Zilele trecute am fost prins în febra discuțiilor despre păduchi la copii și adulți. Am ascultat diverse experiențe ale oamenilor de pe lângă mine, iar asta m-a făcut să caut pe internet ca să descopăr ce soluții mai folosesc părinții zilelor noastre pentru păduchi. Nu mică mi-a fost mirarea să aflu că mulți încă își dau copiii cu gaz în cap, îi tund sau evită să vorbească despre acest subiect „rușinos” . Oameni buni, suntem în anul 2017…

Recent am avut o filmare pentru un proiect televizat. Iar în pauza de prânz m-am trezit în mijlocul unei discuții foarte interesante despre… păduchi. Majoritatea celor din echipa de filmare era formată din părinți. Și cum era chiar prima zi de școală, probabil că era inevitabil să se vorbească despre asta. Nici nu mai știu cum s-a declanșat discuția. Dar cert este că deja era în plină desfășurare atunci când am intrat și eu în horă.

Una dintre actrițe povestea cum a fost cu fiicele ei în vacanță în Grecia, iar acolo doar una dintre fete s-a pricopsit cu păduchi. Cea mică i-a semnalat faptul că o mănâncă scalpul, dar fiindcă erau în vacanță la mare, mama și-a închipuit că e vorba despre senzația creată de apă și nisip. Nu s-a gândit nicio secundă la faptul că ar fi vorba de altceva. Întoarse acasă, după o baie zdravănă care să îndepărteze „nisipul”, părinții și-au dat seama că fiica lor are, de fapt, păduchi. După ce au încercat cu o singură soluție din comerț care nu părea să funcționeze, au îndepărtat problema cu gaz.

DaddyCool paduchi
Photo by Ben White on Unsplash

 

Un alt tip din echipa de filmare povestea apoi cum și fiica lui a sunat într-o zi acasă ca să-l anunțe că are păduchi. Fusese să doarmă la o prietenă cu o seară înainte. Așadar motivul pentru care s-a pricopsit cu minunile de pe scalp e deja evident pentru noi toți. 🙂 Tipul povestea că inițial s-au panicat și au chemat fata de urgență acasă, pregătiți fiind să o tundă. Ca să scape de problemă cât mai repede. Din fericire, și-au dat seama că mai bine încearcă înainte niște soluții avizate de la farmacie. Bine au făcut. Una dintre ele a funcționat, iar fata lor a scăpat de păduchi după câteva zile.

DaddyCool paduchi
Photo by Ashton Bingham on Unsplash

 

„Tati, să știi că noi am luat păduchi, dar stai liniștit că se rezolvă!”

 

Nici regizorul nostru nu fusese ferit de această problemă. Și băieții lui gemeni se pricopsiseră cu păduchi cu ceva vreme în urmă. Doar că ei au fost foarte relaxați atunci când l-au sunat ca să-i dea vestea. „Tati, să știi că noi am luat păduchi, dar stai liniștit că se rezolvă. Nu e nici un fel de panică, toți copiii îi au. I-am luat de la școală”. Mi s-a părut super amuzant și mi-a plăcut foarte tare atitudinea lui după ce a primit vestea: „M-am distrat, m-am dus să caut soluții eficiente în farmacie și le-am dat să le folosească. Au scăpat de ei. Mi se pare absurd ca, în 2017, să îmi dau copilul cu gaz sau oțet în cap, când există acum atâtea variante verificate, aprobate și recomandate de specialiști”. Păi, da, exact la fel gândesc și eu.

DaddyCool paduchi
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

 

Descoperind 3 păreri diferite pe seama aceluiași subiect în decurs de 5 minute, când am ajuns acasă am căutat puțin pe internet ca să văd ce alt fel de păreri aș mai putea descoperi: „Nu cumpărați prostiile din magazine. Nu funcționează. Tot gazul e cel mai bun”, „Mi-am tuns copilul ca să scape de păduchi, dar nu a funcționat”, „Am încercat gazul, oțetul, dar tot nu am scăpat de ei” etc.

