Inevitabil, una dintre grijile tuturor proaspeților părinți este somnul bebelușilor. Știm că ei trebuie să aibă parte de un somn lin și de hrană de fiecare dată când cer. Din două în două ore în primele luni, în general, pentru a se putea dezvolta armonios. Cu toate acestea, fiind noi în rolul de părinți, uneori ne stresăm prea tare în încercarea de a nu face nici o greșeală. Iată câteva lucruri pe care le-aș face diferit acum, la doi ani distanță de primele luni de viață ale lui Ingrid.

După o noapte grea, în care zona abdominală mi-a jucat feste și am dormit greu, pe reprize, m-am trezit și am dat peste un cântecel de leagăn pe YouTube, realizat de către echipa Pampers în colaborare cu studiourile DeMoga. L-am ascultat și mi s-a părut simpatic. Îl las mai jos, ca să auziți și voi despre ce este vorba:

Ce făceam atunci și ce aș face acum?

 

ATUNCI: Ei bine, ascultând acest cântec mi-am adus aminte cum, în primele luni de viață ale lui Ingrid, eu și Ana eram foarte atenți ca ea să dormă noaptea bine. Încercam să facem cât mai puțină gălăgie, ca nu cumva să o deranjăm. Nu știam atunci că bebelușii nu aud prea bine la început. Abia mai târziu auzul se dezvoltă mai tare.

ACUM: La viitorii copii nu vom da petrecere în timp ce ei dorm, evident. Dar vom fi mai conștienți că bebelușul nu aude sunetul de țânțar din afara camerei. Așadar, până pe la vreo patru luni, vom fi mai relaxați din acest punct de vedere. Ceea ce vă sfătuiesc să faceți și voi. Sunteți sau veți fi și așa destul de îngrijorați de restul lucrurilor noi care vin la pachet cu meseria de părinte.

DaddyCool somn bebelusi

În general, veți fi destul de îngrijorați de lucrurile noi care vin la pachet cu meseria de părinte. Vă sfătuiesc să luați totul cu calm…

 

ATUNCI: Ne mai preocupam de somnul ei și din prisma faptului că voiam să nu fie deranjată de nevoile fiziologice pe care le avea pe timpul nopții. Oricum Ana se trezea din două în două ore ca să alăpteze, așadar era obositor să se trezească și pentru schimbatul scutecelor. Am încercat mai multe variante până am găsit ceea ce a fost potrivit pentru Ingrid. Adică niște scutece care să absoarbă lichidul și să-i păstreze fundulețul uscat pe timpul nopții, ca să aibă parte de o seară liniștită.

ACUM: Între timp, lucrurile în materie de scutece au evoluat. Acum, viitorii și proaspeții părinți au mai multe alternative. Una dintre ele, pe care spun eu că merită să o încercați, o reprezintă noile scutece Pampers. Ele au fost dezvoltate special pentru a asigura până la 12 ore protecție împotriva umezelii. Astfel, bebelușii, dar și părinții, se pot bucura de un somn liniștit. Îmi imaginez ce mulțumit a fost Marius Moga de ele, dacă a făcut și un cântec special în acest sens. 🙂

Experiența de proaspăt părinte este una foarte intensă. Dar tratată cu relaxare și asumare, lucrurile pot funcționa în favoarea voastră. Și mai ales a bebelușului.

 

ATUNCI: Totul era foarte nou și cele mai dese motive de îngrijorare le aveam de fiecare dată când Ingrid plângea. Ni s-a întâmplat de câteva ori să plângă seara, înainte să adoarmă, în reprize destul de lungi. Personal, mă cam panicam pentru că nu știam ce i se întâmplă și dura ceva până găseam soluția.

ACUM: Este foarte clar că bebelușii plâng din două motive: ori le este foame, ori simt un disconfort de un anumit fel. Acum știu foarte bine asta, iar la viitorii copii primele lucruri pe care le voi verifica vor fi dacă au fost hrăniți recent și dacă scutecelul e plin. Dacă acestea sunt bifate, înseamnă că trebuie să găsim problema în altă parte.

La noi, de cele mai multe ori era vorba despre căldura de pe timpul nopții. Fiind născută vara, Ingrid a prins ceva călduri. Într-o seară, am încercat să o scot în curte ca să se liniștească și a funcționat. De atunci, asta era soluția când plângea mai intens. Dacă nu aveți curte, scoateți bebelușul pe balcon. Sau în fața blocului. Undeva unde e mai mult aer. Bineînțeles, poate fi vorba și de prea mult frig, iar soluția e să îmbrăcați mai bine bebelușul. E foarte important să vă cunoașteți bine micuții și să fiți foarte atenți la nevoile lor.

