Povesteam săptămâna trecută despre dinții de lapte: ritm de erupție, periuțe de dinți, pastă recomandată copilașului… Săptămâna aceasta vorbim despre cum îi tratăm!

Mulți părinți întreabă la ce vârstă poate și trebuie adus copilașul pentru prima dată la dentist. Imediat după erupția primilor dinți de lapte! Mulți dintre noi avem tendința să mergem la dentist numai când doare ceva, iar acest lucru îl transmitem și copilului nostru, pe care îl luăm la medic numai dacă se plânge de ceva. Nu e corect și, clar, nu e indicat deloc. Dacă aducem copilul cu durere, el e deja stresat de aceasta, iar șansele de a colabora la tratament vor fi foarte scăzute.

Mulți ne ducem copilul la medic numai dacă îl doare ceva. Greșit! 🙂

 

De aceea, e foarte bine să îl aducem la cabinet încă din etapa timpurie de după erupția primilor dinți. Pentru a se familiariza cu mediul, a se împrieteni cu dentistul și asistenta, pentru a îngloba această impresie de mediu cald și primitor, lipsit de ostilitate.

Numai acestea sunt premizele colaborării bune cu medicul stomatolog de-a lungul întregii sale vieți. Așa cum îi dăruim cele mai frumoase jucării și cele mai frumoase haine, trebuie să-i dăruim premizele psihologice pentru a face față la diferite circumstanțe cu care se va confrunta.

„Dinții de lapte trebuie tratați în orice etapă ar fi!”

 

Alături de aceasta, dinții de lapte trebuie tratați în orice etapă ar fi! În primul rând, deoarece cariile trec de la un dinte la altul, sunt o boală molipsitoare. Așadar, de la dinții de lapte în fază de dentiție mixtă pot trece la dinții definitivi, iar asta e un dezastru! Apoi, pentru că netratați îi vom pierde prea repede, spațiul pentru dintele definitiv ce trebuie să erupă în locul acela se va închide, iar dinții definitivi se vor înghesui! Și din punct de vedere financiar e de preferat să plătim un tratament simplu pentru o carie sau ceva asemănător decât un dispozitiv ortodontic pentru a îndrepta înghesuirea dentară!

Un alt obicei de evitat este culcatul copilului cu biberonul în guriță, sugând dintr-un lichid îndulcit ca să doarmă mai repede… Se produce o serie de carii la dinții din față sus-jos. Acestea se numesc așa, „carii de biberon”, și distrug acești dinți foarte repede . Deci, de băut numai apă sau ceai neîndulcit!

Vă urez o săptămână fabuloasă, Paște Fericit și să ne auzim sănătoși săptămâna viitoare !

 

Dr. Lorelei Nassar

Clinica 24/7 Dental

www.24/7dental.ro

clinic@24/7dental.ro

 

Foto:Unsplash.com/ Mi PHAM & Aaron Mello