Recent, am luat parte de cea de-a doua ediție a evenimentului „Modern Dad’s Challenges” și am rămas foarte plăcut impresionat de tot ce s-a întâmplat acolo. Dacă sunteți tați și aveți dileme cu privire la noua „meserie”, vă recomand să vă înscrieți! 🙂
Sofia Frunză s-a gândit să le ofere taților moderni un soi de „școală” ale cărei cursuri îi ajută să-și dezvolte mai bine relația cu proprii copii, ceea ce mi se pare minunat. Cum a fost la ediția a doua, vă povestesc mai jos! 🙂
Mi s-a părut foarte interesantă inițiativa încă de când am auzit prima dată de ea. Pentru că tații moderni se confruntă, într-adevăr, cu o mulțime de provocări, iar dacă sunt la prima experiență cu un copil, multora nici nu știu cum să le facă față.
„Hai să fim tați în adevăratul sens al cuvântului. Pe toate planurile. Pentru că adultul de mâine e rezultatul acțiunilor noastre de azi.”
Faptul că există cineva care s-a gândit să le rezolve problemele și dilemele cu ajutorul unor cursuri interactive, mi s-a părut chiar tare. La prima ediția nu am reușit să ajung, dar pe a doua chiar nu mai voiam să o ratez.
De data aceasta, tema evenimentului a fost „Psihologia jocului tată-copil”, iar speakeri au fost doamna psiholog Cristiana Haica, Adriana Mitu – Parenting Trainer (nici nu știam că există funcția aceasta), Ioana Saidel – Asistent educator Montessori, Ana Maita – Consilier pentru Drepturile Mamelor și, preferatul meu, Leon Magdan – Profesorul de joacă de la Itsy Bitsy. Momentul lui Leon a fost pur și simplu minunat. 🙂
În caz că nu ați aflat asta până acum, să știți că rolul tatălui în viața copilului este unul extrem de important. Iar joaca e o parte fundamentală din această aventură care începe încă de când bebele e în burtică.
„Deși percepția generală este că tații nu prea au cu se să se joace alături de copiii lor în primele luni de viață, studiile arată că, dimpotrivă, joaca taților cu bebelușii trebuie să înceapă încă de la naștere. Bebelușii vor experimenta apropierea de tații lor prin atingere, miros și sunet. De asemenea, se vor bucura la maxim de dragostea, protecția și distracția speciale, pe care numai un tată le poate oferi.”, ne-a spus Ana Maita, consilier pentru drepturile mamelor.
Nu e nimic ciudat în faptul că vorbiți cu burta soției voastre pe timpul sarcinii, de exemplu. Ba, mai mult, datorită acestei interacțiuni pe care o aveți cu bebelușul în perioada în care el se dezvoltă în pântec, cel mic vă poate recunoaște vocea încă din primele secunde după naștere. Și nu o spun doar eu, o spun chiar specialiștii. Mie mi s-a întâmplat treaba asta cu Ingrid și mi s-a părut fascinant. Credeți-mă, m-am topit! 🙂
„Jocul este calea prin care copilul se dezvoltă atât cognitiv, cât și emoțional. Tatăl are nevoie să fie inventiv și spontan.”
Trebuie să fim super prezenți în viața copiilor noștri încă de la început. Ei au mare nevoie de noi, tații, ca să se poată dezvolta în mod armonios, atât din punct de vedere cognivitv, cât și emoțional, după cum ne spune trainerul de parenting, Adriana Mitu:
„Jocul nu este doar o cale de relaxare pentru copil. Jocul este modul prin care el învață, integrează anumite experiențe, descarcă emoțiile acumulate și se conectează cu părintele. Jocul este calea prin care copilul se dezvoltă atât cognitiv, cât și emoțional. Cele mai eficiente jocuri sunt cele simple, dar adaptate pentru fiecare situație și copil în parte, așa că tatăl are nevoie să fie inventiv și spontan. Iar poate cel mai important lucru este starea de prezență a taților Să fie acolo nu doar fizic, dar și emoțional. Să pătrundă în universul copilului.”
„Ce înseamnă să fii copil? Să te bucuri de fiecare clipă… să vezi lumea mai bună decât este… să iubești necondiționat!”
După cum vă spuneam mai sus, mi-a plăcut foarte tare momentul lui Leon Magdan. El a vorbit cu dezinvoltură despre ceea ce crede cu privire la relația dintre tați și copii, iar asta l-a făcut super uman în ochii tuturor. El însuși e un copil mare și nu îi e rușine să recunoască asta.
„Atunci când ne jucăm cu cei mici, se spune că trebuie să ne coborâm la nivelul lor. Eu cred tocmai invers. Ca să fie o joacă adevărată, frumoasă și bună, trebuie să ne ridicăm la nivelul lor! De fapt, oamenii mari au ce învăța de la cei mici: cum să fie iar copii! Ce înseamnă să fii copil? Să te bucuri de fiecare clipă, de tot și de toate. Înseamnă să fii mereu curios, să uiți cu ușurință orice supărare. Să vezi lumea mai bună decât este, să iubești necondiționat. Înseamnă să trăiești cu adevărat! Așa că vă invit să copilărim împreună, alături de copiii noștri, la orice vârstă!”
Haideți să ne preocupăm din ce în ce mai tare de tot ce se întâmplă cu prichindeii noștri. Să descoperim lumea împreună. Să admirăm natura, să o iubim și să o respectăm alături de ei. Să ne jucăm prin toate metodele existente. Să fim tați în adevăratul sens al cuvântului. Fizic, psihic, pe toate planurile. Pentru că adultul de mâine e rezultatul acțiunilor noastre de azi. Și n-am vrea să ne pară rău pentru că nu am fost acolo atunci când a trebuit, nu-i așa? 🙂
Cu drag, DaddyCool!