DaddyCool somn bebelusi

Bebelușii plâng din două motive: ori le este foame, ori simt un disconfort de un anumit fel.

 

ATUNCI: Mă trezeam la fiecare sunețel pe care Ingrid îl scotea pe timpul nopții. Parcă eram programat să deschid ochii la fiecare mișcare. Iar când Ana se trezea să alăpteze, mă ridicam și eu și stăteam în șezut, sprijinit de perete, câtă vreme o hrănea pe Ingrid. Chiar dacă uneori eram cu ochii închiși. 🙂

ACUM: Aș face exact același lucru. Partenera voastră are nevoie de sprijin din toate punctele de vedere. Iar voi, tații, sunteți cel mai în măsură să i-l oferiți. Chiar și dacă dormiți în picioare. E foarte important pentru ea să știe că încercați să îi fiți alături. Și să înțelegeți oboseala de care are parte în toate aceste prime luni de viață ale copilului. Vă dați seama de cât somn are ea, mai ales, nevoie?

DaddyCool somn bebelusi

ATUNCI: Când Ingrid plângea mai tare pe timpul nopții, mă ofeream să o iau în brațe și să o plimb. Prin casă, prin curte, oriunde era nevoie, indiferent de oră. O lăsam pe Ana să aibă câteva momente de respiro. Știam că le merită și că niște somn liniștit i-ar prinde perfect.

ACUM: Aș face fix același lucru pentru că, repet, este mega important să le fim alături partenerelor noastre. Plus că trebuie să construim o legătură solidă și alături de copiii noștri. Ea începe din burtică și crește cu fiecare zi, minut, oră pe care le petreceți împreună.

Secretul unui somn bun și al unui început liniștit de capitol nou? Relaxare, atenție, încredere în intuiția voastră de părinți…

 

Cred că secretul este să tratați cu relaxare fiecare situație nouă care apare în aventura aceasta numită parenting. Să nu vă panicați și să încercați să înțelegeți nevoile bebelușilor voștri. Să fiți atenți la ei și la tabieturile pe care le dezvoltă. Astfel, vă veți da seama mult mai ușor ce sau când ceva nu este în regulă. Și aveți încredere în intuiția voastră de părinți. Dacă simțiți că lucrurile nu se îmbunătățesc, sunați medicul pediatru.

P.S: Vorbiți mult cu bebelușii voștri. Povestiți-le lucruri, asigurați-i că sunteți lângă ei. Oferiți-le toată dragostea voastră și prin vorbe. Poate că nu vă înțeleg încă, dar cu siguranță vor simți toată iubirea și energia voastră pozitivă. Iar acestea două au puteri vindecătoare. 🙂

CONCURS!

Vă invit să îmi povestiți în comentarii care au fost cele mai mari aventuri prin care ați trecut în primele luni de „părințeală”. Aș vrea să știu de ce provocări ați avut parte pe timpul nopții alături de bebelușii voștri și ce soluții ați găsit pentru un somn liniștit. E bine să împărtășim și altora din experiența pe care noi am dobândit-o deja.

Bineînțeles că vă voi și premia pentru asta, cu ajutorul partenerilor mei de la Pampers. Știu cât de importante sunt anumite lucruri în primele luni de viață ale copilului, așa că am pentru voi trei premii:

  • Un pachet de scutece!
  • Un pachet de Pampers Mats (cearceafuri absorbante de unică folosință, ideale pentru momentele în care schimbați scutecul bebelușului în timpul călătoriilor)
  • O lampă-buburuză pentru a-i oferi bebelului vostru un somn și mai lin. 🙂

DaddyCool somn Buburuza

Aștept experiențele voastre în comentarii, iar Random.org va alege cei 3 câștigători ai premiilor noastre. Succes!!!

UPDATE! Câștigătorii concursului, aleși de Random.org sunt:

  • STIRBU LUIZA – O LAMPĂ BUBURUZĂ
  • ROXANA MITROI (roxmitroi@gmail.com) – UN PACHET DE PAMPERS MATS
  • ROXANA SIMONA –  UN PACHET DE SCUTECE PAMPERS

Mulțumesc mult pentru participare și vă aștept cu drag pe blog, în fiecare zi! 🙂

Cu drag, DaddyCool!