Stația de energie E.ON a devenit o sursă importantă de informare, cu privire la tot ceea ce înseamnă consumul de energie, în mod special în locuințele noastre, iar acum a sosit momentul să povestim despre două lucruri importante: cum putem deveni un prosumator și cum putem consuma energia cât mai responsabil, în casele noastre.

De cel puțin 8 ani, eu și familia mea încercăm să fim cât mai responsabili cu mediul înconjurător, începând cu gesturi mici, dar care pot face diferența pe termen lung. Iar totul începe chiar din casa în care locuim, unde am încercat cât mai mult să fim niște consumatori de energie responsabili.

În copilărie, priveam cumva cu scepticism atunci când părinții ne spuneau să închidem luminile în urma noastră sau să nu mai lăsăm apa de la chiuvetă, cadă sau duș să curgă în neștire. La vremea respectivă rațiunea era de ordin pur economic, evident, fiindcă nu erau prea mulți bani în familie, iar ai noștri încercau să fie cât mai economi. Azi înțeleg și mai bine rațiunea, fiind părinte, cel care gestionează finanțele familiei, dar și pentru că mi-am dat seama că resursele planetei nu sunt chiar inepuizabile. Ei bine, având în vedere că în ultimii ani prețurile au și crescut foarte mult, cred că o mișcare inteligentă și rațională, în același timp, este să încercăm să consumăm fix cât avem nevoie și, dacă este posibil, să devenim prosumatori.

Tocmai de aceea ne creștem copiii în spiritul consumului responsabil, pornind fix de la exemplele pe care părinții noștri ni le dădeau atunci când eram mici.

 

Nu văd niciun sens ca toate luminile din casă fie aprinse, în timp ce noi stăm doar într-o singură cameră, de exemplu. Apoi, un lucru pe care am observat că îl fac oamenii, în general, este să țină televizorul aprins, când nici măcar nu se uită la el. Așa, „pentru sunet de fundal”. Noi le-am explicat copiilor că e important să ținem tv-ul aprins cu măsură, în primul rând pentru ca ei să nu petreacă prea mult timp în fața aparatului, dar și pentru că altfel consumăm inutil energie, ceea ce se traduce în costuri de viață mai mari pentru noi. La fel se aplică pentru orice aparat electrocasnic pe care îl folosim punctual. Apoi, noi suntem adepții dușurilor, în locul băilor lungi, în cadă. Copiii sunt cei cărora le plac băile, însă și atunci, umplem cada cât să le fie lor ok, fără să adăugăm în cadă mai multă apă decât este necesar. La fel facem și atunci când ne spălăm pe față sau pe dinți. De cele mai multe ori, la spălatul pe dinți lăsăm apa să curgă atât cât durează procesul, însă putem folosi apa doar atunci când udăm periuța ca să o folosim, iar în timpul periajului propriu-zis ea să fie închisă. La final, când trebuie să ne clătim, dăm din nou drumul la apă, cât este necesar.

Folosim o mașină de spălat rufe inteligentă, pe un program menit să economisească niște litri buni de apă la fiecare ciclu de spălare, iar pentru că nu avem mașină de spălat vase, folosim apa cât să clătim farfuriile, după care le curățăm pe toate, apoi îi dăm drumul din nou, la final, pentru clătirea de la sfârșit.

Pe timpul iernii, noi nu ținem termostatul pe mai mult de 22, 23 de grade maxim, fiindcă altfel am produce un surplus de căldură, care nici măcar nu este benefic. Degeaba este foarte cald în casă, dacă noi simțim să dăm din haine jos. Putem pur și simplu să ne adaptăm, cu haine potrivite. Căldura mare în casă nu este nici sănătoasă, așadar preferăm să evităm o astfel de situație. 😊

Cred că acestea sunt gesturi mărunte, care ajută să economisim, dar care vor și conta pe viitor, în contextul mult mai mare. Putem deveni chiar noi un viitor prosumator.

 

Oamenii nu mai țin cont de modul haotic în care se consumă resursele planetei. Iar într-o bună zi vom fi nevoiți să trecem la rații sau la a nu mai avea ce consuma deloc, fiindcă va fi prea târziu pentru măsuri.

Dar pentru astfel de detalii concrete avem la dispoziție platforma Stația De Energie E.ON, unde sfaturile sunt și mai practice & detaliate, așa cum puteți descoperi mai jos. Noi visăm să devenim, pe viitor, tipul de consumator prosumator. Și pentru că vrem să aflăm, odată cu voi, ce înseamnă, mai exact acest lucru, am apelat la Stația De Energie E.ON pentru mai multe informații.

Există două metode garantate de a reduce costurile cu factura de energie. Prima este eficientizarea consumului (unde încadrăm și cele enumerate de mine), a doua este producția de energie electrică în regim propriu. Dacă acum ceva timp părea doar un vis tehnologic îndepărtat, în prezent chiar este posibil să ne producem singuri energia electrică de care avem nevoie.

PUTEȚI AFLA MAI MULTE DESPRE CE ÎNSEAMNĂ UN PROSUMATOR, ÎN ARTICOLUL DEDICAT ACESTUI SUBIECT, DIN PLATFORMA STAȚIA DE ENERGIE E.ON!

DEVENIȚI ȘI VOI INDEPENDENȚI ENERGETIC.

Dacă toate informațiile de mai sus v-au făcut dornici să deveniți cât mai independenți energetic, în armonie cu mediul înconjurător, e.on vă pune la dispoziție un program foarte special, prin care vă puteți monta pe casă panouri fotovoltaice.

Programul se numește CASA VERDE și vă poate aduce o subvenție de 20.000 de lei de la AFM.

 

De asemenea, puteți plăti restul de sumă în rate lunare, fără avans, după montajul unor sisteme cu o capacitate mai mare de 3kW, iar sistemele fotovoltaice disponibile sunt între 3 și 50 kW.

Tot ce trebuie să faceți este să urmați câțiva pași simpli: completați un formular de pe platforma Stația de energie E.ON, vă înscrieți pe site-ul AFM pentru a vă rezerva subvenția de 20.000 de lei, prin completarea cererii de finanțare, alegeți E.ON Energie România ca instalator, așteptați validarea și programați instalarea sistemului fotovoltaic ales, iar la final E.ON evaluează locația, instalează sistemul și obține certificatul de racordare pentru ca voi să deveniți prosumatori. Simplu. 😊

Pentru a completa formularul de înscriere, vă invit să accesați ACEST LINK.

Revenind la programul AFM „CASA VERDE”, conform informărilor de la Ministerul de Mediu, sesiunea de înscriere pentru potențiali beneficiari se va deschide la începutul lunii mai. Față de anii precedenți, în programul de anul acesta au intervenit mai multe modificări care vin în folosul românilor. Astfel, numărul documentelor cerute este mai mic, pentru a facilita înscrierea în program, dar și durata analizei dosarelor.

Pe scurt:

  • Statul va finanța cu maximum 20.000 de lei românii care își montează panouri fotovoltaice de cel puțin 3 kW acasă.
  • Contribuția beneficiarului va fi de minimum 2.000 lei.
  • Beneficiarul este obligat să aleagă un instalator autorizat pentru montaj panouri, din lista instalatori autorizați de pe site-ul AFM.

Ce criterii trebuie să îndeplinești pentru a beneficia de programul „Casa Verde 2023” și să devii prosumator?

  1. Ești persoană fizică cu domiciliul în România, fără restanțe de plată la bugetul de stat/local.
  2. Ai domiciliul la aceeași adresă cu cea la care vrei să montezi sistemul PV.
  3. Ești proprietar al imobilului (clădire/teren) unde vrei să instalezi conform extras carte funciară.

Mai trebuie să fii pe fază când încep înscrierile pe site-ul AFM și să ai la îndemână actele necesare. Înscrierea ta e finală când ai primit un număr de înregistrare.

Pentru detalii și mai complexe, urmăriți ACEST ARTICOL de pe Stația de Energie E.ON, fiindcă el cuprinde toate informațiile necesare pentru a vedea dacă vă încadrați în citeriile de eligibilitate pentru a deveni un prosumator, dar și ce sisteme fotovoltaice puteți instala prin intermediul acestui program. Succes. 😊

Vă recomand cu bucurie să parcurgeți platforma, dacă vreți să aflați o mulțime de informații necesare legate de energie.

Cu drag, DaddyCool.