Pentru cine are impresia că doar mamele știu să gătească, bineînțeles că nu are dreptate. Și tații se pricep la bucătărit. Ba chiar foarte bine, ca să nu spun că sunt printre cei mai buni bucătari. Apoi veți spune că sunt misogin. 🙂 Ei bine, pentru că mie și Anei ne place să petrecem timp în bucătărie, ne-am decis să împărtășim mai des cu voi din experimentele noastre. Astăzi vă povestesc rețeta mea de pui la cuptor, umplut, ca la bunica acasă.
Nu pot să gătesc în fiecare zi și nici nu am de gând să fac acest lucru în viitorul apropiat. Îmi place să fiu în bucătărie și să încerc tot felul de lucruri, dar timpul și proiectele în care sunt implicat nu-mi dau voie să fac experiențe culinare zilnice. Așadar, le las pe weekend. Chiar așa, să spunem că sunt un bucătar de weekend. Evident, autoproclamat, căci nu mi-a dat nimeni titlul de bucătar pentru că nici nu l-am căutat. :))
Ca să ne înțelegem de la început, ceea ce vedeți pe blog reprezintă rețete pe care noi le-am încercat și la care ne-am adus touch-ul personal. În același timp, ne-am permis să experimentăm diverse lucruri, chiar dacă nu sunt scrise „la carte”. În fond, viața nu trebuie trăită chiar după reguli și nu văd de ce nu ne-am distra cu ingredientele și în bucătărie.
Ca să trecem mai repede la treabă, după cum ați văzut deja din titlu, astăzi povestim împreună cum am pregătit recent un pui la cuptor, umplut, ca la bunica acasă, alături de legume coapte la ceaun, la care am făcut un sos de ardei iute și ghimbir, super sănătos, dar și spicy, pentru oamenii mai „hot flavoured”. 🙂
Ingrediente:
1 – Un pui întreg (curățat pe interior, gata de preparare)
2 – Legume: Morcovi, Zucchini, Ceapă, Usturoi, Frunze de țelină, Roșii, Ghimbir, Pătrunjel, Ciuperci, Cartofi, Ardei verzi.
3 – Ulei de măsline, semi preparat în casă. Adică am luat un ulei de măsline și l-am turnat într-un recipient separat, unde am adăugat boabe de piper și usturoi. Gustul e genial. 🙂
4 – Unt
5 – Lămâie
6 – Sare
Mod de preparare:
Atunci când gătim, masa nu trebuie neapărat să conțină carne, dar e musai să conțină legume fiindcă Ana e vegetariană. 🙂 De data aceasta am ales să fie cu pui fiindcă ne primeam finii în vizită, veniți tocmai din Germania. Cum finul nostru este învățat pe meniu „tradițional”, ca să zic așa, nu îi puteam da o masă fără carne. :))
Cu toate astea, am gătit acest pui la cuptor separat de legume, așa că am să vă spun cum am procedat cu amândouă.
Începem cu pregătirea domnului pui la cuptor. Înainte de toate, am încins cuptorul la 200 de grade. Am citit pe net că e bine ca acesta să fie puțin încins înainte, așa că i-am dat drumul, cât am preparat carnea. Apoi am scăzut temperatura la 170 de grade.
Peste pui am pus niște ulei semi home made, de care v-am povestit mai devreme. Am adăugat și niște sare, după care am început să-l mângâi pe la toate încheieturile. Am vrut să fie bine uns ca să se poată coace bine. Sarea a avut rolul de a ajuta crusta să devină crocantă. Apoi am început să-l umplu cu zucchini, morcov, ciuperci, ardei, ceapă și roșie. Simplu! Eu am simțit să le tai fâșii. În acest fel, am putut umple puiul cu mai multe feluri de legume.
L-am băgat în cuptor vreme de 60 de minute, iar pe la jumătatea timpului l-am verificat și i-am adăugat unt topit deasupra, ca să fie și mai fragedă carnea. Nu voiam să gătesc un pui cu un piept uscat, așa că am simțit nevoia să-l „hidratez”. :))
Legume la ceaun! Ah, gustul iubit al copilăriei…
Pe legume le-am pus într-un ceaun care îmi aduce aminte de copilărie și de mâncarea făcută în el. Voiam ceva sănătos, nu prăjit, nici fiert, așa că am decis să le pun pe toate la un loc, să le stropesc cu puțin ulei de-al nostru, să le arunc un strat subțire de sare deasupra și să le pun la copt, la cuptor. Tot în gașca legumelor am adăugat și cartofii, pe care i-am tăiat în patru. Cu tot cu coajă. Nu i-am folosit în umplutura de pui la cuptor, fiindcă nu aveam de ce. Nu mi se părea ok să umplu un pui cu niște cartofi. Plus că oricum ei s-ar fi făcut mai greu decât restul legumelor.
Sos de ghimbir și ardei iute, cu usturoi, frunze de țelină și lămâie.
Pentru acest sos, am folosit ingredientele mai sus menționate, pe care le-am dat prin blender. După care le-am mutat într-un alt recipient, unde am adăugat lămâia stoarsă, ca să pot blendui totul, astfel încât textura să devină mai apoasă, asemeni unui sos. 🙂 Am făcut asta în 3 minute, probabil. Iar sosul chiar a fost bun. Ușor picant, fresh, sănătos, numai bun de pus peste carnea la cuptor sau doar peste legume.
Timp de preparare a întregii rețete de pui la cuptor? 90 de minute. Să zicem 110, cu tot cu poze! 🙂
Sper că vi se pare interesantă combinația și aveți chef să o încercați! 🙂
Vreau să vă spun că a fost prima dată când am făcut această combinație și chiar a ieșit bun, bun tot ce am făcut. Puiul fraged, cu o crustă crocantă, legumele bine coapte și cu savoare interesantă pentru că le-am amestecat în același ceaun, sosul ușor picant și foarte fresh. Au spus-o mesenii, nu eu, deci nu mă laud singur, ok? 😀
Poftă bună! 🙂
Cu drag, DaddyCool!
Pentru alte rețete/ experimente cool, nu ezitați să citiți și despre:
– Ciuperci pleutorus, cu antipasti, legume verzi și parmezan