Pentru că timpul petrecut în casă alături de copii poate deveni o mare provocare, m-am gândit să vin în ajutorul vostru. Iată un material în care vă povestesc despre cum e să faci educație la domiciliu și cum am putea noi, părinții, să venim în sprijinul prichindeilor. Totul, astfel încât să-i ajutăm să își dezvolte autonomia și creativitatea.

La începutul anului am primit o provocare din partea brandului LaDoiPași și am acceptat-o rapid. De ce? Pentru că presupunea să vin în ajutorul tuturor părinților care își doresc să contureze o relație frumoasă alături de copiii lor. Știind cum ne înțelegem eu și Ana cu Ingrid, mi-am propus să vă ajut cu sfaturi practice. Totul, astfel încât voi și micuții voștri să dezvoltați o relație de vis.

Mulțumesc prietenilor de LaDoiPași pentru această provocare minunată, în urma căreia voi sări în ajutorul vostru cu sfaturi utile vreme de mai multe luni, până în Primăvară. Dacă vreți să descoperiți și alte lucruri pe care le puteți face acasă, cu familia, vă invit să intrați AICI, în secțiunea „Sfaturi” de pe site-ul lor.

Cred foarte mult în conexiunea dintre părinți și copii. Cred în conceptul de educație cu blândețe. Și mai cred că de acasă pornește absolut tot ceea ce înseamnă personalitatea viitorului adult.

 

Indiferent din ce domeniu veniți, să faceți educație la domiciliu nu este deloc dificil. Iată 10 activități pe care le puteți face alături de copiii voștri și vă promit că ele îi vor ajuta pe cei mici să-și dezvolte autonomia, coordonarea, memoria și creativitatea.

Educatie la domiciliu DaddyCool 10

E foarte important să fim alături de copiii noștri în fiecare etapă a vieții lor. Să le înțelegem nevoile, să îi sprijinim, să le insuflăm curiozitate și creativitate. Tocmai din acest motiv am ales 10 tipuri de activități care să vă ajute în dezvoltarea personală a celor mici, prin joc și multă distracție.

Acestea pot fi aplicate în diverse perioade ale dezvoltării copilului, așadar voi decideți când le puneți în practică.

 

1 – Descoperim emoțiile de zi cu zi.

E important ca un copil să-și cunoască foarte bine emoțiile. Să le identifice, să știe cum se numesc și ce fel de sentimente trezesc în el, dar și în oamenii din jurul său.

Pentru acest exercițiu avem nevoie de o oglindă în care să ne vedem amândoi. Părintele va numi o emoție, după care o va descrie. Apoi o va mima în oglindă, astfel încât să fie primul care o exemplifică. Prichindeii vor urma exemplul și vor încerca să coreleze fiecare expresie facială cu explicațiile venite din partea părintelui.

Educatie la domiciliu DaddyCool 9

Ca să fie ușor de implicat în joc, puteți începe cu mimarea unor emoții de care au parte animalele. De exemplu, leul furios, maimuța curioasă etc. Acest exercițiu îi va ajuta pe copii să se cunoască mai bine, dar le pune la încercare și memoria.

 

2 – Învățăm să ne cunoaștem corpul.

Pentru acest exercițiu, fie folosiți tot o oglindă, fie sunteți voi exemplul propriului copil. Cred că e necesar să își cunoască fiecare parte a corpului, cât și funcțiile acesteia. În general, am observat că e o activitate foarte plăcută de cei mici. Nu cred că veți avea probleme cu implicarea lor în joc.

Cum procedăm? Numim fiecare parte a corpului (nas, gură, ochi, mâini, picioare, păr etc.) și le spunem copiilor ce funcție are. Apoi le pasăm lor sarcina să le identifice pe propriul corp, să le numească și să ne spună la ce i-ar putea ajuta. Simplu. 😊

Această activitate îi ajută pe copiii la coordonarea mișcărilor, la memoria vizuală, dar și la asocierea organelor cu funcțiile lor. Bineînțeles, își exersează și capacitatea de memorare.

 

3 – Gătim împreună!

Acest exercițiu ne va ajuta copiii să se simtă implicați în familie și în treburile casnice. Se vor simți responsabili și fericiți că, în sfârșit, pot și ei să facă ceva bun pentru părinți. E șansa să-i răsplătească pentru toată bunătatea cu care ei sunt tratați în fiecare zi. De asemenea, implicarea într-o activitate gastronomică le dezvoltă comportamentul social. În plus, îi și ajută să înțeleagă care este treaba cu ingredientele și rolul lor în alimentația noastră.

Noi am început să o implicăm pe Ingrid în astfel de activități după vârsta de doi ani, dar aici depinde de fiecare părinte. Veți face o astfel de activitate atunci când considerați că i se potrivește copilului nostru.

Educatie la domiciliu DaddyCool 3

Gătitul este o activitate super creativă și cu multe beneficii pentru copii. Să facem educație gastronomică e bine și pentru noi, părinții, cu siguranță! 🙂

 

Pentru ca ea să fie distractivă pentru cei mici, alegem o rețetă simplă de biscuiți sau de plăcintă, de exemplu. Consultăm împreună rețeta, după care alegem ingredientele de la magazin și ne apucăm de lucru. Noi mergem și LaDoiPași fiindcă acum stăm în Balotești și ne e la îndemână unul dintre ele. Lăsăm copiii să utilizeze făina, să frământe aluatul, să lucreze la compoziție etc. Le urmărim mișcările, îi ajutăm la nevoie, îi temperăm dacă e cazul și îi felicităm pentru tot efortul depus. La final, îi lăsăm să ne servească.

Pe lângă dezvoltarea comportamentului social, acest exercițiu îi ajută și la coordonarea mișcărilor, la dezvoltarea simțului responsabilității, dar ajută și la practicarea respirației de concentrare. Bineînțeles, puteți găti absolut orice împreună. Indicat ar fi să faceți din acest lucru un obicei. 😊 Chiar în momentul în care scriu materialul, Ana și Ingrid fac împreună biscuiți. 🙂

 

4 – Facem ordine.

V-am promis activități care să vă ajute copiii să-și dezvolte autonomia, iar aceasta este una foarte bună în acest sens. Știm cu toții că făcutul de ordine prin casă nu prea e activitatea preferată a nimănui. Dar acest lucru se poate schimba, dacă o facem într-un mod distractiv pentru toată lumea. 😊

Activitatea poate fi făcută chiar din perioada în care copiii încep să exploreze obiectele. De fel, le place să le atingă și să le bage în gură. Dar dacă tot sunt curioși să le descopere, de ce să nu afle și la ce folosesc? Și unde e locul lor? Și ce mai găsim în locul de unde provin? Cum arată obiectele care sunt în același loc cu acestea? Bineînțeles, aici ne referim la o mulțime de lucruri, începând cu jucăriile, continuând cu șosete, haine, cărți, chiar și tacâmurile sau oalele din bucătărie.

Am ajutat-o pe Ingrid să își dezvolte simțul responsabilității. Bineînțeles, e un proces repetitiv și funcționează foarte bine prin puterea exemplului! Cam asta înseamnă să facem educație, până la urmă.

 

Pentru această activitate numim obiectele, spunem la ce folosesc și unde le este locul. De asemenea, începem deja să introducem copiilor noțiunea de ordine a lor și faptul că, după folosirea lor, e bine să fie puse în locul de unde aparțin. Faceți lucrurile în ce ordine doriți. Însă dacă vreți copii autonomi și responsabili, eu aș începe din camera lor.

Noi am aplicat această metodă cu Ingrid și acum are dezvoltat simțul responsabilității. Iar după ce se joacă o perioadă de timp cine știe cu ce, o rugăm să pună lucrurile la locul lor. Ea se conformează pentru că știe deja că dezordinea e urmată de ordine. Iar ordinea din propria cameră îi oferă tot ei mai mult spațiu pentru un alt fel de joacă. Bineînțeles, e un proces repetitiv și funcționează foarte bine, mai ales prin puterea exemplului. Ce spun cu asta? Părinții le exemplifică prichindeilor felul în care și ei își fac ordine în propria cameră. Dacă dormiți în aceeași încăpere, vă împărțiți sarcinile. 😊

 

5 – Facem terapie prin desen și culori.

