Sunt adeptul experiențelor care ne împlinesc. Îmi place tot ce ne ajută să ne descoperim pe noi, dar și lumea din jurul nostru. Consider că dincolo de rutina zilnică a unui tată ocupat, în programul săptămânal al copiilor noștri trebuie să includem și activități neconvenționale. Sunt binevenite ieșirile în parc, la mare etc. Sunt extrem de utile și vacanțele. Grație lor noi, adulții, luăm o pauză de la programul aglomerat, iar copiii ajung să descopere culturi diferite, mentalități și obiceiuri cu care ei nu sunt familiarizați.
Dar ce facem dincolo de activitățile cotidiene, dincolo de vacanțele scurte sau lungi, pentru a-i ajuta pe copiii noștri să descopere noi dimensiuni ale lumii în care ei trăiesc, dar de care nu sunt pe deplin conștienți? Cum petrecem timpul, astfel încât să îl considerăm timp de calitate? Spre ce activități ne orientăm, astfel încât ei să fie atrași, să se implice și să nu se plictisească?
Iată sugestiile mele:
Vizita la ateliere de tâmplărie sau confecționat vase din lut.
Astfel de ateliere pot fi utile, mai ales pentru copiii de peste șase ani, deoarece copiii pot participa activ la confecționarea diferitelor vase de lut. Pot modela, se pot murdări și își pot dezvolta motricitatea fină și simțul tactil. Pot asculta povești și istorii despre modalitatea în care străbunii noștri se îndeletniceau cu roata olarului sau cu tâmplăria. În calitate de tata, descopăr și eu lucruri noi, care mă îmbogățesc spiritual și chiar învăț, la rândul meu, să lucrez cu lutul. Particip cu răbdare la activități care nu sunt deloc plictisitoare și care te relaxează, îți sporesc bine creativitatea și contribuie la o mai bună comunicare tată– copil.
În ultimii ani, au apărut tot mai multe locuri dedicate atelierelor pentru copii, iar dacă nu găsești un astfel de loc la tine în localitate, există alternativa achiziționării de jucării care să permită confecționarea obiectelor de lut.
Montarea cortului și dormitul în aer liber – sau lecția de supraviețuire în natură.
Chiar dacă este o activitate pe care nu mulți adulți o îmbrățișează, consider că dormitul la cort este o experiență unică. Trebuie să bifezi măcar o dată dormitul în aer liber. Pentru cei mici, ideea de a dormi într-o ,,casă” mai mică este încântare și capătă valențele unei adevărate aventuri, cu povești din basme sau cu eroi de poveste. Dormitul la cort sporește imaginația celor mici, îmbunătățește relația tata-copii și dezvoltă noi abilități pentru cei mici. Seara, dacă este răcoare, puteți sta la povești la intrarea în cort, puteți învăța să faceți un foc de tabără sau puteți ,,vâna” licurici. Puteți dezvolta idei despre supraviețuitul în natură, despe grija față de mediu, despre nevoia de a păstra totul curat. Puteți asculta greierii, răcăneii sau orice muzică sau zumzet din natură.
Grădinăritul urban/ rural sau voluntariatul în grădinile botanice din oraș.
Există tot mai multe oaze de verde în orașele mari și aglomerate, iar copiii pot fi și ei implicați în activități potrivite pentru vârsta lor. Joaca cu pâmânt este relaxantă pentru copii, iar pentru adulți are efect terapeutic. S-a demonstrat că 30 de minute petrecute în contact cu solul are efecte benefice asupra stării mintale.
Totodată, câteva ore petrecute într-o grădină sunt ideale pentru formarea unor copii empatici și cu grijă față de viețuitoarele din ecosisitemul din grădină. În țări dezvoltate, precum Anglia, Danemarca, Franța, astfel de activități sunt integrate în programele de la nivel preșcolar. Copiii, chiar și cei mai mici de șase ani, învață apicultura, tipurile de plante iubite de polenizatori sau cum să construiască hoteluri pentru insecte.
Așadar, sunt multe activități relaxante, care te fac să te deconectezi de la stresul de zi cu zi. Sunt activități la îndemâna oricui. Obiectivele unor activități de acest gen sunt: învățarea, autocunoașterea și relaxarea. Sunt activități care te învață de unde provine hrana, cum sunt confecționate bolurile din care ei consumă cereale, cum să supraviețuiască în natură, cu un simplu cort de munte etc.
Sunt activități care responsabilizează copiii, indiferent de vârsta lor. Sunt activități care te fac să trăiești viața într-un ritm mai lent și mai autentic. Sunt activități care te împlinesc, deoarece simți că faci ceva concret, palpabil, cu un rezultat vizibil și imediat.
Voi cum vă petreceți timpul cu prichindeii într-un mod aparte? Ce faceți când nu ieșiți în parc sau când nu sunteți plecați în excursii?
Cu drag,
Robert
Mă puteți urmări și pe: