Sunt fan ciuperci și le-aș mânca gătite cam în orice fel de combinație. Îmi amintesc și acum cât de fascinante mi s-au părut cele Pleurotus când le-am descoperit prima dată. Ei bine, acum sunt preferatele mele, iar zilele trecute am improvizat o rețetă rapidă și sănătoasă pe care vreau să vi-o arăt și vouă! 🙂
Săptămâna trecută am avut poftă de niște ciuperci Pleurotus, așa că m-am gândit să-mi prepar un prânz rapid, fresh și gustos cu ajutorul lor. La o primă privire pe internet, nu am găsit nici o rețetă care să-mi facă cu ochiul. Voiam să fie light, fresh, cu legume verzi și, evident, gustoasă.
Ei bine, nefiind mulțumit de opțiunile de pe web, m-am gândit că ar fi bine să improvizez cu ce am prin casă. Chiar dacă nu am mai gătit de ceva vreme, nu sunt străin de bucătărie și am întotdeauna încredere în instinctele mele. Bineînțeles, câteodată îmi iese, alteori nu. 🙂
După ce am scanat alimentele din casă, am luat decizia să fac niște ciuperci Pleurotus cu Antipasti (roșii deshidratate și peperoni arrostiti), combinat cu legume verzi și parmezan. Nu mai făcusem niciodată asta, dar mi s-a părut o combinație interesantă. Așa că i-am dat bice. 🙂
Ce ingrediente am folosit?
- ciuperci Pleurotus
- roșii deshidratate
- peperoni arrostiti (ardei gras, copt, în ulei de măsline)
- ceapă
- ardei iute verde (eu am folosit unul care nu era chiar iute, ca să poată mânca și Ingrid)
- usturoi verde
- ardei gras verde
- sare
- piper
- ulei de măsline
- pătrunjel
Eu fac întotdeauna lucrurile după cum simt, nu neapărat după cum „scrie la carte”. Fiind o improvizație, bineînțeles că am procedat în aceeași manieră și pentru rețeta de ciuperci. 🙂
Mod de preparare?
- Am pus apă la fiert cu niște sare și ulei de măsline. Am lăsat-o să atingă punctul de fierbere.
- După ce apa a fiert, am adăugat în ea ciupercile Pleurotus, pe care le-am lăsat maxim două minute. Fac asta pentru că vreau ca ciupercile să se gătească mai ușor atunci când le trag la tigaie. Altfel, risc să rămână tari, consistența lor fiind una destul de dură.
- După ce le-am scăldat puțin în apa fiartă, le-am scos și le-am lăsat într-o strecurătoare.
- Apoi am pus tigaia pe foc, iar în ea am adăugat niște unt, în care urma să călesc puțin legumele.
- Am pus, pe rând, ceapa, ardeiul gras, roșiile deshidratate, ardeiul iute, peperoni arrostiti, toate tăiate în bucăți destul de mari. Nu îmi place să toc legumele super mic. Îmi plac mai mult bucățile mari. După ce le-am călit un pic, am pisat usturoiul verde și l-am adăugat peste. Îmi place la nebunie usturoiul. Atât gustul, cât și mirosul. Mica noastră plăcere vinovată din cadrul familiei. 🙂
- După ce am considerat că le-am amestecat și călit în tigaie suficient de mult cât să fie ok pentru gusturile mele, să fie în continuare fresh și să nu-și piardă proprietățile, am adăugat și ciupercile Pleurotus. Ca idee, întreaga operațiune a durat aproximativ 5 minute.
- La final, am ras niște parmezan peste porția pe care am pus-o în farfurie și i-am adăugat pătrunjel verde deasupra. And that’s all! Simplu, rapid, colorat, fresh, sănătos și super gustos! 😀
Sper că v-am inspirat să încercați și voi acest experiment culinar și abia aștept să-mi povestiți cum v-a ieșit rețeta. 😀
Pentru o familie care încearcă să mănânce light și sănătos, dar nu are prea mult timp să petreacă în bucătărie, mi se pare o rețetă excelentă. Eu am folosit-o pe post de prânz, dar poate servi fără probleme și drept cină. 🙂
Ciupercile Pleurotus reprezintă o specie care se dezvoltă la baza trunchiurilor unor arbori, sunt supranumite „păstrăv negru” și au o mulțime de proprietăți, despre care vă invit să citiți AICI!
Poftă bună! 🙂
Cu drag, DaddyCool!