Zilele trecute am fost invitat să fac o vizită în cadrul AMS Laborator Genetic pentru a afla mai multe despre un test de screening revoluționar, non invaziv, pe care viitoarele mame îl pot face. Și care le poate oferi informații extrem de interesante despre sarcina lor. Sunt sigur că e în interesul tuturor viitorilor părinți să știe că sarcina decurge fără probleme. Așadar iată tot ce trebuie să știți despre Testul Panorama, de la felul în care se recoltează probele, până la eficiența pe care a dovedit-o pe plan internațional.

AMS Laborator Genetic a fost înființat în anul 2016 și este parte a grupului BATM din Israel. Divizia de genetică din România a fost realizată în parteneriat cu NATERA, una dintre cele mai mari companii de testări și diagnostice genetice din lume. Aceasta are rădăcinile în California, SUA. În urma acestei colaborări a rezultat implementarea testului de screening prenatal neinvaziv Panorama, despre care vă voi povesti mai multe în acest material.

Ce este Testul Panorama?

Așa cum este firesc, încep prin a vă povesti exact ce este testul Panorama, cum se recoltează probele și în ce fel ajută viitoarea mamă în tot parcursul sarcinii sale.

Ei bine, acesta este un test genetic de screening prenatal, non invaziv. Prin intermediul unei singure recoltări de sânge de la mamă, aceasta poate afla date extrem de importante despre viitorul copilului său. Pornind de la riscul unor anomalii genetice, până la acuratețea sexului.

Testul de screening prenatal evaluează riscul de apariție a unor tulburări genetice, informațiile putând fi descoperite începând cu săptămâna a 9-a de sarcină. Mai exact, Testul Panorama analizează ADN-ul liber circulant al fătului, dintr-o probă de sânge care este recoltată de la mamă.

Ce informații putem afla despre copilul nostru, după ce facem testul Panorama?

În timpul sarcinii, o parte din ADN-ul copilului ajunge în circulația sangvină a mamei. Iar tehnologia a avansat atât de mult în zilele noastre, încât o singură probă de sânge a mamei poate fi analizată în cele mai mici detalii. Testul e atât de amănunțit încât putem separa ADN-ul copilului. Apoi se poate evalua prezența unor anomalii genetice, identifica sexul copilului cu acuratețe de 100%, totul încă din săptămâna 9 de sarcină. Niciun alt test de screening prenatal nu reușește să facă toate aceste lucruri.

Acesta este singurul test care poate diferenția ADN-ul fetal de cel matern, prin metoda numită SNP (Single Nucleotide Polimorfism). Totul în condiții de maximă siguranță, dintr-o singură analiză, non invazivă.

Testul Panorama Aparat

 

Mie mi s-a părut un element WOW, mai ales că tehnologia ne permite să pătrundem atât de tare în lumea microscopică, încât să putem diferenția clar toate informațiile legate strict de mamă de cele legate de făt. Pe de o parte, când afli că aparatul care face toate aceste lucruri costă 300.000 de euro, parcă nici nu te mai miră. Și imaginați-vă nivelul de precizie al tehnologiei dezvoltate, dacă prețul unui singur aparat ajunge să fie atât de mare.

Dacă vi se pare că testul Panorama este cel de care aveți nevoie în perioada vieții în care vă aflați acum, descoperiți CARE SUNT PAȘII SIMPLI pe care îi puteți face, chiar la AMS Laborator Genetic. Astfel, în doar 10 zile puteți să aflați toate informațiile de care aveți nevoie cu privire la copilul vostru.

Ce anomalii genetice poate detecta testul Panorama?

În ultimii ani, cu toată poluarea de care avem parte, alimente procesate și tot felul de factori care ne afectează sănătatea, părinții au devenit tot mai dornici să descopere cât mai timpuriu dacă există riscuri în ceea ce privește viitorul lor copil. Și mi se pare firesc, dintr-un anumit punct de vedere. Iar posibilitatea unui test de screening prenatal, non invaziv, care să descopere potențiale probleme, pentru care se pot lua măsuri din timp, mi se pare foarte tare.

Ce puteți descoperi, dacă vă faceți testul Panorama?

Riscurile pentru Sindrom Down, Sindrom Edwards, Sindromul Patau sau anomalii ale cromozomilor sexuali. Mai multe detalii despre toate acestea puteți afla chiar de pe site-ul dedicat cu informații despre Testul Panorama.

Testul Panorama

Care sunt avantajele unui astfel de test?

Este un test de screening NON-INVAZIV, cu rezultate extrem de precise și foarte cuprinzătoare, cu o rată de detecție de 99%. Rezultatele sosesc rapid, iar în cazul unor complicații care pot apărea, echipa oferă consiliere genetică gratuită, alături de cele mai bune soluții pentru situația cu care o mămică se confruntă.

Cu siguranță este o alternativă perfectă la metodele utilizate până acum pentru screening prenatal. Amniocenteza sau biopsia vilozităților coriale erau (și încă sunt) opțiuni disponibile. Însă ambele sunt invazive și vin la pachet cu un risc de a face avort spontan. În plus, tehnologia a avansat atât de mult încât rezultatele unui astfel de test pot spune și dacă o mamă a omis, voit sau nu, anumite informații extrem de importante pentru rezultatul final.

Se poate testa orice viitoare mamă?

Testul de screening prenatal neinvaziv Panorama este special conceput pentru femei de orice vârstă, care au o sarcină de minim 9 săptămâni. (Sarcină unică, sarcină gemelară, sarcină unică obținută cu donare de ovocite sau cu mamă surogat) Nu poate fi folosit de femei care au o sarcină cu 3 sau mai mulți copii sau de femei care au suferit un transplant de măduvă.

Testul se va face la recomandarea medicului pe care îl vizitați în mod constant pentru diverse controale, dar și din proprie inițiativă. Iar pentru răspunsuri la orice fel de întrebări legate de acesta, echipa AMS Laborator Genetic vă va sta la dispoziție.

Pe site-ul www.amspanoramatest.ro aveți secțiunea de CONTACT, unde vă puteți completa datele, apoi veți fi contactată de cineva pentru a merge înainte cu demersurile.

ATENȚIE! Acest test de screening prenatal non invaziv nu înlocuiește alte investigații pe care ar trebui să le faceți pe perioada sarcinii.

 

Prețul pentru testul Panorama diferă de locul în care ajunge să fie efectuat și de tipul acestuia pentru că vorbim și de o variantă extinsă, care va costa mai mult decât cea normală.

Sper să vă fie de folos toate informațiile furnizate și să vă bucurați de sarcini fără probleme, cu multă bucurie și vieți pline, trăite cu sens alături de familia voastră. 😊

Cu drag, DaddyCool!

#AMSPanoramaTest
#OriceMamaAreNevoieDeSprijin
#AMSLaboratorGenetic

COVER Photo by Anna Pritchard on Unsplash