Dacă tot a venit primăvara și magnoliile ne fac zilele mai frumoase, cred că este vremea ideală să ne scoatem copiii din case. Haideți să le arătăm bucuria pe care ne-o poate aduce natura. Și pentru că noi suntem mari fani ai naturii, cu planuri mărețe de a o salva de om, ne dorim să insuflăm dragostea pentru ea cât mai multor copii cu putință.
Continuăm seria de articole inspirate de prietenii de LaDoiPași, iar de data aceasta vă spun cum ne putem face copiii să iubească și să respecte natura. Dacă vreți să descoperiți și alte lucruri pe care le puteți face cu familia, vă invit să intrați AICI, în secțiunea „Sfaturi” de pe site-ul lor.
La doar 3 ani și 9 luni, Ingrid are atât de mult respect pentru natură și tot ce o înconjoară, încât ne face să fim extraordinar de mândri de noi ca părinți. Și de stilul de viață pe care familia noastră îl adoptă. Îmi doresc tare mult să venim și în ajutorul vostru, astfel încât să creșteți viitori adolescenți și adulți cu responsabilitate socială. Iată 10 modalități super simple prin intermediul cărora copiii voștri vor învăța să respecte natura.
1 – Fiți propriul lor exemplu!
Știm cu toții cât de mult ne admiră și ne copiază copiii noștri. Ar fi și păcat să nu fim noi cei care le setează cel mai bun exemplu. Haideți să nu ne pierdem ochii în telefoane și să petrecem cât de mult timp putem în natură, hrănindu-le celor mici curiozitatea. De asemenea, e foarte important ca noi să vorbim foarte frumos despre tot ceea ce reprezintă natura. Astfel, prichindeii vor crește cu o imagine pozitivă asupra mediului înconjurător.
2 – Plantați împreună legume și flori.
Fie că locuiți la casă și aveți curte, fie că stați la bloc și aveți balcon sau doar ghivece, plantați împreună legume și flori. Ambele vor ajuta copiii să înțeleagă cât de important este să avem grijă de natură. Și cum fiecare plantă nouă reprezintă mai mult oxigen pentru noi. Bineînțeles, legumele reprezintă și hrană pentru familia noastră, deci un motiv în plus să avem grijă de ele, încă din momentul în care am plantat semințele în pământ. 😊
3 – Nu le insuflați teamă.
Fie că îi vedeți tăvăliți prin băltoace, acoperiți de noroi, jucându-se cu râme și alte activități care nu îi pun în pericol, nu le arătați niciun fel de teamă față de situația în care se află. Ba, mai mult, râdeți împreună și încurajați-i să exploreze. Hainele sunt ușor de înlocuit, pe când astfel de experiențe nu. Copilăria e una singură și ar fi chiar păcat să le-o petrecem cu teama de insecte, fenomene ale naturii, locuri și animale. Repet, atâta vreme cât nu reprezintă un real pericol, evident.
4 – Vizitați locuri în strânsă legătură cu natura.
În funcție de programul fiecăruia, faceți excursii săptămânale, bilunare, lunare etc. în locuri în care este natură din plin. Fie că vorbim despre un picnic, o vizită într-un parc natural, o călătorie la mare, munte, la ferme de legume sau chiar de animale etc. Orice ieșire în aer liber și în medii diferite le va face copiilor cunoștință cu diferite forme de relief, floră și faună. Așadar vor crește cu o sete continuă pentru descoperirea de locuri noi.
5 – Mergeți alături de copii în tabere de vară.
Sau trimiteți-i singuri, dar asta atunci când sunt mai mari. Taberele de vară sunt, de obicei, concepute ca să împrietenească micuții cu natura. Dacă mergeți cu ei, sigur vă veți distra pe cinste împreună. Dacă nu, măcar ei se vor super distra, iar voi vă puteți ocupa de alte lucruri de adulți. Pe care nu le puteți face, poate, în timpul anului școlar.
Copiii și natura ar trebui să fie în strânsă legătură de prietenie, dacă vrem să creștem viitori adulți cu un simț dezvoltat de responsabilitate socială!
6 – Colectați lucruri din natură.
În funcție de pasiunile fiecăruia, se pot colecta o mulțime de lucruri din natură. De la bețe, pietre, scoici, frunze, orice. Lăsați copiii să-și aducă acasă comorile naturale și încurajați-le spiritul explorator. În acest fel, le dezvoltați atât curiozitatea, cât și creativitatea.
7 – Mergeți în camping.
Cred că pentru fiecare dintre noi senzația de a sta sub cerul liber e foarte relaxantă. Le-o putem insufla ușor și copiilor noștri. Fie că aveți o rulotă sau vă place pur și simplu să campați periodic prin locuri frumoase pe care le descoperiți, continuați să o faceți. Dacă sunteți super pasionați, vă puteți lua echipament foarte bun și petrece întregi vacanțe în aer liber, cu buget foarte mic. Dacă sunteți doar amatori, fie și petrecutul câtorva ore într-un cort, în natură, poate fi un exemplu foarte bun pentru copiii voștri.
8 – Faceți artă în aer liber.
Fie că desenați în noroi, construiți o căsuță pentru jucăriile de pluș sau faceți păpuși din frunze și bețe, dați-vă frâu liber creativității. E terapie atât pentru copii, cât și pentru adulți. Ia uitați ce păpușă simpatică au făcut Ana și Ingrid dintr-un măr, niște frunze și niște bețe. Ingrida a fost super încântată de ea.
9 – Faceți-le cunoștință cu tot felul de texturi.
Fie că vorbim de pământ, fân, porumb sau grâul din șura bunicii, dați-le voie copiilor să le descopere, să le testeze și să le studieze. Explicați-le însemnătatea și rolul fiecăruia, cu accent pe părțile bune. Ideea e ca noi să creștem copii care să se identifice cu toate lucrurile pe care le descoperă în natură. La fel va fi și în cazul animalelor.
10 – Explorați. Cât mai mult, cât mai departe, cât mai divers.
Nu vă sfiiți să călătoriți cât mai des, cât mai departe, în locuri cât mai interesante, cu o floră și o faună bogate. Atât țara noastră, cât și întreaga lume au o mulțime de lucruri incredibile de oferit și de descoperit. Povestiți alături de copiii voștri despre cât de importantă este natura în viața noastră. Nu vă temeți să povestiți și despre efectul omului asupra ei. Dacă nu aveți posibilitatea să explorați anumite locuri, cumpărați cărți despre natură și animale. Arătați-le poze. Explicați-le. Le vor fi de foarte mare folos.
Sper să vă fie de ajutor și să creați o legătură extrem de puternică între copiii voștri și natura din jurul lor. Bineînțeles, nu uitați că noi suntem puterea exemplului. Și nu putem păcăli copiii să facă anumite lucruri, dacă nici noi nu le facem în mod uzual. 😊
Cu drag, DaddyCool!