Cu siguranță nu este prima dată când auziți termenii de furnizor și distribuitor, mai ales în ultimele luni, când energia și costurile acesteia au fost subiecte fruntașe atât la știri, cât și în casele fiecăruia dintre noi.

Mergând mai departe cu articolele menite să vină în ajutorul consumatorilor, prin intermediul platformei Stația de energie E.ON, povestim săptămâna aceasta despre cei doi. Sunt oare unii și aceeași? Există diferențe între ei? Ce roluri au?

Hai să vedem ce face fiecare și mai ales, cui ne adresăm în funcție de problema întâmpinată în calitate de consumator.

Din start trebuie să stabilim că sunt companii diferite, cu roluri distincte pe piața energiei. Ca să ne reamintim care sunt jucătorii pe piața energiei, putem reveni asupra articolelor „Calea energiei până în casele noastre”, publicate acum ceva timp pe Stația de energie E.ON.

Pe scurt, lanțul logistic al energiei sau Sistemul Energetic Național arată așa:

producători –> transportatori –> distribuitori –> furnizori –> consumatori casnici & business

 

Ce este și ce face un distribuitor de energie?

Revenind la distribuitori cunoscuți ca Operatori de Distribuție sau Operatori de Rețea, e necesar să știm că sunt companii licențiate de ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) care realizează, dețin și administrează infrastructura/rețeaua de circulație și livrare a energiei electrice sau a gazelor naturale dintr-o anumită parte a țării. Activitatea de distribuție e realizată prin concesiune, de aceea e un monopol natural.

În prezent în România există 8 distribuitori de energie electrică și 34 de distribuitori de gaze naturale.

În cazul electricității, rețeaua înseamnă stâlpii de tensiune înaltă, medie și joasă, cabluri aeriene, subterane, transformatoare, contoare, sisteme de telecontrol. În ce privește gazele naturale, distribuitorii răspund de starea rețelelor astfel încât fluxul de gaze naturale să circule fără întreruperi și în parametri optimi, până la contor inclusiv. De instalația interioară de gaz, răspunzi tu.

Principalele sarcini și activități ale unui distribuitor de energie sunt:

  • Racordarea consumatorilor la rețea
  • Instalarea de contoare de măsură, verificarea, citirea și înlocuirea lor
  • Modernizarea și mentenanța rețelei
  • Intervenții în rețea pentru rezolvarea defecțiunilor
  • Transmite informații, răspunde la solicitările furnizorilor venite de la consumatorii finali.

 

Ce este și ce face un furnizor de energie?

Mergând mai departe pe lanțul energiei, furnizorii sunt și ei licențiați de către ANRE și sunt companii al căror principal obiectiv este procurarea, achiziția de energie electrică sau gaze naturale de la producători și vânzarea/furnizarea lor către consumatorul final.

Însă pentru a afla și mai multe informații despre furnizorul de energie, dar și când ne putem adresa distribuitorului din zona noastră, vă invit să accesați Stația de energie E.ON, unde veți găsi o mulțime de informații extrem de utile.

Cu drag, DaddyCool.