De curând, am avut parte de o experiență super interesantă. Am fost în Tabăra Meseriașilor, unde am putut să studiez 60 de copii din medii defavorizate dezvoltându-și abilitățile profesionale. Iar foarte tare mi s-a părut scopul: să ajute alți copii să beneficieze de munca lor. How cool is that? 🙂

Urmăresc proiectul „Țara lui Andrei” de câțiva ani deja și mi s-a părut dintotdeauna o inițiativă foarte cool. Copii din medii defavorizate au ocazia să plece în Tabăra Meseriașilor, unde își pot dezvolta abilitățile profesionale, vreme de o săptămână. Sub atenta îndrumare a unor profesioniști în domeniu, care au grijă să le fie alături, pas cu pas.

Îmi doream să iau pulsul taberei și să văd cum se desfășoară proiectul direct de la sursă, iar planetele s-au aliniat în favoarea mea și am ajuns la Brașov. Am nimerit  în a treia săptămână din Tabăra Meseriașilor, când 60 de elevi din Buzău care se pregăteau să devină mecanici.

DaddyCool Tabara Meseriasilor

Proiectul final al elevilor a constat în recondiționarea și donarea a 27 de biciclete colectate prin campania #BicicletaMeseriașă. Cum spuneam, au muncit ca să doneze mai departe. 🙂

Viitorii mecanici, care studiază în școlile profesionale și liceele tehnologice din Buzău au trecut, mai întâi, printr-o serie de ateliere de dezvoltare personală. Au învățat noțiuni de bază despre comunicare, lucru în echipă, spirit antreprenorial, pregătirea în fața angajatorului și responsabilitate civică, după care au urmat atelierele de pregătire practică.

Tinerii meseriași au recondiționat biciclete, pe care le-au donat unor copii…

 

Proiectul lor de absolvire a constat în recondiţionarea şi donarea bicicletelor colectate prin campania #BicicletaMeseriașă către copii din centrele de plasament din cadrul Complexului Tărlungeni din județul Brașov. În cadrul campaniei de colectare au fost strânse 100 de biciclete, ce urmează să fie recondiționate și donate în continuare copiilor aflați în situații sociale dezavantajate.

DaddyCool Tabara Meseriasilor

Atelierele practice au fost coordonate de Gabriel Onofrei, Fondator al Federației Române de Drift și un mentor pe cinste. Cu peste 20 de ani de experiență în automobile, drift și tuning, el i-a îndrumat pe elevi în procesul de recondiționare al bicicletelor: demontare, reparare, vopsire, reasamblare, accesorizare cu lumini și claxoane & personalizare.

DaddyCool Tabara Meseriasilor

Evenimentul în cadrul căruia bicicletele au ajuns la noii proprietari a fost emoționant atât pentru cei 60 de elevi din Seria Mecanicilor, cât și pentru copiii din cele trei case de tip familial. Odată ajunși în tabără, tinerii musafiri s-au bucurat de momentele speciale, precum drifturile lui Gabriel Onofrei, dar și alte surprize frumoase.

În Tabăra Meseriașilor e despre oameni care ajută alți oameni, ceea ce e minunat!

 

La finalul taberei, 10 dintre cei mai buni meseriași au fost premiați cu o bursă oferită de OMV Petrom, în valoare de 500 de lei. Aceasta va fi acordată lunar, timp de un an școlar.

DaddyCool Tabara Meseriasilor

Festivitatea de final de tabără chiar a fost una foarte emoționantă. Profesorii care au însoțit elevii se bucurau atât de mult pentru cei care primeau bursă, încât nu m-am putut abține să lăcrimez și eu. Oricum mă super emoționez la astfel de momente, în general. :))

DaddyCool Tabara Meseriasilor

DaddyCool Tabara Meseriasilor

În total, în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei, ediția 2017, vor fi pregătiți 300 de elevi din școlile profesionale și liceele tehnologice din Buzău. Domeniile vizate în acest an sunt: petrolier, ospitalier, mecanic, textil și electric.

Despărțirea e cea mai grea, dar orice lucru frumos se mai și termină…

 

A fost chiar o experiență frumoasă să trec prin tabără și să văd entuziasmul cu care lucrau copiii. Și cât de unită a fost grupa mecanicilor. Se simțea că se bucură real unii pentru alții. Iar asta mi s-a părut extraordinar.

DaddyCool Tabara Meseriasilor

Evident, despărțirea a fost cea mai grea, mulți dintre ei fiind cu lacrimi în ochi. Și mie mi s-a părut un moment greu dar, ca orice lucru frumos în viață, se mai și termină. Cred însă că a fost una dintre cele mai frumoase experiențe din viața lor.

Eu voi trece și pe la tabăra electricienilor, așadar duminica aceasta mă v0i întoarce cu drag în Țara lui Andrei. De data aceasta alături de Ana și Ingrid. Abia așteeept! 🙂

DaddyCool Tabara Meseriasilor

Cum spuneam, chiar e o tabără în care vreau să merg în fiecare vară. Copiii sunt entuziasmați și talentați, echipa proiectului e foarte faină, atmosfera e prietenoasă. Am toate motivele să vreau să revin. 🙂

Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei este un proiect OMV Petrom pentru susținerea învățământului profesional în România.

Cu drag, DaddyCool!

 

Credit foto: Țara lui Andrei, Arhiva Personală

Nu uitați că ne vedem și pe Facebook sau Instagram! 🙂