Se întâmplă lucruri frumoase și în alte orașe ale țării, nu doar în București. Dana Burlacu Visternicu, autoarea blogului prajituricisialtele.ro, ține ateliere gastronomice pentru copii în Iași, iar ceea ce face mi s-a părut super interesant, așa că am vrut să împărtășesc și cu voi.
Am văzut acest interviu ca pe o modalitate de a transmite mesajul ,,Nu împotriva risipei alimentare!”. Este un mesaj pe care Dana îl transmite în cadrul fiecărui atelier culinar pe care îl ține. Este o lecție de responsabilizare pentru adulții de mâine. În timp ce noi facem nazuri la mâncare, alți copii din țară plâng după un colț de pâine. În calitate de părinți, avem datoria morală să le sădim copiilor noștri unele valori și principii sănătoase, în raport cu hrana și consumul ei. Dana reușește foarte bine asta. Tot Dana îi învață pe cei mici respectul pentru hrană și alimente curate. Le vorbește despre importanța produselor locale și despre gustul preparatelor de sezon.
DaddyCool: Hey, Dana. Mă bucur să te fi descoperit. Poți să îmi spui câteva cuvinte despre Dana Food Revolution Community și Convivia?
Dana (prajituricisialtele.ro): Dana Dana Food Revolution Community a reprezentat asociația și programele de educație gastronomică ale lui Jamie Oliver, care au rulat în toate continentele. Dana își face treaba și în continuare pentru că valorile au rămas cam aceleași. Împreună cu niște prieteni ne-am unit forțele și am pus pe picioare Asociația Convivia, o asociație ce vine în sprijinul educației pentru hrană și gust. Convivia a avut un start bun, cu implicare activă la nivel școlar și preșcolar, dar și cu acțiuni punctuale dedicate adulților. Perioada de pandemie ne-a oprit motoarele și momentan suntem în stand-by la nivel organizațional.
DaddyCool: Cine mai este implicat în atelierele de gătit pe care le organizezi?
Dana (prajituricisialtele.ro): Atelierele de gătit pe care eu le țin se întâmplă frecvent la Soft&Grace Iași, dar am lucrat și pe diverse proiecte în școli, derulate prin Asociația Orientat Iași sau alături de Slow Food Iași, Asociația Convivia.
DaddyCool: Cum contribuie atelierele de educație gastronomică la formarea unui copil?
Dana (prajituricisialtele.ro): Contribuția este una pozitivă cu siguranță, doar că rezultatele sunt vizibile mai ales dacă vorbim de o participare pe termen lung. Copiii își formează deprinderi practice, își formează un bagaj de cunoștințe de bază legate de proveniența hranei, de alegeri corecte, de asocieri bune. Îmi place să cred că o parte rămân și cu respectul pentru cei ce produc hrana.
DaddyCool: Care sunt grupele de vârstă pentru care organizați atelierele de educație gastronomică?
Dana (prajituricisialtele.ro): Depinde de context, loc și proiect. De regulă, de la 4 ani și până la majorat. În sistem Montessori am lucrat și cu copii de vârsta antepreșcolară, doar că aici era mai mult o familiarizare cu fructele și legumele. Lucrăm mult pe simțuri.
DaddyCool: Mulți părinți se confruntă cu problema copiilor pretențioși la mâncare, copii care consumă multe dulciuri din comerț, copii care consumă junk food. Sunt atelierele organizate de voi un bun prilej de schimbare a raportării copiilor la ceea ce consumă?
Dana (prajituricisialtele.ro): Nu știu dacă atelierele chiar pot face schimbări majore atât timp cât modul de viață nu este unul corect cât de cât. Vorba medicului Simona Tivadar: ,,ciocolata nu crește în copaci”. În mare măsură, părinții au o mare responsabilitate legată de alimentație, mai ales în cazul copiilor mici. Una este să mănânci din când în când ceva din gama junk food, alta e să facă parte din ritualul zilnic.
DaddyCool: Care este structura atelierelor și cum sunt construite ele? Ce tip de rețete abordați în proiectele de educație gastronomică? Cum îți alegi ingredientele pentru ateliere? Există niște principii de care țineți cont?
Dana (prajituricisialtele.ro): Aici ar fi mult de vorbit, dar am să exemplific. Dacă e vorba de atelierele pe care le ținem în fiecare sâmbătă la Soft&Grace, atunci vorbim de sezonalitate și alternăm rețetele de deserturi cu cele de mâncăruri. În fiecare toamnă facem de regulă rețete cu dovleac, mere și nuci, în preajma Sărbătorilor de iarnă pregătim turta dulce, fursecuri, în preajma Paștelui facem păscuțe, iar primăvara și vara cât mai multe rețete cu fructe și legume de sezon. Dacă vorbim de ateliere ținute în școli atunci, de regulă, se abordează diferite tematici (zero waste, importanța micului dejun, importanța legumelor în alimentație etc.). Asta diferă de tipul de proiect. Legat de structura, atelierul are o parte teoretică și o parte practică. Bineînțeles că la începutul fiecărui atelier reamintesc regulile de bază în timpul lucrului, ce țin de securitate și igienă. Ingredientele vin din două mari surse: supermarket și piață (atât cât este posibil). Le alegem după criterii de calitate și proveniență. De multe ori alegem să avem măcar un ingredient mai puțin cunoscut asta pentru a stârni curiozitatea și a-i familiariza cu diferite gusturi și opțiuni.
DaddyCool: De ce ustensile are nevoie un copil pentru a participa la atelierele gastronomice?
Dana (prajituricisialtele.ro): Copiii nu au nevoie de nimic atunci când ajung la un atelier de gătit. Ustensilele, sortul, cât și ingredientele sunt treaba noastră, copiii vin doar cu dorința de a participa.
DaddyCool: Care sunt informațiile cheie cu care pleacă un copil participant la atelierele de educație gastronomică?
Dana (prajituricisialtele.ro): În primul rând pleacă cu o rețetă pe care noi îi încurajăm să o reproducă acasă, pleacă cu niște deprinderi/tehnici și niște informații.
DaddyCool: Cum se raportează copiii la toată experiența gastronomică?
Dana (prajituricisialtele.ro): În cea mai mare parte copiilor le place. Atelierele de gătit le oferă posibilitatea de a experimenta, a exersa și a se juca în același timp. Ei sunt încântați de asta, mai ales că unii sunt pasionați sau atrași de diferite emisiuni culinare din spațiul public.
DaddyCool: Cu ce ți-ai dori să plece un copil de la atelierele de gătit?
Dana (prajituricisialtele.ro): Mi-aș dori ca un copil să plece de la atelier cu bucurie, apoi cu ceva deprinderi formate, dar mai ales cu deschiderea spre gusturi noi și cu acele cunoștințe ce îi vor permite să facă alegeri corecte.
DaddyCool: Care este motivația/speranța părintelui care își înscrie copilul la atelierele de gătit?
Dana (prajituricisialtele.ro): Unii părinți își înscriu copiii la ateliere pentru a testa lucruri noi, pentru a-i face pe copii să fie mai deschiși spre anumite ingrediente (în special legume), pentru a-i încuraja să-și dezvolte pasiunea pentru gătit.
Dacă sunteți din Iași, din apropierea Iașului sau ajungeți prin zonă, trebuie să menționez faptul că vă puteți înscrie la atelierele Danei. Acestea se fac în limita locurilor disponibile prin SMS sau Whatsapp la numărul: 0735 54 54 54 / sau cu un mesaj pe pagina Soft&Grace. Cei interesați pot urmări pagina de Facebook Soft&Grace: https://www.facebook.com/softandgrace, unde se postează săptămânal noutăți referitoare la atelierele gastronomice.
Cu drag,
Robert
Mă puteți urmări și pe: