului. Dacă vreți un link direct spre 10 BENEFICII ALE UNEI ASTFEL DE RECOLTĂRI, puteți da click AICI.

E importantă și încrederea pe care o aveți în echipa alături de care decideți să faceți acest procedeu, iar pentru un plus de informație, cred că e necesar de aflat că prima și cea mai mare bancă de celule stem din România este Cord Blood Center. Cu peste 20 de ani de experiență la nivel de grup, compania este prezentă în 8 țări europene și se numără printre liderii acestui segment de piață, așadar cred că aceste lucruri merită luate în calcul.

Cord Blood Center vine cu mai multe pachete de servicii, iar acestea pot fi descoperite pe www.cordcenter.ro. Îmi place și abordarea lor educativă de pe online, așadar puteți accesa și pagina lor de Facebook pentru un plus de „investigație”, înainte de luarea unei decizii. 🙂

Sănătate multă și sarcini ușoare vă doresc, dragi viitori părinți. 🙂

Cu drag, Robert.