Știm încă din copilărie de bolile molipsitoare: rujeola, varicela etc. De carii însă puțină lume știe că sunt și ele molipsitoare. Ei bine, chiar așa e! Cariile sunt 100% molipsitoare. De aceea, multe gesturi pe care le facem instinctiv ar trebui evaluate, iar unele chiar înlăturate din obiceiurile frecvente.
Ce produce cariile dentare? Grupe specifice de microbi. O parte dintre microbi se află în mod natural în gura fiecăruia dintre noi, într-un echilibru prestabilit. Însă acesta se poate modifica oricând. O altă parte dintre acești microbi sunt periculoși (patogeni) și pot trece, prin salivă, de la o persoană la alta. Bineînțeles, și de la un dinte la altul.
Cu siguranță, ați observat gestul mamei când, înainte de a pune suzeta în gura copilului, o bagă întâi în gura ei pentru a o umezi sau din alte motive. Ei bine, nu este igienic și contaminează gurița curată a micuțului cu microbi patogeni. Pentru că, repet, microbii pot fi de 2 tipuri:
- Unii obișnuiți, numiți saprofiți, care se află mai peste tot în cavitățile corpului nostru.
- Alții periculoși sau patogeni, care se dezvoltă într-o gură cu dinți cariați sau/și pungi parodontale.
„Ce anume favorizează cariile? Microbii patogeni. Aceștia pot trece, prin salivă, de la o persoană la alta. Bineînțeles, și de la un dinte la altul.”
Acesta este încă un motiv pentru care fiecare copil trebuie să aibă propria periuță de dinți și să o ia peste tot cu el. În egală măsură, trebuie să mănânce numai cu lingurița/ tacâmul lui.
Cât despre trecerea cariilor de la dinte la dinte, acesta este un motiv foarte important pentru care dinții de lapte trebuie tratați imediat. Un dinte sănătos care ia contact cu unul cariat va duce la transferul microbilor distrugători din carie pe smalțul celui întreg. Și, uite așa, începe și acolo o mică distrugere carioasă.
Concluzia? Igienă, igienă, igienă! E mai ușor să prevenim decât să tratăm! 🙂
Ne citim cu drag și săptămâna viitoare.
Dr. Lorelei Nassar
Foto: www.pixabay.com