Pentru această activitate vom avea nevoie de foi de desen și creioane colorate. Copiilor le plac la nebunie culorile, așa că acest tip de activitate este foarte bun pentru ca ei să asocieze culoarea cu denumirea, dar și cu obiecte care în viața reală sunt alcătuite din culorile respective.

Educatie la domiciliu DaddyCool 6

Avem, de exemplu, un creion de culoare verde. Îi numim copilului culoarea, „verde” sau „green” dacă vreți să învețe și noțiuni în limba engleză. Apoi îi povestiți și despre un obiect care are această culoare în viața reală. Iarba, de exemplu. Desenați iarba pe foaie. După ce voi ați făcut acest lucru, pasați misiunea către cei mici. Astfel, îi provocați să identifice culoarea, să o numească, să deseneze obiectul colorat la fel și în viața reală și le veți stârni curiozitatea să întrebe lucruri și despre celelalte creioane colorate.

Acesta este un exercițiu bun și ca să putem învăța copiii limbi străine. 🙂

Educatie la domiciliu DaddyCool 8

Noi, de exemplu, îi spunem Ingridei denumirile de culori atât în limba română, cât și în engleză. Iar atunci când le identifică, e alegerea ei în ce limbă vrea să le numească. Apoi desenăm câte ceva. Bineînțeles, nu opere de artă, dar o ajută foarte mult să dea o formă culorii, să o identifice și să știe ce obiecte poate descoperi în jurul său cu aceleași culori.

 

6 – Descoperim viața și comportamentul animalelor.

Aceasta este una dintre activitățile preferate ale lui Ingrid. Și cred că a majorității copiilor, în general. Până și nouă, ca părinți, ni se pare interesantă descoperirea unor animale despre care poate nu știam chiar așa multe. De la denumire, la habitat, la alte particularități, totul e interesant. Unele sunt pe cale de dispariție și descoperim cu tristețe că inamicul lor principal este omul. ☹

Educatie la domiciliu DaddyCool 17

 

Aceasta activitate poate să înceapă chiar de devreme. Noi îi citim lui Ingrid cărți cu animale încă de când era foarte mică. Am început cu personaje animale, iar acum am trecut la animale cu poze reale, cu informații reale. Faceți această activitate zilnic, povestiți-le particularități, similarități între caracteristici, habitate și comportamente ale animalelor, apoi puneți-le celor mici întrebări. După ceva timp, lăsați-i pe ei să denumească animale după fotografie și să vă povestească lucruri despre acestea. Veți vedea, vor fi tare mândri să știe lucruri interesante despre ele.

DaddyCool educatie la domiciliu 12

Ce am mai observat eu la Ingrid este faptul că, știind informații despre animale, știe să facă și comparații între acestea sau chiar între oameni și ele. „Mănânc bambus ca un urs Panda. Te călăresc ca pe un cal. Sunt înaltă ca o girafă”, spune. De multe ori ne surprinde în acest fel.

Educatiela domiciliu DaddyCool 16

Foarte important, cărțile în care personajele principale sunt animale le umanizează mult și ajută copiii să treacă peste teama de a le descoperi în viața reală.

 

7. Ritualul înainte de somn.

Pentru că, uneori, somnul celor mici poate deveni o provocare, putem încerca să facem această activitate una cât mai plăcută pentru ei. O variantă ar fi să le povestim despre etapele fiecărei zile, începând cu momentul în care răsare Soarele și terminând cu cel în care apare Luna.

Apariția Soarelui înseamnă începutul unei noi zile pline de activități, însă copiii obosesc repede. După amiaza au nevoie de odihnă pentru a avea energie și pentru activitățile din a doua parte a zilei. După o zi întreagă în care corpul consumă energie, are nevoie de o perioadă mai lungă pentru a se recupera. Așa cum Soarele obosește și pleacă acasă, lăsând loc Lunii și stelelor să vegheze asupra oamenilor, pe timpul nopții, așa avem cu toții nevoie de un somn lung pentru a ne putea recăpăta energia.

Educatie la domiciliu DaddyCool 11

Când Luna apare pe cer, e semnul care ne spune că a sosit momentul pentru somnul cel lung. Mai toate formele de viață merg la culcare seara, inclusiv animalele și păsările. Un alt semn că e momentul să ne odihnim este faptul că începem să căscăm, că ochii încep să ne gâdile și că simțim nevoia să stăm așezați. Asta e ceea ce le puteți povesti voi copiilor. Bineînțeles, fiecare alege ce fel de poveste vrea.

Copiii au propriul ritual de a adormi. Celor mai mulți le place să li se citească din cărți. Și lui Ingrid la fel.

 

Citirea unei povești seara este semnul că ziua se încheie de tot. În funcție de preferințele sale, cartea este citită de mine sau de Ana. Sigur, uneori citim 10 cărți înainte să adoarmă cu adevărat, dar asta face parte din farmecul fiecărui copil. Uneori pur și simplu se încăpățânează să nu le fie somn. 😊)

Un lucru pe care noi l-am făcut cu Ingrid a fost să-i explicăm des și cât de important este somnul în procesul de vindecare a corpului. Celulele noastre se regenerează, în cazul unei afecțiuni somnul ajută corpul să se facă bine etc. A contat foarte mult să știe aceste informații. Cred că vă vor ajuta și pe voi.

8. Lecția de mișcare.

Chiar dacă nu sunteți cei mai mari fani ai mișcării, e important să știți că sportul este extrem de benefic în viața noastră și a copiilor noștri. De exemplu, pe timpul iernii parcă e mai complicat să mergem la sala de sport. Să ieșim cu un copil în parc, poate la fel. Mai ales dacă vremea nu ne permite. Ei bine, ca o alternativă la aceste impedimente, puteți face câteva minute pe zi de sport în propria casă. E sănătos, e distractiv, e interactiv.

Educatie la domiciliu DaddyCool 7

Măcar 15 minute de sport pe zi pot aduce copiilor multe beneficii.

 

Explicați-le anumite tipuri de exerciții simple, ce părți ale corpului ne ajută și care sunt beneficiile acestora pe termen lung. Odată înțeleasă ideea că mișcarea ne ajută să fim sănătoși, veți vedea că inițiativa de a face sport va veni din partea copiilor. Nu de puține ori Ingrid a vrut să vină cu noi la sală (și chiar am luat-o), a alergat prin casă sau a dansat, spunând că face sport. Fără ca noi să îi spunem ceva. Faceți orice tip de mișcare, de la dans, la exerciții fizice, la yoga sau sărituri.

Educatie la domiciliu DaddyCool 4

Ca să faceți totul mai interactiv și mai aventuros, puteți inventa „capcane” prin casă. Faceți sărituri, tumbe și alte giumbușlucuri de acest fel. Cu siguranță veți dezvolta capacitățile motorii ale celor mici, autonomia, setea de aventură și creativitatea. Le face bine provocarea de a găsi soluții ca să iasă cu bine din „capcane”. E simplu, e distractiv și, așa cum spuneam, e benefic pentru corp. Încercați acest lucru măcar 15 minute în fiecare zi.

 

9. Învățăm intonațiile vocii.

Cred că e foarte important să le predăm copiilor noștri și această lecție. Să învețe să respecte oamenii din jurul lor și spațiul personal al fiecăruia. De multe ori, mergem cu transportul în comun și suntem deranjați de oamenii care vorbesc extrem de tare. Ori între ei, ori la telefon, ori fac un videocall cu cineva și urlă etc. Ei bine, eu vreau să cresc un copil care știe să respecte persoanele din jur și care își poate controla tonalitatea vocii, în funcție de situație.

Astfel, le putem explica micuților noștri despre intonațiile vocii și în ce fel de situații vorbim la un volum normal, moderat, ridicat sau exagerat. Într-o conversație normală, acasă, folosim un ton moderat. Nu avem niciun motiv să țipăm unii la alții. Dacă suntem entuziasmați, putem ridica tonul fiindcă așa se manifestă uneori fericirea. Dacă simțim că persoana de lângă noi nu primește corect informația, fie vorbim noi prea încet, fie ea are nevoie să ridicăm puțin tonul fiindcă are probleme cu auzul. Sau poate e gălăgie în jur.

Cred că ne dorim cu toții să educăm copii care să știe să respecte oamenii din jur și spațiul personal al fiecăruia.

 

Când e un context formal, unde e liniște, dar trebuie neapărat să transmitem un mesaj celui de lângă noi, vorbim în șoaptă. Ca să țipăm, de cele mai multe ori ar trebui să fim în pericol. Ori să ne sperie ceva, ori să pățim ceva și să avem nevoie de ajutor. Atunci când simțim primejdie, este permis să țipăm, chiar dacă sunt și oameni în jur. Acest context scuză comportamentul.

Educatie la domiciliu DaddyCool

Așa cum spuneam, personalitatea viitorului adult se formează acasă, așadar aceasta este o activitate pe care o veți descoperi, exemplifica și exersa împreună, în sânul familiei. Ajută copilul să fie autonom și să știe exact cum să își exprime părerea, în funcție de context. De asemenea, le ajută și creativitatea fiindcă, pe măsură ce cunosc timpuriu aceste aspecte, vor căuta inconștient și soluții pentru situații neprevăzute.

 

  1. Descoperim rolul hainelor și le combinăm creativ.

Îmi plac tare mult copiii independenți, care vor să se îmbrace singuri și să iasă afară din casă fix așa cum au crezut ei de cuviință că e mai bine să se îmbrace. Am admirat la alți părinți lejeritatea de a lăsa alegerea la copii, iar când am devenit părinte mi-am dorit și eu să fiu la fel de relaxat. Ceea ce s-a și întâmplat. Iar acest tip de activitate este perfect pentru a dezvolta autonomia și creativitatea copiilor.

Ca să le dezvoltăm autonomia prin educație, trebuie să implicăm activ copiii în tot felul de activități!

 

Ne facem un obicei din a le arăta mai multe tipuri de haine și a le spune la ce folosesc. De ce acoperim fiecare parte a corpului (e foarte important), ce rol au obiectele vestimentare, în ce condiții le putem purta, care sunt anotimpurile în care acestea pot fi folosite etc. De asemenea, le exemplificăm celor mici câteva feluri în care noi am putea combina o serie de haine. După ce le arătăm varianta noastră, îi rugăm să ne arate ce combinații li s-ar părea lor interesante.

Educatie la domiciliu DaddyCool

De fiecare dată când e momentul să ne îmbrăcăm, îi întrebăm dacă sunt de acord cu ceea ce am ales pentru ei. Dacă nu, îi rugăm să aleagă singuri altceva. Dacă ni se pare o combinație nepotrivită din cauza vremii, de exemplu, le spunem de ce nu pot pleca așa îmbrăcați din casă.

E necesar să încurajăm dialogul dintre noi. Să le încurajăm autonomia și creativitatea. În același timp, e bine să le explicăm și beneficiile sau riscurile, după caz.

 

Singurul motiv pentru care eu nu mi-aș lăsa copilul să iasă din casă îmbrăcat fix așa cum a vrut îl reprezintă starea vremii. Fiindcă poate răci sau i-ar putea fi prea cald și astfel i s-ar putea face rău. În rest, cred că fiecare dintre noi ar trebui să ne lăsăm copiii să-și exprime personalitatea și din punct de vedere vestimentar.

Educatie la domiciliu DaddyCool 18

Sper că v-am inspirat cu varianta mea de educație la domiciliu. Aceste 10 activități sunt simple, frumoase, interactive și extrem de ușor de pus în practică în propria casă, alături de prichindeii voștri. Cu siguranță vor contribui la dezvoltarea autonomiei și creativității lor, dar vor ajuta mult și ca voi să clădiți o relație apropiată, bazată pe încredere, relaxare și iubire.

Vă recomand să faceți educație cu blândețe și răbdare! Copiii au nevoie de toată susținerea și validarea voastră.

 

Încurajați-vă constant copiii și nu le atrageți atenția inutil, indiferent ce activități alegeți să faceți cu ei. Nici noi nu le știm pe toate, uneori învățăm lucruri mai greu și de cele mai multe ori avem nevoie de susținere în tot ce facem. Imaginați-vă câtă nevoie au ei de susținerea și validarea noastră. 😊

Bineînțeles, m-aș bucura tare mult să descopăr și ce activități faceți voi acasă alături de cei mici. Învățăm unii de la alții. 🙂

Cu drag, DaddyCool!

Nu uitați că ne vedem și pe Facebook sau Instagram, iar dacă vreți să fiți la curent cu aventurile noastre părințești, vă aștept cu un click și în secțiunea Parenting. 🙂