,,Nu există sănătate fără sănătate mintală”, citesc pe site-ul Ministerului Sănățății și realizez pertinența acestei afirmații. În România, 1 din 5 persoane este afectată de probleme de sănătate mintală, iar cel puțin 250 000 de români suferă de o boală psihică severă. O estimare în această direcție ne indică un aspect tulburător: afecțiunile psihice vor depăși cazurile de cancer. Am fost pus pe gânduri de toate aceste realități cu care mă confrunt zilnic, iar vestea primului centru de psihoterapie gratuită mi-a oferit speranță înspre mai bine. Mi-a oferit și motivația să aflu mai multe despre acest proiect unic în România și să afirm cu tărie că fiecare om, de la mic la mare, merită vindecare.

Centru gratuit de psihoterapie - interior
Centru gratuit de psihoterapie – interior

În primele 24 de ore de la deschidere, centrul a primit 90 de solicitări din partea persoanelor vulnerabile”.

Deschis de Asociația Together for Humanity, Centrul Social de Psihoterapie TFH oferă servicii gratuite de psihoterapie individuală și de grup persoanelor care se confruntă cu probleme psiho-emoționale, aflate în dificultate financiară. „În primele 24 de ore de la deschidere, centrul a primit 90 de solicitări din partea persoanelor vulnerabile”.

Sunt înconjurat în permanență de ,,oameni mici”, pe care îi observ în plină etapă de formare, cu provocările specifice vârstei. Zilnic sunt în contact cu părinți îngrijorați, preocupați de felul în care copiii lor se dezvoltă. Și mereu cu dorința de a se îmbunătăți și a (re) învăța, alături de adolescenți sau juniori, comportamente, abordări și mecanisme care să aducă toată familia la un numitor comun: înțelegerea. Adolescenții trăiesc experiențe greu de gestionat, iar vârstnicii au traume pe care timpul le-a ascuns undeva departe. Bugetul nu permite oricui să beneficieze de psiholog, chiar dacă, din punctul meu de vedere, este un serviciu necesar, care ar trebui decontat de stat. Idealul rămâne ideal, așa că până la momentul schimbării am empatizat foarte tare cu Răzvan Popa, inițiatorul primului centrului gratuit de psihoterapie, fondator și președinte al Asociației Together for Humanity. Întâmplarea face că suntem amici și urmăream de mult timp, cu interes, toate acțiunile umanitare pe care Răzvan le desășura. Și pentru care îl felicit cu toată bucuria. Iar cu acest proiect, m-a cucerit definitiv.

Razvan Popa, fondator Centrul Social de Psihoterapie

,,Prin Centrul Social de Psihoterapie TFH ne propunem să tratăm și să prevenim gratuit în egală măsură intensificarea și apariția daunelor psiho-emoționale pentru tot mai mulți români, care nu au resurse financiare, în condițiile în care costul lunar pentru terapie poate fi de 500-1.000 lei, în medie. Vrem să redăm, să restabilim și să creștem șansele de promovare a stării de bunăstare mintală în societatea românească. Ne imaginăm o societate care acordă prioritate sănătății mintale, în care stigmatizarea este eradicată și în care toată lumea are acces la terapie”.

Sunt oferite sesiuni de terapie pentru 300 de persoane săptămânal, fizic și online

Deschis în mai 2023, centrul este pregătit să susțină sesiuni de terapie pentru 300 de persoane săptămânal, fizic și online, fiind deschis de luni până vineri, între orele 9.00 și 18.00 și sâmbătă între 09.00 și 13.00.

Îmi place că această echipă curajoasă nu se oprește aici și vrea să extindă rețeaua de servicii gratuite de psihoterapie, dezvoltând accesibilitatea lor pentru cei în cauză, în mai multe orașe din țară.

Centru gratuit de psihoterapie - un sapțiu plin de culoare

,,Din păcate, sistemul public de sănătate nu acoperă nici pe departe această nevoie, lăsând un gol uriaș în ceea ce pentru noi reprezintă un segment atât de important, cei mai vulnerabili dintre noi. Din acest motiv, vrem să deschidem centre gratuite de psihoterapie și în alte orașe din țară și avem în vedere ca următorul centru să fie în Timișoara, în viitorul apropiat”, ne împărtășește Răzvan Popa.

Donarea pentru un centru de psihoterapie gratuită este de o importanță crucială.

Prin contribuția noastră, putem asigura accesul la servicii terapeutice pentru cei care nu își permit sau nu au posibilitatea de a plăti pentru tratamentul lor mental. De aceea susțin și îndemn oamenii să doneze și să susțină cu orice sumă acest proiect, care este o investiție de durată, un demers sănătos pentru viitorul comunității noastre.

Companiile și persoanele fizice care doresc să se implice pot face donații direct pe website-ul centrului, la secțiunea ,,Donează”, completând formularul Implică-te acum, sau pot redirecționa impozitul anual pe profit sau venit.

Asociația Together for Humanity este o forță reală de transformare în România, întruchipând speranța și compasiunea în acțiune. Pe lângă proiectul Centrului de psihoterapie gratuit, de care v-am povestit azi, au la activ un portofoliu impresionant de fapte bune. Cu fiecare gest generos, Asociația Together for Humanity a adus un zâmbet pe chipurile celor aflați în nevoie. Au oferit peste 1.160 de rechizite școlare, asigurându-se că niciun copil nu este exclus de la educație din cauza lipsurilor materiale. De asemenea, au distribuit peste 3.600 de kilograme de haine și jucării, aducând căldură și bucurie în sufletele celor care au simțit frigul și tristețea. Cel mai complex proiect al lor este, cu siguranță, Centrul de psihoterapie gratuită, care a mobilizat peste 30 de psihologi specilizați pe mai multe probleme de natură emoționlă.

Dacă tot este un loc atât de frumos, cu intenții la fel de frumoase și oameni și mai frumoși, de ce să nu ajutăm?

Deci nu avem nicio scuză să nu dăm măcăr un click pe paginile lor și să vedem cine sunt și ce planuri mari pregătesc în viitorul apropiat. Un SHARE contează enorm, de asemenea, iar dacă puteți să ajutați e deja vis!

Mai multe detalii despre Centrul Social de Psihoterapie TFH ,,Together for Humanity” se regăsesc pe:

Website: www.centrulsocialtfh.ro

Facebook: Centrul Social de Psihoterapie
Instagram:  Centrul.social.de.psihoterapie


Cu drag,

Robert

Mă puteți urmări și pe:

Instagram

Youtube