Eroii Internetului ar trebui să fim noi, în primul rând, setând cel mai bun exemplu pentru copiii noștri. Fiind atenți la ce fel de informație accesează, ce îi interesează și pe unde îi poartă căile cibernetice atunci când au acces la ele. Folosesc această resursă cum trebuie? Știu exact ce presupune prezența online? Sunt pregătiți pentru ceea ce urmează să descopere acolo? Ei bine, nu trebuie să fim noi experți în acest domeniu pentru că sunt alți oameni mult mai pricepuți care s-au gândit să ne sară în ajutor. Așa că au creat platforma Eroii Internetului pentru ca noi, părinții, să ne putem ajuta copiii să exploreze lumea internetului în deplină siguranță. 

Scriindu-vă din postura de creator de conținut, cu prezență activă în online, este foarte clar că și copiii mei vor lua această cale. Mai mult decât o vor lua oricum, având în vedere că trăim vremuri în care absolut orice informație poate fi găsită la un click distanță. Iar copiii noștri au niște capacități autotidacte incredibile, învățând mai totul singuri. De unde? De pe internet, bineînțeles.

În cazul meu, având în vedere că am ales să ne expunem o anumită parte a vieții online și o facem în mod natural, sunt șanse mari ca prichindeii noștri să vrea să facă acest lucru mai departe, așa că am datoria să le explic exact care sunt riscurile la care se supun, care sunt avantajele și dezavantajele, ce înseamnă cu adevărat o prezență individuală în online și tot ce ar trebui să știe pentru momentul în care vor ajunge să exploreze din ce în ce mai tare internetul.

În acest moment accesul lui Ingrid la internet este doar pentru Netflix, unde urmărește niște seriale animate și unde am siguranța că nu poate degenera în locuri nepotrivite, însă nevoia ei de informație este din ce în ce mai mare, iar noi suntem foarte atenți la acest aspect. Ilan nu va fi luat în calcul în această ecuație pentru că este prea mic.

Paradoxal sau nu, deși activitatea noastră, ca familie, se desfășoară mult pe internet, accesul la lumea reală este prioritară pentru creșterea copiilor noștri, ceea ce vă recomandăm și vouă. Nu degeaba ne mutăm pe uliță. 😊 Iar Ingrid nu va avea cont de Instagram, Facebook sau YouTube până nu va avea cel puțin 12 ani. E un lucru la care ținem foarte tare și de la care nu ne vom abate.

Ei bine, cum internetul este peste tot și e foarte important ca micuții noștri, ai tuturor, să știe să-l folosească pentru diversele situații în care s-ar putea regăsi, în primul rând trebuie ca noi să-l folosim corespunzător și să îi cunoaștem toate părțile. Și cele bune, și cele mai puțin bune. Sigur, câtă vreme noi îl folosim în scop nepotrivit, nu putem avea pretenția să dăm un exemplu pozitiv copiilor noștri, nu-i așa? Dar vom porni de la ideea că ne dorim să folosim accesul la internet cât mai responsabil cu putință.

EROII INTERNETULUI ESTE ȘI O PLATFORMĂ A PĂRINȚILOR, DACĂ MĂ ÎNTREBAȚI PE MINE!

 

Chiar dacă platforma Eroii Internetului, realizată de echipa Google, este destinată copiilor, cred că e foarte important să o parcurgem noi, în primul rând. Să o înțelegem foarte bine ca să o putem explica mai departe celor mici.

Eroii Internetului își dorește să îi învețe pe copii noțiuni fundamentale despre cetățenia digitală și siguranța online, astfel încât ei să poată explora această lume cu încredere, cum vă spuneam mai sus. Astfel, pot profita de toate avantajele internetului și vor putea lua decizii înțelepte, chiar și atunci când noi nu vom fi lângă ei.

 

ASPECTE FOARTE IMPORTANTE DE CARE TREBUIE SĂ ȚINEM CONT PE INTERNET!

 

– INFORMAȚIA TREBUIE DISTRIBUITĂ CU PRUDENȚĂ!

Copiii noștri trebuie învățați să distribuie informații cu prudență și să comunice responsabil pentru a nu se trezi în situații care le-ar putea afecta viitorul. Haideți să le explicăm faptul că o comunicare online trebuie privită ca una față în față, iar dacă în realitate nu i-ai spune unei persoane ceva ori nu ai spune un anumit lucru personal despre tine, atunci cel mai probabil înseamnă că nu trebuie să fie pus nici online.

– LUCRURILE ȘI OAMENII NU SUNT MEREU CE PAR. E IMPORTANT SĂ NU SE LASE PĂCĂLIȚI!

Internetul este locul în care oricine poate fi orice, în care realitatea poate fi foarte ușor manipulată, în care identități sunt furate, iar realitatea de dincolo de ecran poate fi complet diferită de ceea ce ne imaginăm noi. Tocmai de aceea e important ca ai noștri copii să fie conștienți de acest lucru și să cearnă foarte bine informațiile pe care le primesc. Adică realitatea de fals.

– INFORMAȚIILE VALOROASE TREBUIE PROTEJATE!

Pentru a evita furtul de informații, degradarea reputației și alte lucruri care se pot reflecta negativ pe plan personal, copiii trebuie să fie conștienți că informațiile valoroase vor rămâne întotdeauna în familie și în cercul de persoane foarte apropiate. 

– E COOL SĂ FII AMABIL!

Cu siguranță internetul este un amplificator de energie și de emoții. Cel mai bine ar fi ca noi să răspândim iubire, energie pozitivă, acceptare și mesaje care îi pot inspira pe ceilalți. Sigur că nu toți fac acest lucru, dar copiii noștri trebuie să fie parte din generația care aduce o schimbare în bine la nivel global. Pe ai noștri, cel puțin, îi creștem în acest spirit, fără doar și poate. Bunătatea atrage după ea același lucru, iar dacă ei își vor dori să fie tratați frumos de către cei din jur, online sau offline, va trebui să aplice același gen de comportament. Iar când întâlnesc unul nepotrivit, să îi răspundă tot cu bunătate.

– ADULȚII SUNT ACOLO PENTRU ORICE FEL DE AJUTOR AU NEVOIE.

Copiii noștri trebuie să fie suficient de confortabili cu relația pe care o au cu noi încât să nu simtă să ne ascundă lucruri. Iar atunci când au nevoie de ajutor, când li se pare ceva suspect, când vor să întrebe orice, părinții să fie primii la care se duc pentru răspunsuri.

 

EROII INTERNETULUI ESTE O PLATFORMĂ CARE VINE ȘI ÎN SPRIJINUL PROFESORILOR!

 

Sigur că tot ce v-am scris mai sus ar trebui să fie predat în școală. Sunt noțiuni elementare, care ar trebui să ajungă la fiecare copil din învățământ, acolo unde picii se formează din toate punctele de vedere. Școlile ar trebui să țină pasul cu vremurile și nevoile copiilor moderni, așadar Eroii Internetului a creat o programă specială, certificată ISTE (International Society for Technology in Education), un program special conceput pentru a adăuga tehnologia în viața profesorilor și a elevilor, astfel încât procesul de învățare să fie unul amuzant, iar rezultatele copiilor din ce în ce mai bune. Programa poate fi descărcată de AICI!

EROII INTERNETULUI VINE ÎN SPRIJINUL FAMILIILOR!

Bineînțeles, așa cum am stabilit deja, siguranța întregii familii este extrem de importantă, iar echipa platformei Eroii Internetului știe foarte bine acest lucru. Astfel că au creat un GHID AL FAMILIEI, care oferă toate resursele și informațiile necesare pentru a afla totul despre siguranța și cetățenia online, chiar de acasă. Ghidul conține sfaturi utile, bune practici digitale în viața de zi cu zi, astfel încât să învățăm cu toții, online, date importante despre siguranța pe internet.

Așa cum vă spuneam mai sus, în primul rând părinții trebuie să fie foarte bine informați. Ghidul este foaaarte bun și practiv, iar voi îl puteți descărca GRATUIT de AICI!

 

NU UITAȚI DE JOACĂ ȘI EXPLORAȚI TĂRÂMUL INTERLAND ALĂTURI DE CEI MICI!

Eroii Internetului au creat și o lume a basmelor internautice, unde prin intermediul jocului copiii voștri pot înțelege mult mai bine ce înseamnă securitatea online, cât de valoroase sunt informațiile pe care alegem să le transmitem mai departe și ce se poate întâmpla dacă o facem greșit, plus o mulțime de alte lucruri super cool. M-am jucat și eu și chiar am găsit această soluție una ingenioasă.

CONCURS EROII INTERNETULUI!!!

Vă provoc să explorați și voi toate activitățile din GHIDUL FAMILIEI și, în general, platforma Eroii Internetului. Dați SHARE acestui articol la voi pe profil, apoi scrieți în comentariile de la postarea de pe pagina de Facebook DaddyCool.ro ce anume vi s-a părut cel mai interesant în explorarea platformei Eroii Internetului, alături de micuții voștri. Comentariile pot conține și postări vizuale.

Ori, dacă vreți, puteți posta direct o fotografie pe profilul vostru personal, dar nu uitați să folosiți #EroiiInternetului și tag @DaddyCool.ro pentru a putea identifica mai ușor postările. Astfel aveți șansa să câștigați 5 kit-uri complete Eroii Internetului.

Concursul se desfășoară vreme de 7 zile, începând cu momentul publicării acestei postări, atât pe Facebook, cât și pe Instagram. Pe data de 11 septembrie anunțăm cei 5 câștigători, dintre cele mai interesante/complexe experiențe. 🙂
Succes atât la concurs, cât și la protejarea copiilor voștri de pericolele care se ascund pe internet! Nu uitați! Educația este cheia prevenției.

Cu drag, DaddyCool!