Ca în fiecare an, începerea școlilor și a grădinițelor vine cu o situație care e destul de des întâlnită și care provoacă părinților multe bătăi de cap: păduchii. Intrarea copilului în colectivitate vine și cu anumite mici riscuri, printre care îl găsim și pe acesta. Deși suntem în 2018, multă lume consideră că păduchii reprezintă o problemă de igienă personală, dar nu e deloc așa. Ba, din contră. E o problemă care poate fi rezolvată rapid, iar pentru ca informația corectă să ajungă la părinți și copii, vreau să vă povestesc despre o campanie care va ajunge în 400 de școli, în perioada 17 Septembrie – 8 Octombrie.
E foarte clar că lipsa de informare duce de foarte multe ori la niște soluții „după ureche”, care nu fac nici pe departe binele pe care unii au impresia că îl vor găsi. De fapt, într-o lume în care suntem bombardați cu foarte multe informații de tot felul, e extrem de important să fim foarte selectivi cu ceea ce alegem să credem și să punem în practică. Așadar, fiți foarte atenți și informați-vă din surse sigure.
Fiindcă păduchii sunt, în general, problema principală atunci când încep școlile și grădinițele, haideți să povestim un pic și să vedem care e treaba cu ei. Să demontăm niște mituri, cum ar veni. 🙂
Photo by Paul Hanaoka on Unsplash
Ce sunt și cum se comportă păduchii?
- Păduchii sunt insecte mici, fără aripi, care trăiesc pe suprafața scalpului. Sunt translucizi, dar după ce se hrănesc pot căpăta o culoare maroniu-roșiatică. Se hrănesc de până la 4 ori pe zi, iar atunci injectează prin salivă o substanță care irită scalpul. Preferă locurile calde de pe capul uman și se poziționează deseori în spatele urechilor sau la baza gâtului. Nu sar, nu zboară și nu înoată. În medie, păduchii adulți trăiesc 30 de zile. Femela poate produce până la 10 ouă pe zi, care se numesc lindine. Păduchii nou-născuți se numesc nimfe și ajung la maturitate în doar 10 zile. Datorită celor 6 piciorușe cu gheare în formă de cârlig, nu pot fi îndepărtați atunci când ne spălăm. Pentru că se agață bine de firul de păr. Nici nu mor din cauza apei fiindcă își închid orificiile prin care respiră. Acestea sunt aflate pe părțile laterale ale corpului.
Dacă avem păduchi înseamnă că avem și probleme cu igiena?
- Nu, păduchii nu apar dacă suntem nespălați, așa cum încă mai cred mulți. Păduchii se transmit prin contact direct. Nu prea țin cont dacă suntem spălați pe cap sau nu în ziua respectivă.
Dacă cei mici au păduchi, sunt predispuși la boli?
- Deși părerile sunt diferite, cele mai multe studii arată că acești paraziți nu transportă boli. Dar zgârieturile pe care le provoacă scalpului pot rupe pielea, iar asta înseamnă favorizarea infecțiilor.
Photo by Simon Rae on Unsplash
Doar copiii pot contacta păduchii?
- Este adevărat că se întâlnesc mai cu seamă la preșcolari și școlari. Dar asta nu înseamnă că adulții sunt feriți de ei. O prietenă de-a mea, care are 30 de ani, a avut recent păduchi. Chiar așa, am uitat să o întreb ce metodă a ales ca să scape de ei.
Este o rușine să ai păduchi?
- Poate acum 30 de ani era. Dar în zilele noastre am stabilit deja că apariția lor nu înseamnă că stăm prost cu igiena sau că suntem rușinea familiei. Nu înțeleg de ce unii părinți consideră încă acest subiect unul TABU și evită să povestească despre experiențele lor.
Care sunt simptomele persoanei unde păduchii și-au făcut apariția?
- Persoana care are pediculoză (copil sau adult) se scarpină des fiindcă simte mâncărimi acute. Iar în acest fel își poate provoca leziuni care se infectează. Dacă se infectează, se transformă în eczeme (zone roșii, umflate, pline cu lichid) care pot fi supărătoare.
Pediculoza este o boală sezonieră?
- Nu, nu este o boală sezonieră. Atât noi, cât și copiii noștri putem lua păduchi cam în orice moment al anului. De obicei, se vorbește foarte mult despre subiect în preajma începutului de an școlar. Pentru că atunci copiii se reunesc și își transmit unul altuia păduchii.
Cum se transmit păduchii?
- Păduchii se transmit prin contact direct, tocmai de aceea sunt mult mai întâlniți în rândul copiilor. Aceștia se revăd la școală, se joacă, se ating, părul lor ia contact cu părul unui coleg vizitat deja de păduchi. Iar o parte din familia parazitului se mută pe teren nou, scalpul celuilalt copil. De obicei, formula de migrare este formată din mai multe femele și un mascul. Ceea ce înseamnă că șansele ca acestea să depună ouă pe noul scalp sunt mai mari.
Ce soluții avem pentru îndepărtarea păduchilor?
- În primul rând, avem nevoie să ne informăm corect. Și să fim foarte selectivi în privința tuturor informațiilor pe care le putem găsi pe internet. Este indicat să consultăm un medic sau un farmacist. Ei ne vor îndruma spre folosirea tratamentului adecvat pentru tipul de pediculoză pe care noi sau copilul nostru îl avem. Pentru că, da, există mai multe tipuri, cu locuri de acțiune și curs al dezvoltării diferite.
Folosim soluții de pe vremea bunicilor, precum gazul, oțetul sau tunsul copilului ca să îndepărtăm păduchii?
- Nu, nu este indicat să folosim astfel de soluții „rapide”. Și barbare, dacă mă întrebați pe mine. Gazul poate provoca leziuni destul de grave la nivelul scalpului. În timp, poate provoca și alopecie. Sau, pe limbajul tuturor, căderea părului. De asemenea, el (ca și oțetul și alte substanțe neaprobate și netestate) poate provoca reacții alergice masive. Nu știi niciodată în ce fel reacționează pielea scalpului, așa că eu nu aș risca. De asemenea, nici dacă tundeți copiii nu rezolvați altceva în afară de faptul că îi frustrați. Păduchii nu țin cont de părul lung sau scurt. Pentru că ei se poziționează pe scalp și de acolo se hrănesc, nu din firul de păr. Chiar dacă aceste „soluții” alternative sunt mai ușoare și mai rapide, nu reprezintă rezolvarea situației.
Mai multe despre acest subiect încă TABU v-am scris și anul trecut, AICI.
Pentru a scăpa rapid și eficient de păduchi, dar și pentru a preveni apariția lor, este important să folosim produse testate clinic.
Paranix este lider european în produsele pentru preventia și tratarea păduchilor de cap, oferind soluții superioare atât pentru prevenția, cât și pentru tratamentul pediculozei.
Gama pentru prevenție conține 2 produse: Paranix Spray pentru Prevenție 100ml și Șampon pentru Prevenție 200ml, care ajută să prevenim apariția pediculozei. În plus, se pot folosi și imediat după terminarea unui tratament, pentru a evita reinfestarea.
Spray-ul Paranix pentru Prevenție 100ml este non-gras, se usucă în mod natural și nu necesită clătire. Are parfum plăcut, este ușor de utilizat și oferă protecție imediată și de lungă durată, de până la 24 de ore. Șamponul Paranix pentru Prevenție 200ml are un miros plăcut și are avantajul de a fi 2 în1. Acesta curăță și protejează, astfel că se poate utiliza ori de câte ori este nevoie.
Gama pentru tratament conține Paranix Spray 100ml și Paranix Șampon 100ml. Șamponul Paranix pentru tratament elimină 100% păduchii de cap și ouăle acestora în 10 minute de aplicare, în timp ce Spray-ul Paranix acționează în 15 minute de aplicare. Produsele au o formulă cu dublă-acțiune, care sufocă și deshidratează păduchii de cap, dar și ouăle acestora. În plus, au un parfum plăcut și nu conțin insecticide.
PARANIX LANSEAZĂ O CAMPANIE NAȚIONALĂ DE INFORMARE ÎN 400 DE ȘCOLI DIN ROMÂNIA!
Pentru că problema persistă și pentru că oamenii încă au probleme în a trata relaxat această situație cu care se confruntă zeci de mii de copii, prietenii de la Paranix s-au gândit să le sară în ajutor. Astfel că au pornit într-o misiune antrenantă, în care vor informa părinți și copii din 400 de școli din România.
Peste 97.000 de copii și 21.000 de părinți vor afla o parte din informațiile pe care vi le-am scris mai sus și nu numai, prin intermediul unor flyere special concepute pentru ei. Ba, mai mult, copiii se vor informa prin joc fiindcă unul dintre materiale este conceput fix pe gustul lor. 🙂
Așadar, dacă sunteți din București, Timișoara, Constanța, Cluj Napoca, Ploiești, Iași, Brașov, Pitești, Craiova, Sibiu, Bacău, Piatra Neamț sau Buzău, pregătiți-vă să fiți educați și să descoperiți că păduchii sunt doar o etapă trecătoare, de care putem scăpa rapid. Nu trebuie să ne rușinăm, nu trebuie să ne frustrăm copiii din acest motiv, nu trebuie să facem din acest lucru o tragedie. 🙂
Cu drag, DaddyCool!