Obiceiuri. Vorbeam data trecută despre vârsta primului consult stomatologic, subliniind că acesta trebuie să se întâmple cât mai devreme. De preferat, după erupția primilor dinți pentru a crea între copil și echipa medicului dentist o relație de prietenie ce va duce la o colaborare bună în timp. De asemenea, în acest mod evităm și frica de dentist…

E capital să nu povestim copilului din propriile noastre angoase și istorii auzite sau experimentate. Pentru că și frica, asemenea cariilor dentare, e molipsitoare! Transmitem fără să vrem puiului nostru în subconștient monștrii copilăriei noastre. Și nu ne dorim să facem asta. Dimpotrivă, ne dorim sa avem copii cutezători și să le încurajăm personalitatea, tendința de a merge înainte și de a crește în armonie, cu obiceiuri sănătoase.

obiceiuri igienă orală DaddyCool

Și cum ei ne au ca prim exemplu (fundamental în viață), trebuie să fim conștienți că ne vor copia întru totul. Cu atât mai mult în ce privește obiceiuri de igienă corporală și orală. Vor face duș o dată pe zi, după cum ne văd pe noi, periaj dentar de două ori pe zi, dacă asta văd la părinți etc.

„Trebuie să fim conștienți că vom fi copiați întru totul de către cei mici. De la obiceiuri de igienă orală, corporală etc.”

 

De aceea este important să îi luăm la dentist de foarte devreme. Ca să le fie explicată pe înțelesul lor o tehnică de periaj adecvată vârstei și să o permanentizeze pe măsură ce trec anii. E important ca oriunde pleacă (tabere, excursii cu sau fără părinți), să aibă periuța de dinți cu ei. Și mai important, îndemnul la periaj trebuie să fie sub forma exemplului personal.

În egală măsură e important să fie încurajați să mănânce fructe și legume tari. La fel, puterea exemplului e capitală. Dar putem adopta și alte procedee. Copiii mei, de pildă, aveau când erau mici o listă de sarcini zilnice pe frigider. De la strâns patul, strâns jucăriile după ce s-au jucat etc. Lista includea și „mâncat 2 fructe pe zi“, pentru care erau bonusați la fiecare sfârșit de săptămână! 🙂

obiceiuri igienă orală DaddyCool

Fructele și legumele crude, pe lângă aportul foarte benefic de fibre, vitamine și multe alte oligoelemente grozave pentru sănătatea noastră, duc la o autocurățire a dinților. În timp ce le mestecăm, acestea se freacă de suprafețele dentare și înlătură orice alte resturi lipicioase. În acest mod dinții se curăță, în timp ce mai produc o activitate benefică: stimulează secreția de salivă, iar ea spală dinții la rândul ei.

Deci, dragi părinți, creați obiceiuri benefice copiilor voștri pentru că așa îi veți avea ca și adulți alături! Vă spun asta din poziția de mamă a 2 adulți de 20 și 22 de ani. Credeți-mă, nu e satisfacție mai mare decât niște obiceiuri sănătoase pe care le-ați insuflat copiilor voștri. Și pe care ei le urmează din plăcere, încă din copilărie! 🙂

#cudragșivoioșie, pe săptămâna viitoare!

 

Dr. Lorelei Nassar

www.24/7dental.ro

lorelei@24-7dental.ro

 

Sursa foto: www.pixabay.com