M-am mirat cum oamenii încă mai folosesc oțetul și gazul ca și cum e ceva normal să îți dai cu ele pe pielea scalpului. Well, din moment ce așa ni s-a transmis din generație din generație… Chiar voiam să îmi scriu părerea despre acest subiect care ardea la început de an școlar. Iar cum planetele se aliniază întotdeauna, la câteva zile am primit pe mail propunerea de a vorbi pe blog despre acest subiect încă TABU pentru mulți. Cu o mulțime de informații utile, care ne-ar putea ajuta. Chiar și eu am învățat multe lucruri despre păduchi citind informațiile primite, așadar vreau să vi le împărtășesc și vouă.

Întrebări din mintea tuturor și răspunsuri de care avem nevoie!

 

Ce sunt și cum se comportă păduchii?

 • Păduchii sunt insecte mici, fără aripi, care trăiesc pe suprafața scalpului. Sunt translucizi, dar după ce se hrănesc pot căpăta o culoare maroniu-roșiatică. Se hrănesc de până la 4 ori pe zi, iar atunci injectează prin salivă o substanță care irită scalpul. Preferă locurile calde de pe capul uman și se poziționează deseori în spatele urechilor sau la baza gâtului. Nu sar, nu zboară și nu înoată. În medie, păduchii adulți trăiesc 30 de zile.  Femela poate produce până la 10 ouă pe zi, care se numesc lindine. Păduchii nou-născuți se numesc nimfe și ajung la maturitate în doar 10 zile. Datorită celor 6 piciorușe cu gheare în formă de cârlig, nu pot fi îndepărtați atunci când ne spălăm. Pentru că se agață bine de firul de păr. Nici nu mor din cauza apei fiindcă își închid orificiile prin care respiră. Acestea sunt aflate pe părțile laterale ale corpului.

Dacă avem păduchi înseamnă că avem și probleme cu igiena?

 • Nu, păduchii nu apar dacă suntem nespălați, așa cum încă mai cred mulți. Păduchii se transmit prin contact direct. Nu prea țin cont dacă suntem spălați pe cap sau nu în ziua respectivă. 🙂

Dacă cei mici au păduchi, sunt predispuși la boli?

 • Deși părerile sunt diferite, cele mai multe studii arată că acești paraziți nu transportă boli. Dar zgârieturile pe care le provoacă scalpului pot rupe pielea, iar asta înseamnă favorizarea infecțiilor.

Doar copiii pot avea păduchi?

 • Este adevărat că se întâlnesc mai cu seamă la preșcolari și școlari. Dar asta nu înseamnă că adulții sunt feriți de ei. O prietenă de-a mea, care are 30 de ani, a avut recent păduchi. Chiar așa, am uitat să o întreb ce metodă a ales ca să scape de ei. 🙂
DaddyCool paduchi
Photo by Luke Porter on Unsplash

Este o rușine să ai păduchi?

 • Poate acum 30 de ani era. Dar în zilele noastre am stabilit deja că apariția lor nu înseamnă că stăm prost cu igiena sau că suntem rușinea familiei. Nu înțeleg de ce unii părinți consideră încă acest subiect unul TABU și evită să povestească despre experiențele lor.

Care sunt simptomele persoanei afectate de păduchi?

 • Persoana care are pediculoză (copil sau adult) se scarpină des fiindcă simte mâncărimi acute. Iar în acest fel își poate provoca leziuni care se infectează. Dacă se infectează, se transformă în eczeme (zone roșii, umflate, pline cu lichid) care pot fi supărătoare.

Pediculoza este o boală sezonieră?

 • Nu, nu este o boală sezonieră. Atât noi, cât și copiii noștri putem lua păduchi cam în orice moment al anului. De obicei, se vorbește foarte mult despre subiect în preajma începutului de an școlar. Pentru că atunci copiii se reunesc și își transmit unul altuia păduchi.

Cum se transmit păduchii?

