De fiecare dată când discut cu oamenii din jurul meu despre copii, ajung la aceeași concluzie: avem multe lecții de învățat de la ei. Pentru mine, să fiu părinte este cea mai tare experiență de care am avut parte până acum. Să pot să-mi văd copilul înflorind în fiecare zi este ceva ce cuvintele pot descrie prea puțin. Și ceva ce aș recomanda oricui să simtă pe propria piele.

Relația mea cu Ingrid este una extraordinar de interesant construită. Probabil fiindcă este bazată, înainte de toate, pe iubire sinceră. Și pe respect. Chiar dacă eu sunt adultul în această ecuație, am tratat-o și pe ea la fel, încă din primele zile de viață. Și cred că acest lucru a ajutat-o să fie un copil extrem de echilibrat, foarte empatic și cu multă iubire față de oamenii din jur, de animale și de plante. De fapt, de orice formă de viață și nu numai. Iar acesta este un lucru de care sunt tare mândru. De fapt, dacă am înțelege cu toții ce responsabilitate avem în a modela aceste ființe umane, cred că am fi mult mai prezenți. Și mai conectați cu proprii copii. Iar eu simt că acest lucru încă lipsește de la mulți dintre părinți.

De 1 Iunie, îi dedic lui Ingrid acest articol și îi mulțumesc pentru ce lecții mi-a dat deja, într-un timp atât de scurt. 

 

Sunt mândru să mă uit la Ingrid și să mă văd, parcă, într-o oglindă a timpului. În care ea sunt eu din viitor, dar o versiune 3.0. O versiune care a ajuns să-mi dea mie deja lecții, la nici patru ani. Și care are toate șansele să devină ceva măreț în viață. Pentru că atât eu, cât și Ana, am înțeles exact faptul că, asemeni unei plante, ea trebuie udată. Și o tot „udăm”, susținând-o din toate punctele de vedere.

În același timp, o facem atentă la responsabilitățile pe care le are ca om și de consecințele acțiunilor sale, bune sau mai puțin bune. Ei bine, cu această mentalitate, am reușit să creștem un copil alături de care fiecare zi din viața noastră e mai bună. Și care ne oferă cel puțin 5 lecții de viață de care orice adult ar trebui să țină cont, fie că e părinte sau nu:

DaddyCool lectii de la copii 2

1- Ne luăm prea în serios.

Da, știu, suntem adulți și avem responsabilități. Dar ne pierdem bucuria de a face lucruri, iar de multe ori să răzbatem prin zi devine, parcă, o performanță. Când ar trebui să fie despre bucuria fiecărei respirații, despre bucuria de a face ce ne place, despre bucuria reală de a trăi fiecare clipă ca și cum ar fi ultima. Pentru că nu știm niciodată ce ne aduce viitorul și ar fi păcat să părăsim „platoul” supărați și stresați. Copiii nu se iau niciodată în serios și tocmai din acest motiv sunt atât de delicioși.

2 – Nu (mai) trăim în prezent.

Ritmul societății în care trăim și mai toate contextele din jur ne fac să punem o presiune imensă pe noi. Să reușim, să avem rezultate, să devenim cineva. Ne plănuim mereu viața pe bucăți de câte 3-5 ani în avans și tragem tare să bifăm lista cu realizări. Copiii nu fac acest lucru și bine fac. Sigur, e minunat să avem aspirații, dar cel mai bine e să le construim în prezent. Uneori, proiecția și presiunea viitorului ne fac să fim total absenți în prezent, iar oamenii de lângă noi chiar ne vor aici. Aici și acum. Așa cum spuneam, oricum nu știm ce ne rezervă viitorul. Atunci de ce să nu ne bucurăm la maxim de ce avem acum? 😊

3 – Uităm de micile plăceri ale vieții.

Alergăm așa de tare după lucruri materiale, încât uităm că, de fapt, lucrurile mărunte sunt cele care ne fac viața mai frumoasă. Diverse situații pe care le trăim alături de familia și prietenii noștri. Momentele când ne plimbăm prin vreun parc. Ieșirile în natură. Aniversările celor dragi. Muzica noastră preferată. Toate acestea fac sarea și piperul vieții noastre. Fiindcă restul sunt cam trecătoare. Eu o iau tot timpul pe Ingrid drept exemplu, atunci când simt că o iau într-o direcție greșită. Dă-i lui Ingrid 3 oale și 2 bețe, iar ea va fi cea mai fericită. Dă-mi și mie orez cu lapte și voi fi cel mai fericit. 😊 Ingrid chiar mă ajută să-mi retrăiesc copilăria în toate formele ei, așa că m-am decis ca în această etapă a vieții mele să las micile plăceri ale vieții să preia controlul cu mintea și starea mea de spirit. 😊

DaddyCool lectii copii 4

4 – Iubirea necondiționată.

Dacă vrei să știi cum arată iubirea necondiționată, cel mai bun reper va fi întotdeauna un copil. Să-l vezi cum te ia în brațe, te strânge tare și îți spune din suflet un mare „Te iubesc”, cred că e cea mai mare răsplată a ta, ca părinte. El te iubește oricum, indiferent cum arăți, ce naționalitate ai, care îți sunt defectele. Ei sunt cea mai bună lecție de tolernață pentru noi. Un copil va iubi și un adult care nu îi răspunde cu aceeași monedă. Însă, dacă știm că ei pot oferi această iubire fără niciun fel de rezerve, noi de ce nu i-am iubi la fel? 😊

5 – Voința și determinarea.

Eu spun mereu că Ingrid m-a făcut să devin cea mai bună versiune a mea. Și că o iau mereu drept exemplu în ceea ce privește voința și determinarea. Deși contextele noastre sunt total diferite, când o văd cât este de independentă și vrea să reușească singură lucruri, îmi dau seama că nici eu nu pot renunța atunci când fac diverse. Se presupune că eu trebuie să fiu cel mai bun exemplu pentru ea. Dar într-o bună zi îi voi spune că am reușit acest lucru tot datorită ei, de fapt. 😊 Voi ce lecții ați învățat de la ai voștri copii până acum?

DaddyCool lectii de la copii 3

E uimitor să poți dezvolta o relație atât de frumoasă și să poți învăța atât de multe lecții de la proprii copii, la o vârstă fragedă.

 

Cum spuneam, Ingrid urmează să facă patru ani. Abia aștept să ducem relația noastră la un nivel spiritual și mai mare. Și să învăț alte lucruri minunate de la ea. Sunt mândru de fiecare pas pe care îl face în evoluția ei. Și mă bucur de fiecare zi în care o văd cum înflorește din ce în ce mai tare în fața ochilor noștri. Am încredere că are capacități extraordinare. Sunt sigur că simte acest lucru și apreciază că nu pun niciun fel de presiune pe ea. Tot ce îi doresc este să fie liberă și să facă lucrurile fix așa cum simte. Eu voi avea grijă să fiu doar un exemplu pe care să îi facă plăcere să îl urmeze. 😊

Am acceptat să îmi deschid sufletul pentru voi la invitația prietenilor de la PROFI, care vor să vadă fiecare copil înflorind. Așa că le-au dedicat o campanie specială, în perioada zilei de 1 IUNIE.

De 1 IUNIE, la PROFI înfloresc premiile pentru copii! Câștigați vouchere de cumpărături sau trotinere zilnic, până pe data de 10 Iunie.

 

DaddyCool PROFI 5 lectii de la copii

Exact așa cum a înflorit și brandul odată cu trecerea timpului, ajungând acum la magazinul cu numărul 1000 deschis în țară, așa vor să vadă fiecare copil care le trece pragul înflorind și dându-și frâu liber imaginației. Și cum tot suntem în luna copilului, vă invit să participați la concurs și să le faceți celor mici o bucurie.

Intrați pe www.profi.ro/1iunie, încărcați o fotografie cu prichindeii voștri, personalizați-o, apoi dați-i SHARE public pe Facebook. Veți intra automat în cursa pentru 120 de vouchere de cumpărături în valoare de 100 de lei și 10 super trotinete. Succes și la cât mai multe lecții învățate de la copii.

Cu drag, DaddyCool!