De 10 ani am încercat să adopt un stil de viață cât mai aproape de natură, care să nu dăuneze mediului înconjurător. De 8 ani predau ștafeta mai departe și lui Ingrid, primul meu copil, iar de 4 ani facem asta și cu Ilan, băiețelul nostru. Cred că e important să dăm valori sănătoase mai departe, iar copiilor mei li se pare ceva absolut normal să colectăm selectiv și să ducem lucruri spre reciclare, fiindcă sunt gesturi care fac parte din rutina noastră zilnică. Ceea ce vă recomand și vouă.
Odată cu acest articol, Fulga, văcuța copilăriei mele, m-a provocat să vă explic și vouă ce este un Tetra Pak, ambalajul în care vine și laptele din partea ei, dar și cum se reciclează corect unul.
Înainte de a afla cum se reciclează, să vă spun câteva noțiuni de bază despre ambalajele Tetra Pak.
Din ce sunt făcute ambalajele Tetra Pak?
Cartonul este principalul material din care este format ambalajul Tetra Pak, dar, în funcție de tipul ambalajului, acesta mai are în compoziție alte două materiale: aluminiu și plastic. Ambalajul de carton Tetra Pak aseptic (pentru produsele UHT păstrate la temperatură ambientală) are în conținutul său carton, plastic (polietilenă) și aluminiu. Stratul fin de polietilenă asigură protejarea de umiditate și sigilarea lichidului, pentru a evita intrarea acestuia în contact cu cartonul. Stratul de polietilenă mai are și rol de liant. Folia de aluminiu este o barieră de protecție a produsului împotriva luminii și a oxigenului. Astfel, laptele rămâne proaspăt în ambalajul de carton Tetra Pak aseptic. Ambalajul de carton Tetra Pak pentru produsele proaspete refrigerate are în conținutul său carton și polietilenă. Așadar, ambalajul de carton Tetra Pak conține doar carton și polietilenă.
Care este containerul destinat ambalajelor Tetra Pak?
Ambalajele de carton Tetra Pak aseptice (pentru produsele UHT păstrate la temperatură ambientală) au în conținutul lor carton, plastic și aluminiu. Ambalajele de carton Tetra Pak pentru produsele proaspete refrigerate au în conținutul lor carton și plastic. Modul de colectare al ambalajului de carton Tetra Pak este stabilit exclusiv de sistemul de colectare din fiecare țară. De aceea, el poate să fie diferit de la o țară la alta. În România, ambalajele de carton Tetra Pak trebuie aruncate în containerul galben destinat plasticului, alături de sticlele pet și dozele de aluminiu pentru băuturi. Ele ajung apoi împreună la stația de sortare, de unde fiecare tip de ambalaj își urmează drumul separat către reciclare. Pentru o colectare și reciclare corectă, alege containerul galben pentru a arunca cutiile de lapte Tetra Pak.
În multe alte țări, ambalajele de carton Tetra Pak sunt colectate la fel ca în România – în containerele galbene, alături de ambalajele de pet și dozele de aluminiu. Există țări, însă, cum sunt Suedia, Norvegia, unde ambalajele de carton Tetra Pak sunt colectate în containerul albastru, destinat hârtiei și cartonului. Totul depinde de fluxul de colectare și tehnologia de reciclare din fiecare țară.
Cum se reciclează ambalajele Tetra Pak?
Cutiile de carton Tetra Pak, colectate selectiv în tomberoanele galbene, trec prin stația de sortare și sunt separate de celelalte materiale. Apoi, ambalajele ajung la fabrica de reciclare a hârtiei. Aici procesul începe prin înmuierea ambalajelor de carton în apă, pentru ca fibra de carton să fie extrasă și separată de restul componentelor. Fibrele de carton rezultate din separare se amestecă cu alte fibre din hârtie și se transformă în produse secundare (hârtie igienică, alte componente din carton), iar restul materialelor separate (aluminiu și plastic) sunt incinerate controlat în fabrică, cu recuperare de energie.
Unde se reciclează ambalajele Tetra Pak în România?
Dacă sunt colectate selectiv corect, ambalajele Tetra Pak pot fi reciclate în România la fabrica Vrancart din Adjud. Alege să colectezi selectiv pentru a ușura procesul de reciclare. Poți găsi cel mai apropiat punct de colectare cu containere galbene de lângă casa ta pe site-ul: https://hartareciclarii.ro/. De asemenea, poți solicita operatorului de salubritate din sectorul sau din orașul tău să-ți pună la dispoziție un container sau un sac galben pentru colectarea selectivă a acestor ambalaje (ambalaj de carton Tetra Pak, plastic, aluminiu).
Cum se reciclează ambalajul Fulga, în patru pași simpli?
Pentru mai multe informații despre Tetra Pak și reciclarea corectă, pe înțelesul tuturor, vă invit cu drag să accesați Lumea lui Fulga.
Spor la reciclat și la educație valoroasă în familiile voastre.
Cu drag, Robert.