 • Păduchii se transmit prin contact direct, tocmai de aceea sunt mult mai întâlniți în rândul copiilor. Aceștia se revăd la școală, se joacă, se ating, părul lor ia contact cu părul unui coleg vizitat deja de păduchi. Iar o parte din familia parazitului se mută pe teren nou, scalpul celuilalt copil. De obicei, formula de migrare este formată din mai multe femele și un mascul. Ceea ce înseamnă că șansele ca acestea să depună ouă pe noul scalp sunt mai mari.

Ce soluții avem pentru îndepărtarea păduchilor?

 • În primul rând, avem nevoie să ne informăm corect. Și să fim foarte selectivi în privința tuturor informațiilor pe care le putem găsi pe internet. Este indicat să consultăm un medic sau un farmacist. Ei ne vor îndruma spre folosirea tratamentului adecvat pentru tipul de pediculoză pe care noi sau copilul nostru îl avem. Pentru că, da, există mai multe tipuri, cu locuri de acțiune și curs al dezvoltării diferite.

Folosim soluții de pe vremea bunicilor, precum gazul, oțetul sau tunsul copilului?

 • Nu, nu este indicat să folosim astfel de soluții „rapide”. Și barbare, dacă mă întrebați pe mine. Gazul poate provoca leziuni destul de grave la nivelul scalpului. În timp, poate provoca și alopecie. Sau, pe limbajul tuturor, căderea părului. De asemenea, el (ca și oțetul și alte substanțe neaprobate și netestate) poate provoca reacții alergice masive. Nu știi niciodată în ce fel reacționează pielea scalpului, așa că eu nu aș risca. De asemenea, nici dacă tundeți copiii nu rezolvați altceva în afară de faptul că îi frustrați. Păduchii nu țin cont de părul lung sau scurt. Pentru că ei se poziționează pe scalp și de acolo se hrănesc, nu din firul de păr. 🙂 Chiar dacă aceste „soluții” alternative sunt mai ușoare și mai rapide, nu reprezintă rezolvarea situației.

Trebuie să fim foarte atenți să nu ne frustrăm copiii!

 

DaddyCool paduchi
Photo by Joseph Gonzalez on Unsplash

 

Dacă mă întrebați pe mine, cred că experiența păduchilor este una prin care trebuie să trecem cu multă răbdare. Și cu atenția sporită către copilul nostru. Cred că tunsul,  gazul, oțetul și alte astfel de metode nu fac decât să frustreze copilul. Și să îi lezeze stima de sine. Imaginați-vă cum v-ați simți voi dacă ați fi tunși cu forța doar pentru că așa „trebuie”. Apoi forțați să reveniți în colectiv. Unde toți ochii vor fi ațintiți asupra noului vostru „look”. Așa mă gândeam și eu…

În sprijinul afirmațiilor de mai sus vine doamna doctor pediatru Gabriela Șuiu. Dânsa explică și într-un material video ce înseamnă pediculoza, de ce părinții încă o mai consideră un subiect despre care le e rușine să vorbească și ce soluții ar trebui să folosim pentru a rezolva situația în cele mai bune condiții:

Propunerea de a scrie despre acest subiect și informațiile de mai sus au venit din partea celor de la PARANIX. Cărora le mulțumesc. Pentru faptul că mi-au dat ocazia să învăț mai multe despre această problemă fiziologică, despre păduchi și întregul lor comportament, despre ce soluții putem avea în combaterea problemei etc.

PARANIX este liderul în Europa în ceea ce privește soluții pentru eliminarea păduchilor de cap. Și vine în întâmpinarea consumatorilor cu o serie de produse eficiente, pe care le puteți descoperi la ei pe site. Așadar, dacă vă aflați în situația de a avea păduchi și nu ați găsit încă o soluție, puteți să încercați propunerile lor.

DaddyCool paduchi Paranix.jpg

Mă bucur tare mult că am putut să vă ofer detalii de care sunt sigur că aveați nevoie. Și că împreună putem contribui într-o măsură la educarea părinților din România. Pentru că e nevoie de acest lucru. Împreună putem ajuta comunitatea să aibă acces la cât mai multă informație utilă.

