După ce zilele trecute v-am anunțat că mi-au furat niște simpatici bicicleta din curte, parcă mi-a venit mintea la cap și mi-am dat seama că bunurile noastre au nevoie să fie asigurate. Așa că m-am decis să vă povestesc cum puteți avea grijă de bunurile voastre printr-o asigurare de locuință. De ce e important să o avem și cum ne ajută? Vă spun totul, mai jos.

Fie că vorbim despre obiecte mai mici, unele mai mari precum o mașină sau altele foarte importante, așa cum sunt casele în care trăim. Și pentru care unii dintre noi fac sacrificii mari ca să și le poată achiziționa. Ori, la cât de curajoși sunt intrușii ce intră pe proprietățile altora, cred că e foarte important să avem în vedere acest aspect. Uite, noi plecăm o lună de acasă, de exemplu. V-am povestit zilele trecute. Vă dați seama câte lucruri se pot întâmpla în acest timp? De la furt, la o inundație din cauza conductelor sau poate un scurt circuit la prize. Nu știi niciodată. Sigur și voi plecați. De ce să nu călătoriți liniștiți știind că, în caz de vreo situație mai puțin plăcută, aveți încheiată o asigurare de locuință? 😊

Ca să continuăm acest material într-o notă serioasă, de oameni mari, dați-mi voie să vă spun că până și eu, în toată starea mea de flower-power, mi-am dat seama, într-un sfârșit, cât de important este să ai bunurile asigurate. Realitatea este că nu trăim într-o țară prea civilizată și că posibilitatea de furt, cel puțin, este foarte mare. Așa că trebuie să ne luăm măsuri.

Pentru că muncim pentru ce avem, bine ar fi să avem lucrurile asigurate, în caz de orice fel de problemă.

 

Să luăm cazul bicicletei mele, furate din curte. În nebunia cu zilele de sărbători, în care am mai plecat pe la unii, pe la alții, nu am reușit să o verific zilnic, așa că nu pot să știu exact în ce zi a dispărut. Dar știu clar că o persoană a intrat pe o proprietate privată și a furat. Mai erau doar câțiva pași până la intrările din casă. Dacă spărgeau ușile și apoi luau tot ce prindeau? Am avut noroc, însă acest episod recent este pentru mine un semnal de alarmă. Că trebuie să iau măsuri.

asigurare de locuinta DaddyCool 1
Timothy Buck for Unsplash

Tot ce trebuie să stiți despre o asigurare de locuință. De ce e important să o avem și cum ne ajută?

 

În țări mai civilizate, între 50% și 70% din populație își asigură locuințele din diverse motive. La noi doar 18%, conform studiilor la nivel european. Iar eu făceam parte dintre cei care nici nu s-au gândit serios la asta vreodată. Cumva, am și stat mereu în chirie, ba aveam camere de luat vederi și ne gândeam că e de ajuns ca să fim feriți de furturi (ni s-a demonstrat că nu e așa), ba am gândit că sunt ușile locuințelor foarte sigure etc. Așa că nici nu ne-am gândit vreodată să întrebăm proprietarii dacă ei și-au asigurat locuințele. Ei bine, ar trebui să facă acest lucru fiecare proprietar de imobil de orice fel.

De ce să ne facem o asigurare de locuință?

Pentru că oricând se pot întâmpla lucruri neprevăzute, de la accidente în propria casă, la inundații din cauza vecinilor.  În copilărie, am fost inundați de foarte multe ori din cauza vecinilor. Mereu am suportat noi cheltuielile de reparație. Ai mei nu s-au gândit vreodată să facă o asigurare de locuință. Ei bine, ne-ar fi scutit de mulți bani dați pe reparații. 😊

O să vorbim în materialul meu despre asigurarea de locuință de la UNIQA. Tot de la ei v-am povestit despre asigurarea auto și asistentul digital ANA, care vă poate crea un dosar de daună în doar câteva minute, fără să fie nevoie de deplasare. Ei bine, ANA se va ocupa acum și de locuințe, ceea ce înseamnă că și pe acest subiect puteți deschide foarte ușor dosare de daună și să primiți rapid înapoi o ofertă de despăgubire. Cam tare unde ajunge tehnologia, nu-i așa? 😊

Să revenim la asigurarea de locuință de la UNIQA și ce acoperă aceasta, de exemplu. Asigură proprietatea, cât și bunurile personale împotriva dezastrelor naturale, dar și a incendiului, furtului și pagubelor produse de inundațiile de la vecini. Cum spuneam mai sus, e important să ne protejăm și bunurile personale. Fiindcă și pentru acelea am muncit. Iar cu o asigurare de locuință, orice s-ar întâmpla, suntem acoperiți.

La ce sumă ne putem asigura locuința?

