Marius Coadă este un tânăr antreprenor din județul Brăila. Deține o fermă agroturistică la doar câțiva kilometri de Brăila. Ferma de la Coadă este un loc în care copiii, dar și adulții se pot conecta cu natura și cu animalele domestice. A pornit afacerea de la zero, într-un moment în care mulți își pierduseră orice speranță – era plină pandemia de Covid-19. A înțeles că oamenii și , în special, copiii au nevoie să iasă din casă și să se conecteze cu natura. Spațiul în care se află Ferma de la Coadă era locul ideal, deoarece era suficient de izolat încât să nu expună oaspeții, dar la câteva minute de mers cu mașina de Brăila.
Ce a descoperit Marius în pandemie? Că nu doar copiii, dar și adulții văd întâlnirea cu animalele de la fermă ca fiind una cu efect terapeutic. Că oamenii pot fi fericiți cu lucruri simple. Că natura vindecă și oferă speranță.
Acum că ți-am spus pe scurt povestea sa, te invit să îl descoperi mai bine.
DaddyCool: Care este povestea antreprenorului Marius Coadă?
Marius Coadă (Ferma de la Coadă): Am studiat în cadrul USAMV București. Când am absolvit facultatea, nu m-am gândit nicio clipă că voi profesa în domeniu. Recent, am fost invitat să vorbesc studenților din cadrul USAMV București, deoarece sunt unul dintre puținii absolvenți care lucrează în domeniu. Dar nu avem niciun istoric în acest sens. Am avut mai multe afaceri, care au început cumva să nu mai meargă în direcția corectă. Am înființat „Ferma de la Coadă” în județul Brăila, după ce ne-am dat seama că oamenii din orașe au nevoie să iasă din case pentru a se conecta cu natura și pentru a face ceva relaxant în timpul pandemiei de Covid-19. Totul a început când am primit o solicitare din partea unei grădinițe de a veni cu copiii la fermă. Au postat pe Facebook, iar în scurt timp am fost contactați de cei de la Kanal D, și de atunci totul a luat amploare. Inițial, ne-am gândit doar la experiențe pentru copiii din localitățile învecinate, însă am observat că sunt adulți născuți în orașe care se bucură la fel de mult de astfel de momente și am conceput un traseu și pentru ei. Avem facilitatori pentru astfel de programe, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Fiecare traseu are un scop și este bine conceput, astfel încât experiența să fie completă, unică și educativă.
DaddyCool: A avut un rol în toată această poveste faptul că ai copii? Ai observat nevoia de a ieși din oraș și a merge în natură cu copiii voștri?
Marius Coadă (Ferma de la Coadă): Absolut. Noi locuim în oraș, dar petrecem foarte mult timp la fermă. Am văzut cât de mult le place lor contactul cu animalele, cât de mult se relaxează și ne-am dat seama că aceste experiențe sunt plăcute și educative, în același timp.
DaddyCool: Cum reușești să menții echilibrul între meseria de tată și rolul de antreprenor?
Marius Coadă (Ferma de la Coadă): Este dificil, dar cumva specificul fermei îmi permite să le acord și lor timp de calitate și să îi aduc la fermă. Acolo îi văd cât sunt de fericiți și mă bucură faptul că nu se mai gândesc deloc la telefoane sau la tablete. Este un aspect pe care îl observ și la alți copii, nu doar la ai mei. Activitatea de la „Ferma de Sub Coadă” mă ajută să îmi cunosc mai bine copiii, dar și copiii mei mă ajută să îmi fac bine treaba, astfel încât toți copiii care ne vizitează să valorifice timpul petrecut la noi.
DaddyCool: Spune-mi mai multe despre cum este la fermă, ce tipuri de animale aveți, ce alte facilități mai există?
Marius Coadă (Ferma de la Coadă): Avem oi și capre, vaci, viței, sute de rațe și gâște, găini de ouă, pui de carne, iepuri, porumbei de rase mixte, găini pitice, curcani și 150 de bibilici. Avem utilaje agricole: tractoare, mori, șnechi, generatoare, selecționatoare, semănătoare, plug + alte accesorii. Toți cei care vin la noi pot învăța mai multe despre îngrijirea unui animal domestic. Copiii pot vedea de unde vine laptele, de unde vine brânza, cine face ouăle. Mai mult, toți cei care ne vizitează au posibilitatea să se bucure de gustul preparatelor noastre în punctul nostru de gastronomie locală. Un punct de gastronomie locală este un fel de restaurant de familie, în care se folosesc ingrediente din gospodăria proprie sau de la producători locali. Mai mult, numărul de oaspeți este limitat – maxim 12 persoane pot lua masa într-un punct de gastronomie locală în același timp. Majoritatea punctelor de gastronomie locală pregătesc 2-3 feluri de mâncare și un desert. Așadar, meniul este unul limitat. Avantajul este că mâncarea este adesea specifică locului – rețete locale. În plus, gustul este unul deosebit, deoarece sunt utilizate ingrediente de cea mai bună calitate, proaspete și bio.
La fermă organizăm tururi, excursii distractive și educative pentru copii. Aici oaspeții noștri pot comanda produsele noastre: lapte, brânză (diverse sortimente), carne de pui, oaie, porc, vită, etc.
DaddyCool: Care sunt provocările majore cu care te-ai confruntat, dacă te raportezi la statutul de antreprenor, dar și la meseria de tată?
Marius Coadă (Ferma de la Coadă): Ca antreprenor, provocările sunt multe, dar parcă niciuna nu este la fel de emoționantă/dureroasă și de impact, cum este în meseria de tată și de soț. Atunci când totul este personal, este mai ușor să greșești. Ai mai multe frici, te învinovățești mai mult, te ierți mai greu… deoarece l-ai făcut să sufere pe omul drag de lângă tine. Nu poți aplica șabloane, rețete de succes, reguli învățate din cărți. Nu poți merge la cursuri de parenting care să te pregătească pentru ce urmează. Înveți totul din mers, te adaptezi, exersezi la capitolul răbdare, descoperi în tine resurse nebănuite… dar pentru că ești om, obosești. În meseria de antreprenor îți mai permiți să obosești și să iei mici pauze. Nu poți face asta când ești părinte. Da, este greu, al naibii de greu. Știm cu toții că drumul antreprenoriatului nu este unul ușor, dar în rolul de tată am reușit să învăț și să înțeleg ce înseamnă să tragi de tine când efectiv nu mai poți, iar apoi să ajungi la lumină și să te bucuri de forța avută.
Ferma de la Coadă
Movila Miresii 817182
Cu drag,
Robert
Mă puteți urmări și pe: