Ca părinte, vreau doar ce e mai bun pentru copilul meu. Evident, vreau ca Ingrid să fie ferită de orice fel de boală și să îi fie bine. Suntem cu toții expuși riscului de a ne îmbolnăvi, fie că ne place sau nu. De la cei mici până la cei vârstnici. E o realitate și trebuie să fim conștienți de treaba asta. Cu acest lucru în minte, am simțit că e datoria mea să vă informez cu privire la bolile pneumococice în materialul trecut, iar acum vă ofer răspunsuri la o serie de întrebări pe care părinții și le-au pus. Acestea vin din partea doamnei profesor doctor Doina Pleșca, medic primar pediatru cu supraspecializare în pneumologie pediatrică. Sper să răspundă și curiozităților voastre. 🙂
1- Care sunt cele mai frecvente boli ale oamenilor?
Doina Pleșca, medic primar pediatru: Pneumococul este cea mai frecventă sursă de origine bacteriană a bolilor care afectează aparatul respirator. Bacteria se localizează la nivelul nazo-faringelui.
Până la 80% dintre copiii sunt purtători sănătoși în primii ani de viață. După care, la un moment dat, din cauza unei slăbiciuni imunitare, pot să se îmbolnăvească sau pot să-i îmbolnăvească pe cei din jur.
În primii doi ani de viață, una dintre cele mai frecvente boli este otita medie acută. A cărei cauză principală este infecția cu pneumococ. Ce înseamnă otită medie acută? Înseamnă puroi în spatele timpanului. Infecția poate rămâne numai în acel punct, putându-se rezolva, pentru majoritatea copiilor, după un tratament de 10 zile cu antibiotic. Dar poate să determine și complicații, cum ar fi răspândirea infecției la osul din vecinătatea timpanului. Acest lucru poate duce la afectarea osului, adică otomastoidite, sau răspândirea infecției spre părțile mai îndepărtate, spre meninge. În această situație, ținând cont de faptul că urechea este în imediata vecinătate a creierului, apare riscul de a face meningită sau abcese cerebrale.
O altă formă gravă de infecție este la nivelul sinusurilor – sinuzitele acute, sau la nivelul plămânului. Iar dintre acestea cele mai multe sunt cauzate de infecția cu pneumococ. Pe studiile epidemiologice, deține întâietate. Pneumonia poate fi strict la nivelul plămânilor sau poate să se răspândească și la membrana care acoperă plămânii. Caz în care apare pleurezia. Atunci vom avea parte de o formă complicată, amenințătoare de viață. Sau, mai departe, poate să ajungă în sânge, cauzând o bacteriemie sau septicemie, ambele extrem de periculoase.
2 – Pentru o mamă care nu înțelege toți termenii medicali, de la 1 la 10, cât de grave sunt bolile pneumococice? Sunt amenințătoare de viață?
Doina Pleșca, medic primar pediatru: Doar spunând septicemie sau meningită este suficient să mă gândesc că riscul vital este către 8-9. În plus, acestea sunt boli care pot produce sechele grave, cum ar fi: retardul mintal, epilepsia, surzirea și, nu în ultimul rând, deficitele motorii.
Bolile pneumococice sunt un subiect intens discutat, tocmai din acest motiv e bine să ne documentăm și să eliminăm necunoscutele cu privire la ele.
3 – Cum putem preveni bolile pneumococice?
Doina Pleșca, medic primar pediatru: Putem crește copii sănătoși pornind de la alimentația la sân, până la 6 luni. E necesar să le asigurăm o stare de nutriție bună, iar acest lucru se poate pbserva mai bine atunci când copiii ajung în colectivitate. Este nedrept să ducem un copil bolnav sau purtător în colectivități pentru că, la rândul lui, va împrăștia celorlalți afecțiunea. De aici pornește mai departe responsabilitatea dublă, atât a medicului, cât și a familiei, de a face o prevenție prin vaccinare.
Mare parte dintre copii pot să fie purtători sănătoși de bacterie. În primul rând, vaccinarea reduce riscul ca micuțul să devină purtător sănătos al bacteriei în nas și faringe, deci riscul pentru individul purtător se reduce substanțial. În plus, dispare și riscul pentru a disemina infecția. Nu numai pentru copii, dar mai ales pentru vârsta a treia, vârstă extrem de vulnerabilă. Și atunci lucrurile sunt, de fapt, împărțite. Între familie, creșterea responsabilității prin educația acesteia și, nu în ultimul rând, impactul pe care medicul îl are asupra familiei. El ar trebui să aibă grijă ca prichindeii pacienților săi să fie vaccinați la timp, cu cele mai bune vaccinuri.
Mai departe, aflați cum putem preveni bolile pneumococice prin vaccinare și care sunt beneficiile vaccinului pneumococic din interviul video de mai jos:
Acest articol a fost realizat în colaborare cu Asociația „Mame pentru mame”.
Cu drag, DaddyCool.