Sper să fiți feriți de problema păduchilor, însă realitatea este că ei există. Și se transmit la mulți copii. Iar nouă nu trebuie să ne fie deloc rușine să vorbim despre acest lucru. Cu siguranță experiențele noastre vor ajuta și alți părinți să știe cum să gestioneze problema. La fel de sigur vă spun și că nu trebuie să ne ascundem copiii de societate doar fiindcă au păduchi.

Cu drag, DaddyCool!

Nu uitați că ne vedem și pe Facebook & Instagram.

 

Foto COVER: Caleb Woods on Unsplash

1 Comentariu

 1. Cred ca fiecare dintre cunostintele mele s-a confruntat in copilarie cu aceasta problema. Din fericire, eu nu am avut parte de aceste momente, dar imi imaginez ca are un impact foarte mare, mai ales asupra fetitelor care inca de la cele mai fragede varste dezvolta o pasiune pentru parul lor 🙂

  • E traumatizant pentru orice copil să îl tunzi cu forța, iar gazul, oțetul, maioneza și alte nebunii distrug pielea scalpului. Gazul nu e o victorie doar pentru că a ucis păduchii, care uneori nici măcar nu se lasă păcăliți…

 2. Foarte bine realizat articolul. Chiar l-am citit cu interes, si ma bucur ca in sfarsit exista un blogger care sa puna capat acestui mit cum ca paduchii sunt apanajul saraciei si apar la oamenii cu probleme de igiena. Fiind studenta la medicina in ultimul an, nici nu iti imaginezi cu cate povesti legate de paduchi care mai de care mai ciudate m-am intalnit prin spitale si in afara lor. Din pacate, insa, indiferent de ce informatii le oferim noi, marea majoritate inca raman la parerile babesti. Cred ca va mai trece o vreme pana sa ajunga populatia Romaniei sa renunte la preconceptii, insa cred ca suntem pe drumul cel bun ^_^

  • Mulțumesc frumos! Păi, Doamne-Ajută să fie cât mai mulți oameni vocali, care să demonteze acest mit și să comunice pe căile de care dispun către persoanele care îi urmăresc. Și să ajungă la cât mai mulți oameni cu putință informații corecte, ca să nu mai traumatizăm copiii…

 3. Cand intra in colectivitate te poti astepta la orice. Eu cred ca lumea este suficient de destupata la minte ca sa nu se mai ingrijoreze cand vine vorba despre asa ceva. Imi aduc si eu aminte ca am luat cand eram mica si ca s-au dus cu gaz si un pieptan foarte fin. Nu existau sau nu cred ca stia mama de solutii din acestea

 4. Si acum imi amintesc cum m-au tuns la zero si cum miroseam toata a gaz. Eram in curte la bunica sub corcodus si stateam sa ma pieptene.
  Apoi in tabara din clasa a 8 cred, am luat paduchi de acolo si eu si o colega, dar atunci a fost fun, am stat noi doua izolate vreo doua zile si ne-am dat cu sampon anti paduchi si ne-am tot pieptanat si pieptanat una pe alta toata ziua… restul erau la alergat :)))
  Evident ca a doua experienta e mai frumoasa si cum ai zis tu, nu m-a aratat nimeni cu degetul, pentru ca nici profesoarele n-au facut-o, cred ca asta a dat un exemplu pozitiv copiilor.
  Super sfaturile, sper sa ajunga la cat mai multi!

  • Ei, iată cum ții minte ceva care s-a întâmplat în copilărie. Tocmai pentru că a avut un impact emoțional puternic asupra ta. A doua experiență chiar pare fun din ce povestești. În final, ați găsit soluția să faceți situația distractivă pentru amândouă! :))

 5. Interesant subiect. Abia am dus copilul in colectivitate, dar eu sper sa nu aiba parte de asa ceva… Nici eu nu am avut :))) desi… este cam normal sa se intample.. dar eu sper sa nu! 😀

 6. Foarte bun si util articolul…da…din pacate este inca un subiect tabu… ca multe altele…dar e ft bine sa stim ca se poate rezolva destul de usor problema asta si cu metode moderne 🙂

  • Mulți vor să scape imediat de problemă, de aceea apelează la variantele rapide învățate în copilărie: oțet, gaz etc. Dar, fiindcă e vorba de un tratament, cred că trebuie să avem răbdare să își facă efectul, la fel ca atunci când avem orice fel de problemă de sănătate. În fond, ce rezolvă problema foarte repede înseamnă că e foarte puternic și poate avea un efect care nu e benefic organismului. Vezi cazul antibioticelor, de exemplu.

