Am ales să sprijin și să mă implic în campania „Școala fără pauză”, despre care vă invit să aflați mai multe. Știți deja cât de importanți sunt pentru mine copiii. În mod special cei din medii defavorizate, care nu au aceeași șansă la educație. Nici la o viață normală sau un viitor mai bun. Din start, ei pornesc direct cu un minus, având în vedere condițiile familiilor. În același timp, există o mulțime de exemple în care astfel de copii și-au depășit condiția. Și au devenit cele mai bune versiuni ale lor. 🙂


Băneasa Shopping City și asociația Banca de Bine lansează „Școala fără pauză”. Aceasta este o campanie de intervenție imediată și o inițiativă de prevenire a abandonului școlar. Totul face parte dintr-un amplu program dedicat luptei împotriva accesului precar și inegal la educație al copiilor.

„Școala Fără Pauză” invită oamenii să doneze lucrurile de care copiii au nevoie pentru a reveni la școală din toamnă. Totul, în contextul în care mulți dintre ei intră în vacanță și nu se mai întorc la cursuri. Au nevoie de îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite și device-uri tehnologice.

 

Așadar, dacă vreți să faceți un bine foarte simplu și rapid, mergeți la centrul de donații amplasat în parcarea exterioară Băneasa Shopping City, până pe data de 31 Octombrie. Fix de ziua lui Ilan e ultima zi de donații. 🙂

La acest centru vor fi colectate articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, rechizite și echipamente electronice. Pot fi noi sau uzate, potrivite copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani.

ATENȚIE! „Uzate” nu înseamnă stricate, ci cu semne de uzură, dar în stare bună de funcționare, bune de purtat etc.

De cele mai multe ori, lipsa de educație în acest sens le dă senzația oamenilor că pot duce la „donații” toate lucrurile care nu le mai sunt de niciun folos, de fapt. Iar acest lucru este o totală lipsă de respect. Atât pentru cei care vor munci să sorteze lucrurile, dar și pentru cei care ar urma să le primească. Dragilor, cumpărați sau donați din lucrurile de acasă doar acele obiecte pe care și voi le-ați purta, le-ați folosi etc.

Până la finalul lunii octombrie, de joi până duminică, oricine poate merge să doneze între orele 10:00 și 20:00, pentru a preveni abandonul școlar din mediul rural. Produsele donate vor fi triate și igienizate. Apoi vor fi livrate școlilor și copiilor din familiile dezavantajate din județele Ialomița, Giurgiu, Prahova, Suceava și Teleorman.

Educația este unul din cei mai importanți factori în dezvoltarea societății. Pentru că accesul la cunoaștere formează gândirea noilor generații, influențează calitatea vieții și nivelul de trai. Însă realitatea arată că mulți dintre copiii care ar trebui să urmeze școala nu beneficiază de acest drept.

 

Acest lucru se datorează faptului că, pentru familiile cu o situație socio-economică precară, lipsurile materiale reprezintă un impediment major, preocuparea principală fiind în primul rând asigurarea nevoilor de bază.

Hainele, încălțămintea, cărțile, caietele sau alte rechizite pentru cei mici sunt obținute cu mari eforturi. Iar accesul la internet și echipamentele tehnologice necesare învățământului la distanță reprezintă un nivel costisitor, pe care multe astfel de familii nu și-l permit. În aceste condiții și mai ales în mediul rural, mulți copii trăiesc cu nesiguranța că într-o zi nu vor mai fi elevi, că vor fi nevoiți să renunțe la școală pentru că nu au condițiile necesare, deși își doresc să învețe.

900.000 de copii sunt deconectați de la școală fiindcă nu au mijloacele necesare ca să poată învăța!

Statisticile nu sunt deloc fericite, din păcate, după cum ne spune chiar Violeta Bîltac, Director al asociației Banca de Bine.

„900.000 de copii sunt în momentul de față deconectați de la școală pentru că ei sau profesorii lor nu au efectiv mijloacele să lucreze. Pauza de școală impusă copiilor din medii sărace este primul pas către abandonul școlar, iar cifrele ilustrează o situație alarmantă: 42% dintre copiii și adolescenții români sunt analfabeți funcționali. Copiii din mediul rural nu merg la școală pentru că nu au acoperite nici măcar nevoile de bază. Iar în aceste condiții școala este departe de a fi o prioritate pentru ei. Am demarat această campanie tocmai pentru că trebuie să intervenim imediat, cu măsuri concrete, pentru că altfel riscăm să pierdem generații întregi de elevi. Iar la o scară mare, acest lucru se va traduce pe termen lung în șomaj, excluziune socială, sărăcie și probleme de sănătate.”

Derulată alături de asociația Banca de Bine, campania se înscrie în seria proiectelor de responsabilitate socială prin care Băneasa Shopping City își reafirmă angajamentul de a fi un partener activ în susținerea comunităților defavorizate. Și de a contribui la dezvoltarea viitoarelor generații prin proiecte dedicate educației copiilor.

Pentru că visul meu cel mai mare este să sprijin educația, am ales să transform proiectul meu umanitar, #NEAMADUNAT, din campanie de donații, în campanie de educație, desfășurată în toată țara!

 

Așadar, îmi merge la suflet acest proiect, „Școala fără pauză”, și cu mare bucurie am ales să vă povestesc despre el. Vom merge și noi să donăm, imediat ce prindem un moment liber, fiindcă una dintre cele mai mari dorințe ale mele este să sprijinim educația copiilor din medii defavorizate.

Mergeți, vă rog, și donați pentru copiii care au nevoie de o șansă ca să poată ajunge sus de tot, acolo unde mulți dintre ei își doresc.

Până în acest moment, cu ajutorul a mai mult de 250 de donatori s-au strâns:
– Peste 2.5 tone de îmbrăcăminte.
– Peste 700 kg de rechizite și device-uri.

Evident, întotdeauna e loc de mai bine, așadar vă invit cu bucurie și speranță să donați și voi. 🙂

Pentru mai multe detalii referitoare la campanie, puteți accesa pagina: https://www.baneasa.ro.

Cu drag, Robert.