 

Bineînțeles, depinde de suma la care este evaluată fiecare locuință în parte. Dar haideți să facem o mică simulare. Fiindcă eu sunt din București, vom asigura un apartament dintr-un bloc construit între anii 1985 – 1990, când se făceau construcții zdravene. Să spunem că am un apartament cu trei camere. Suma asigurată de UNIQA se ridică la 80.000 de euro, iar astfel am toate riscurile incluse. În funcție de anul de construcție, suma asigurată și județul din care faceți parte, prima anuală poate fi între 100 și 150 de euro, cu modalitate de plată trimestrială.

Vi se pare o sumă de plată mare? Mie nu, absolut deloc. Înțelegeți că în această asigurare puteți acoperi și cheltuieli pentru daune produse vecinilor, în caz că aduceți prejudicii din diverse motive, fie vreo țeavă spartă, fie neatenție etc.

De ce anume să ne temen atunci când ne asigurăm locuința?

De absolut orice, de la furt, la inundații. Insist pe furt fiindcă oricum 60% dintre românii care își fac o asigurare de locuință se tem de el (și pe bună dreptate). Și pentru că e cel mai recent eveniment de care am avut parte. 😊 Dar să nu lăsăm pe ultimele locuri nici dezastrele naturale. Vedeți cât de drastic se schimbă clima. Vedeți ce urmări dezastruoase are la nivel global. Stăm în tricouri în ianuarie, deci ar trebui să ne dea de gândit acest lucru. Nu știm niciodată ce ne va aștepta din partea naturii. Dar, ca info suplimentare pentru voi, să știți că un studiu realizat în luna iunie 2018 pe 1248 de persoane ne spune că românii se mai tem de incendiu și fenomene meteo severe.

Unul dintre lucrurile învățate în ultimii ani este că ignoranța ajunge să doară și se lasă cu regret. Vrei informații? Caută. E internetul plin. E totul la câteva click-uri distanță, chiar și în cazul informațiilor cu privire la asigurarea de locuință.

asigurare de locuinta DaddyCool 3
NeONBRAND for Unsplash

Pentru ce sunt despăgubiți cel mai des românii?

Eu aș fi crezut că pentru furt, însă nu e așa. Românii sunt cel mai des despăgubiți pentru conducte sparte accidental, inundații de la vecini, instalații sanitare sau refularea apelor din canale. Ce concluzie trag eu de aici? Ar trebui să fim foarte atenți la cum sunt făcute instalațiile atunci când cumpărăm o locuință și să o asigurăm cu o poliță de asigurare facultativă. Nu ne putem ruga mereu la Bunuțul să nu ni se întâmple nimic. Realitatea este că se întâmplă tot felul de situații și accidente. Chiar dacă nu din cauza noastră, e foarte probabil să se întâmple din cauza vecinilor, așa că ideal ar fi să fim asigurați.

În final, cred că e o mișcare foarte inteligentă din partea fiecărui proprietar să își asigure locuința. Iar o propunere din partea mea este UNIQA Asigurări.

asigurare de locuinta UNIQA

Aceasta este prima companie care a lansat în premieră un asistent digital pe piața asigurărilor din România. ANA simplifică și optimizează procesul de notificare a daunelor, reducând substanțial timpului de soluționare a daunelor.

ANA și-a dovedit deja eficiența în cazul notificării și despăgubirii daunelor aferente polițelor de asigurare CASCO, așa că se va ocupa și de polițele de asigurare a locuințelor. Ceea ce mi se pare foarte tare și v-am spus mai sus de ce. În doar câteva minute, puteți avea deschis un dosar, dar și o ofertă de despăgubire.

Concret, ANA analizează instant datele și vă poate propune o ofertă de despăgubire. Clientul transmite facil detaliile despre eveniment (spargerea accidentală a conductelor și a instalațiilor sanitare sau fenomene naturale – furtună, grindină, inundații, etc.), fotografiile cu avariile și documentele necesare.

asigurare de locuinta DaddyCool
Rowan Heuvel for Unsplash

ANA estimează în real time acoperirea pentru daună, oferind o sumă de despăgubire, fără ca asiguratul să mai treacă prin procesul de constatare cu operator uman.

 

Suma maximă prin care se poate face decontare prin ANA la locuințe este de 5000 de lei. Dacă suma pe care o vreți decontată este mai mare, bineînțeles că veți vorbi cu un specialist de daune.

ANA transformă procesul de notificare a daunelor intr-un mod conversațional, facil, în funcție de disponibilitatea clientului, din mai multe zile, în câteva minute. Avantajele tangibile sunt, deci, simplificarea procesului, economia de timp și energie.

Cam aceasta este părerea mea cu privire la asigurarea locuințelor. Voi ce spuneți? Aveți una, aveți de gând să vă faceți una, v-am convins să vă faceți una? 😊

Cu drag, DaddyCool.