Astăzi am participat la Digital Parents Talks, unele dintre seminariile mele preferate, organizate de către Ana și Lavinia de la Parenting PR. De data aceasta am învățat despre educație financiară. Mai exact, cum facem să ne gestionăm foarte bine banii în familie, explicându-le în același timp și copiilor noștri care e treaba cu bancnotele. Pentru că, să recunoaștem, ne-am dori ca odraslele noastre să nu știe doar cum să cheltuiască banii părinților…
Am vrea să muncim cu drag nu doar ca să ne plătim rate, ci și ca să ne permitem un stil de viață adaptat nevoilor noastre. Să putem merge măcar o dată pe an într-o vacanță frumoasă, fără stresul că rămânem cu o gaură în buget și ne somează banca prin telefoane, mesaje sau mailuri care ne anunță că am întârziat cu plata.
Personal, mi se pare dificil să faci educație finaciară unui copil de doi ani, cum e cazul lui Ingrid, dar cred foarte mult în exemple și în comunicare. Cred că, atâta vreme cât este expus procesului prin care se face schimbul între bani și servicii, copilul va ajunge să priceapă acest tip de acțiune. Iar odată cu înaintarea în vârstă și explicațiile pertinente venite din partea noastră, a părinților, copiii vor deveni din ce în ce mai conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul lor și în familie, din punct de vedere financiar.
Așa cum spunea și doamna Ligia Goloșoiu – Director în economie, cred că trebuie să fim sinceri și direcți cu odraslele noastre. Să le explicăm care este suma de bani care intră în casă, care sunt căile prin care mama și tata câștigă bani, care este procesul prin care adulții încep să câștige bani. Dar și cum gestionează părinții banii, astfel încât întreaga familie să își permită plata chiriei, a alimentelor, a facturilor și totodată o vacanță pe timp de vară sau niște haine noi o dată la ceva vreme.
În același timp, sunt de acord și cu faptul că nu trebuie să împovărăm copiii cu problemele noastre, ale adulților. Cu rate la bancă, cheltuieli pe chirii, facturi, taxe și impozite etc. Cred că vor avea atât de mult timp să se confrunte cu aceste lucruri, încât e păcat să nu-i lăsăm să se bucure de lipsa grijilor. După mine, măcar în primii 7 ani de viață.
Cum facem copiilor educație financiară?
Pe lângă niște cazuri concrete (de exemplu, atunci când participă activ alături de noi la cumpărături), educația financiară se poate face și prin intermediul jocului. Simulăm acasă situații în care se face schimbul între bani și servicii. Construim un produs căruia copiii trebuie să îi atribuie o valoare. Explicăm de ce munca altor oameni costă etc. De asemenea, tot prin joc îi putem învăța să și economisească bani pentru lucruri pe care ei ar vrea să le dețină.
Pușculița timpurie, un alt fel de educație financiară!
Vă spuneam mai sus cât de important este să fii un exemplu pentru copilul tău. Din toate punctele de vedere. Chiar și pe partea de educație financiară. Vă voi spune ce am făcut noi și, fără să ne dăm seama, am învățat-o pe Ingrid cam care e treaba cu banii.
Am luat-o foarte des cu noi la piață sau la super market și am lăsat-o să participe (într-un fel sau altul) la ceea ce se întâmpla. Alegeam produsele, îi explicam care e treaba cu ele, de ce avem nevoie de ele, faptul că ele costă bani, care sunt banii, cui îi dăm, de ce îi dăm etc. În acest fel, a putut să înțeleagă treptat faptul că e normal să existe un schimb între achiziția de produse și plata banilor pentru acestea. Și nu mi-am dat seama prea tare de acest lucru până de curând, atunci când Ingrid a scos banii din portofel și mi i-a întins ca să plătesc pizza. 🙂 La doi ani și patru luni, cred că înseamnă ceva.
De asemenea, tot din joacă am început să-i sugerez ideea de a strânge bani într-o pușculiță. Una cu Minnie Mouse, care îi place ei foarte mult. Ei bine, cu ajutorul repetiției, a devenit o obișnuință să pună bani acolo. De fiecare dată când eu am niște bani în plus și îi ofer ei. „Bani în plus” înseamnă că îi dau monede de 50 de bani sau bancnote de 1 leu. 🙂 Mi se pare fascinant cât este de fericită când îi primește și cât de responsabilă este atunci când alege să îi pună în pușculiță. În loc să mă ia de mână ca să mergem la magazin să îi iau ceva.
E bine să ne recompensăm copiii pentru diverse activități?
În urma discuției care se desfășura la panel, eu am înțeles că nu e ok să-ți răsplătești financiar copiii pentru activitățile casnice: spălat de vase, făcut patul, dat cu aspiratorul etc. În schimb, îi putem recompensa pentru activitățile extra: tuns gazonul, udat grădina, plantat floricele etc. Ce-i drept, nu putem crește copii care au impresia că absolut orice fel de activitate se plătește. În fond, în casă trebuie să devină firesc să facem curat în urma noastră. Și da, mi se pare corect să le răsplătim eforturile extra și să îi responsabilizăm. Care este acel efort extra pe care micuții noștri îl depun, cred că depinde de fiecare dintre noi. 🙂
Cum aplicăm teoria pe noi, adulții?
Nu doar copiii trebuie educați în ceea ce privește banii câștigați/ cheltuiți în sânul familiei. Și noi, adulții, ne confruntăm cu probleme din acest punct de vedere. Ne trezim des la final de lună că nu știm unde au dispărut banii, nu-i așa? Nu știu voi, dar mie mi se cam întâmplă. :)) Nu stau prea bine la capitolul educație financiară, dar I’m working on it. De aceea am și fost azi la seminarul Digital Parents Talks. 🙂
Părerea specialiștilor este că trebuie să ne expunem clar câștigurile undeva, fie că e vorba despre o coală A4, un document Excel, un document Word etc. Apoi trebuie să înșirăm și cheltuielile, ca să putem vedea clar pe ce se duc banii. Din toate cheltuielile, vedem care nu au fost neapărat necesare și care pot fi eliminate sau înlocuite ca să facem economie pentru alte lucruri. Pe care, să spunem, nu ni le permitem în acest moment. Destul de simplu, nu? Și mi se pare că este, într-adevăr, eficient. Nu trebuie decât să avem un pic de ambiție ca să ne ocupăm și de acest mic proces. Care ne poate scuti de multe cheltuieli inutile. 🙂
Acestea fiind zise, sper să v-am fost de folos, într-un fel sau altul. Și că v-am luminat cât de cât despre ce înseamnă educație financiară. Și despre felul în care ne putem gestiona veniturile, dar și cum ne putem educa micuții în acest sens.
Cu drag, DaddyCool!
Seminarul de astăzi a fost posibil cu sprijinul Idea Bank și a avut loc la Conacul Golescu Grant. Mulțumesc, Ana și Lavinia!