Ziua Mondială a Educației (Ziua Mondială a Profesorului) nu a fost doar despre libere de la orele din școli și activități extra, ci și despre rezultate din partea unor studii care au analizat relația dintre părinți & reprezentanții grădinițelor unde copiii lor învață! Iar acestea sunt îmbucurătoare! 🙂
Cu ocazia Zilei Educației, Kinderpedia – prima aplicație românească dedicată interacțiunii între grădinițe și părinți – în parteneriat cu institutul de cercetare iVox, face publice rezultatele unei cercetări cantitative cu privire la comunicarea dintre părinți și reprezentanții grădinițelor – educatori și administratori. Iar acestea sunt pozitive:
-
Mai mult de jumătate dintre părinți comunică zilnic cu reprezentanții grădiniței
-
O treime dintre părinți folosesc zilnic calculatorul sau smartphone-ul pentru a afla informații de la grădiniță
-
În cazul părinților ai căror copii urmează cursurile unei grădinițe particulare, procentul depășește 40%
-
46% dintre părinți declară că grădinița obișnuiește să folosească rețelele sociale pentru a posta filme și imagini cu copiii
-
77% dintre părinți nu consideră rețelele sociale un mediu sigur și adecvat pentru a publica imaginea celor mici
-
82% dintre părinții chestionați au afirmat că ar dori să folosească o aplicație care să le faciliteze accesul la informații despre activitatea copiilor de la grădiniță.
Studiul a fost derulat online, la nivel național, cu o marjă de eroare de +/- 2% și a numărat 4.800 de respondenți.
Rezultatele studiului au evidențiat un interes crescut al părinților în ceea ce privește comunicarea cu grădinițele, peste jumătate dintre aceștia (54,8%) declarând că nu trece ziua fără să fie în contact cu educatoarea. Unul din cinci părinți afirmă că discută cu reprezentanții grădinițelor o dată la 2-3 zile, în timp ce 16,8% comunică săptămânal.
Comunicarea personală, față în față, este folosită în prezent de 90% dintre părinți, următoarele canale de comunicare menționate fiind telefonul și avizierul grădiniței (identificate de 44% respectiv 41% dintre părinții participanți la studiu).
Mediile digitale au prins și ele teren în comunicarea dintre grădinițe și părinți, fiind utilizate din ce în ce mai frecvent, mai ales de părinții ai căror copii merg la grădinițe particulare. Aproape o treime dintre părinți folosesc zilnic calculatorul (30%) sau smartphone-ul (29%) pentru a afla informații de la grădiniță. Alți 30% respectiv 24% dintre părinți părinți au afirmat că primesc informații de la grădiniță pe calculator și smartphone cel puțin săptămânal.
Dintre informațiile pe care le primesc zilnic de la grădinițe, părinții menționează pe primul loc meniu de preparate alimentare (47%). Săptămânal, părinții primesc raportul de activitate de grupă (33,62%), raportul de activitate individuală (29,59%), fișa de observare (21.62%). Multe grădinițe transmit lunar părinților informații privind planificarea activităților extracurriculare (44,54%), evaluarea progresului copilului (43.89%), agenda de evenimente (41,48%), agenda de activități comune părinte-copil (39,41%), resurse educaționale pentru acasă (29.15%).
Utilizarea rețelelor sociale de către grădinițe, deși o tendință în creștere, rămâne un subiect controversat. Conform răspunsurilor a aproape jumătate dintre părinții participanți la studiu (46,23%), grădinița obișnuiește să folosească rețelele de socializare pentru a posta fotografii și clipuri video cu activitatea copiilor. În același timp, întrebați dacă cred că rețelele de socializare sunt un mediu sigur și adecvat pentru a publica date și imagini personale ale copiilor, 77,7% dintre părinți au răspuns că nu.
Mi se pare foarte bine că interesul părinților se dovedește a fi unul crescut în ceea ce privește copilul și tot ceea ce are legătură cu el la grădiniță și sper din tot sufletul să fie din ce în ce mai mare.
Nu de alta, dar am auzit de cazuri în care copiii sunt lăsați și luați de la grădiniță de bone (venite dintr-un mediu extern, fără să facă parte din familie), iar prichindeii își văd părinții foarte rar, deși stau în aceeași casă. De ce? Pentru că aceștia sunt cufundați în muncă și mult mai preocupați de joburi decât de afecțiunea de care copilul are nevoie. Ziua la muncă, seara tot la muncă, atenție către odrasle… zero! Trist, nu-i așa?
Tu câtă atenție acorzi mediului în care copilul tău este primește educația și se pregătește pentru viitor?
Cu drag, DaddyCool
Sursa foto: Kinderpedia, Wikipedia