  • Mulțumesc frumos! Indiferent când va fi cazul să devii părinte, principiile sunt cam aceleași. Și e bine să fii cât mai deschis la minte pentru a-i oferi copilului tău o viață cât se poate de lipsită de experiențe neplăcute. Va avea parte de destule din partea celor din jur, de ce să le primească și de la părinți? 🙂

   • That”s exactly my point. Eu și cu fratele meu mic încerc să fiu cât mai deschisă, ca să găsim împreună soluții optime pentru problemele lui. Prăpastia apare atunci când adulții uită că la vârsta celor mici și ei resimțeau altfel probleme care acum li se par banale.

 7. A 2a runda. Fiica mea are par lung si des, de data asta m-am prins ca avem paduchi cand am prins unul mare in par la mine.
  Dupa cele 2 runde in care am incercat 5 produse diferite din comert, pot sa zic ca produsele de farmacie sunt scumpe dar proaste!. Acelasi efect il are datul cu ulei (uleiul ii naclaieste si ineaca) dar nu omoara ouale asa ca…curatat fir cu fir si aplicat produse la fiecare 1-2 zile pt a omori tot ce iese din oua si spalat toate lenjeriile si hainele si jucariile ca nu cumva sa fi scapat un ou si sa o luam de la capat. Sa va mai zic de ce alergie avui eu de la insecticidele alea …. iar unul din produsele din farmacie i-a ars parul copilei si nu am putut descalci de a trebuit sa o tund!

  Si contrar opiniei articolului, da, paduchii au transmis boli si ar transmite, dar noi avem o igiena de viata minunata asa ca paduchii sunt singurul produs din farmacie luat de multi ani.
  Acum avem un spray repelent si sper sa inteleaga copila sa tina parul impletit pt ca si spalatul zi de zi a parului ei e o corvoada, are parul pana in talie si des ca maica sa :D.

  A 3a runda eu ca mama ma rad in cap ca sotul. Pur si simplu e rapid si eficient.

  • Pot să înțeleg toate situațiile astea, în condițiile în care le-ai încercat pe toate și chiar nu mai ai nici o altă soluție. Bineînțeles, eu mă refeream la cei care aleg să nu se informeze și să treacă direct la soluția drastică, rapidă și „eficientă”. Sper să nu ajungi să te razi în cap, totuși! 🙂

   • la fel gandeam ca tine dar dupa ce avui 2 sesiuni de lupte grele ( de fiecar data cateva sapt. in care zi de zi spalam lenjeria de pat toata, curatat canapele, la 1-2 zile tratam capetele, puricat continuu), ei bine data viitoare apelez la solutia drastica, rapida, eficienta si costuri zero: masca de ulei de cocos. Chiar nu are rost sa mai umflu banii farmaciei si apoi a dermatologului si de bagat pesticide in par care nu au efectul scris pe cutie. Chiar, daca tot le faci reclama, poti sa ii intrebi daca imi raburseaza cei 34 lei dati pe cutie? ? nu omoara ouale, asa cum producatorul a scris pe cutie.

    • Mă distrează treaba asta cu „le faci reclamă”. Eu nu am spus „cumpărați chestia asta pentru că e cea mai bună”. Așa cum era normal, am specificat cine m-a invitat să îmi dau cu părerea despre problema păduchilor. În acest caz, Paranix. Apoi, am dat o opțiune oamenilor care se confruntă cu problema asta, în caz că vor să o încerce, ceea ce mi se pare, iarăși, la fel de normal. Dacă mă invitai tu să vorbim despre un subiect față de care aveam o părere, la fel acceptam și le spuneam oamenilor că tu ai fost cea care mi-a propus treaba asta, să știi. 🙂

Lasa un mesaj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.