Mă gândesc deseori cât de norocoasă e Ingrid că are ocazia să îi cunoască pe 3 dintre străbunicii ei. Bunica mea, care este în București și pe care ne străduim să o vizităm cât de des putem și 2 dintre bunicii Anei, pe care îi vizităm de fiecare dată când ajungem la Tulcea. Drumul către ei mi se pare întotdeauna cel mai frumos și despre ei vreau să vă povestesc astăzi. Pentru că au o poveste impresionantă!

De fiecare dată când ajungem la Tulcea, e musai să trecem și pe la bunicii Anei din satul Neatârnarea. Iar drumul către străbunicii lui Ingrid mi se pare întotdeauna cel mai frumos pentru că știu mereu sigur un lucru: la ei acasă mă așteaptă liniștea. Nu cea la care vă gândiți pentru că mereu e haos în casă. Se strânge toată lumea, vorbim, râdem, glumim, se face gălăgie, dar cu toate astea în sufletul meu e liniște. Pentru că simt energie pozitivă din toate colțurile. Tocmai din acest motiv trag mereu să mă odihnesc în patul bunicii și reușesc întotdeauna să dorm buștean chiar și jumătate de oră măcar, deși în jurul meu e haos! :))

Am ales să vorbesc despre mamaia Sanda și tataia Constantin pentru că sunt un real exemplu pentru mine. Ei doi au dat naștere la 8 copii, care le-au oferit 25 de nepoți, care au adus pe lume 14 strănepoți. Iar Ingrid este unul dintre aceștia. Impresionante numere, nu-i așa? 🙂

Pe lângă faptul că s-au străduit să le ofere o viață cât se poate de frumoasă celor 8 copii, străbunicii minune s-au ocupat îndeaproape și de nepoți, construind niște relații incredibile cu ei. Iar acum încearcă să facă același lucru și cu strănepoții. Mă uit la felul în care interacționează cu Ingrid și mi se pare minunat ce energie bună îi transmit, cu câtă dragoste o privesc și cum se bucură de fiecare dată când o văd mai mare și mai frumoasă decât data trecută. Iar atunci când suntem la depărtare, ne sună periodic să vadă dacă suntem în regulă. În special tataia, care aude de la televizor despre furtuni, ploi, cutremure, accidente și vrea să se asigure că suntem bine. 🙂

Cred că străbunicii copiilor noștri au un rol super important în felul în care suntem noi, ca adulți, dar nu li se acordă creditul cuvenit. Ei sunt cei care ne-au educat părinții, iar ei au folosit învățăturile primite ca să ne educe pe noi. Și noi ne vom educa odraslele mai departe. Iar acolo unde a existat dragoste și preocupare, se va simți și în relațiile dintre generațiile următoare. Sigur, erau cu totul alte metode de a crește copii acum 50 de ani, dar dragostea este un limbaj universal și atemporal, iar rețeta parentigului ideal (dacă există așa ceva) sigur conține dragoste.

Mai am un motiv pentru care am ales să scriu despre mamaia Sanda și tataia Constantin. Ei au crescut-o pe Ana până la vârsta de 7 ani și apoi tot alături de ei și-a petrecut fiecare vacanță. Iar influența lor asupra Anei este una imensă. Mamaia Sanda a fost întotdeauna un exemplu de femeie puternică, muncitoare, dedicată, ambițioasă și plină de energie, iar tataia a învățat-o pe Ana muncile câmpului, treburile casnice, i-a făcut păpuși din orice găsea în jurul ogradei și i-a insuflat dragostea pentru animale. Ana salva mereu toate animalele care îi ieșeau în cale și încă mai face asta. 🙂

În plus, mamaia Sanda este cea care i-a pus Anei prima dată acul și ața în mână, cea care a lăsat-o să lucreze pe mașina ei de cusut (deși era doar o copilă) și cea care a încurajat-o să continue. În primul rând, ei i se datorează multe dintre calitățile pe care soția mea minunată le are și pe care i le va transmite fiicei noastre. Iar ăsta este un lucru de care sunt foarte mândru.

Străbunicii lui Ingrid dragi, vreau să vă mulțumesc pentru tăria de care dați dovadă, pentru dedicarea cu care v-ați crescut copiii și nepoții, pentru că încă aveți energie pentru toate treburile gospodărești, pentru influența pozitivă pe care ați avut-o și o aveți asupra familiei mele.

E frumos tare la ei. Iar lui Ingrid îi place la nebunie să petreacă timp printre animalele din ogradă, de fiecare dată când mergem acolo. Ce să zic, avem mereu parte de o încărcătură emoțională cu totul aparte.

Voi cât de importantă credeți că e influența bunicilor noștri în viața strănepoților?

Cu drag, DaddyCool

P.S: Pentru cea mai recentă vizită în satul Neatârnarea din județul Tulcea i-am avut alături pe prietenii mei de la BMW Auto Cobălcescu. Cărora le mulțumesc pentru că au avut grijă de drumul nostru prin intermediul unui automobil BMW Seria 3 xDrive, la volanul căruia m-am simțit extrem, dar extreeem de bine și de în siguranță. 🙂