Zilele trecute au schimbat cursul vieții la nivel european, fie că suntem în zona de conflict, fie nu. E pur și simplu un adevăr pe care nu îl putem ascunde. Că suntem contabili, că lucrăm în fabrică, în turism, că scriem despre modă masculină sau feminină, suntem influenceri sau arheologi, toți știm deja ce se întâmplă. Și cred că dorința tuturor este să ne simțim în siguranță. Să știm că ne putem trăi viețile fără teama că mâine totul s-ar putea duce de râpă. Să ne păstrăm privilegiul de a trăi o nouă zi, să respirăm, să ne putem bucura de micile plăceri ale vieții. Cum facem asta, totuși, în condițiile date? Mi-au venit în minte câteva sfaturi simple și practice, pe care m-am gândit să le împărtășesc alături de voi.
Am pornit acest articol în a doua zi de conflict în Ucraina. Mi-am început dimineața alături de copii, cu lacrimi în ochi, fiindcă avusesem un vis tare ciudat, în care eram în zona de război și copiii mei aveau nevoie de mine. A fost foarte real și intens totul. M-am trezit oricum în timpul nopții și nu mi-am dorit decât să îi sărut.
Apoi, dimineața, am vrut să fac un update cu privire la întreaga situație. Și am văzut multe poze cu oameni care fug, se refugiază, dorm prin stații de metrou. Bebeluși abia născuți, tratați în subsolul unui spital. Femei însărcinate. Mame cu prichindei, nevoite să își lase soții în țară, în timp ce fugeau spre siguranță. Mame care, probabil, așteptau să sărbătorească 1 și 8 Martie alături de soți și copii. Femei de toate vârstele care au nevoie să se simtă în siguranță. Și care merită asta, înainte de toate. Siguranță pe care o merităm cu toții, de fapt. Suntem, totuși, în anul 2022. Cu toate acestea, indiferent de evoluția umanității, istoria se repetă. Și pentru ce?
Ei bine, în astfel de condiții, cum ne putem simți, totuși, în siguranță? Ce putem face să fim bine pe plan psihic?
1 – Nu negăm realitatea și ne informăm din surse sigure!
Cel mai simplu în zilele noastre este să generăm fake news. Informații false sunt la tot pasul, iar pentru a păstra o doză de realitate, e bine să ne asigurăm că orice informație acumulăm și asimilăm este reală. Nu negați realitatea, fiți ancorați în evenimentele actuale, dar căutați mereu surse sigure. Apoi nu vă negați trăirile. Contrar așteptărilor, e sănătos să conștientizăm anxietatea și frica. Să acceptăm astfel de stări și să vorbim despre ele cu cei dragi. Cu cât ne eliberăm de povara lor, cu atât mai liberi vom fi să avem, totuși, mintea cât se poate de limpede.
2 – Facem exerciții de respirație și meditații.
La nivel mondial, majoritatea populației nu știe cum să respire corect. Chiar și eu fac parte din această categorie. Însă ce nu realizăm este că respirațiile greșite produc stres și probleme de diferite feluri.
Procesul prin care respirăm corect este, de fapt, mult mai simplu decât ne-am imagina. Trebuie doar să ne acordăm câteva minute pe zi pentru această activitate.
Ca orice exercițiu repetat, veți descoperi în scurt timp faptul că flexibilitatea diafragmei va crește, capacitatea pulmonară va fi mai mare, nivelul de energie al corpului va crește, iar starea voastră generală va fi mult mai bună.
Exercițiile de respirație executate corect pot stopa depresia și o serie de alte boli, au un impact pozitiv asupra mentalului vostru și vă vor oferi o stare generală excelentă. Alături de sesiuni scurte de meditație, unele bazate tot pe respirație, reprezintă salvarea în astfel de vremuri, din punctul meu de vedere. Căutați pe internet ceea ce vi se potrivește și încercați. Promit că nu veți regreta.
O modalitate de a ne simți în siguranță este și rutina. Continuarea activităților zilnice, care ne aduc bucurie. Nu prea avem opțiunea să ne punem viața pe hold și mai bine să nu creăm singuri anxietăți. Ne creează destule întregul context…
3 – Nu ne oprim din activitățile zilnice!
Spuneam în introducere că, indiferent că scriem despre modă masculină sau feminină, că lucrăm în fabrici sau suntem arheologi (ați înțeles ideea), cu toții avem nevoia de a ne simți în siguranță. O modalitate de a face asta este să ne continuăm, totuși, activitățile de zi cu zi.
Să mergem la birou, să facem lucruri care ne produc bucurie, să trăim. Asta nu înseamnă că nu suntem empatici cu privire la situația actuală, ci că evităm blocaje de tot felul în viața noastră. Realitatea e că nu ne putem pune viața pe hold. Nu prea avem opțiunea de a nu mai merge la lucru, indiferent despre ce job vorbim. Nu ne putem crea singuri anxietăți. Ne creează destule întregul context.
Rutina este chiar sănătoasă, contrar unor opinii. S-a demonstrat că rutina poate reduce stresul și poate îmbunătăți calitatea vieții.
De exemplu, dacă ne culcăm zilnic la o anumită oră și avem parte de suficiente ore de somn constant, calitatea somnului va crește, iar noi vom fi mult mai energici pe timpul zilei.
O astfel de rutină este benefică în viața oricui. Chiar și mersul la job, alături de colegi. Lucruri potrivite fiecăruia. Mie, de exemplu, îmi place să creez conținut. Aceasta este rutina mea și mă ține tot timpul în priză, cu mintea deschisă spre explorat orizonturi creative. Acest tip de activitate mă ajută să fiu sănătos.
4 – Facem mișcare!
Toată lumea știe deja cât de benefic este sportul. Pe o mulțime de planuri. Dacă nu putem ajunge la sală, putem alerga în parc. Dacă nu putem alerga în parc, putem face exerciții acasă. Nu e nevoie de aparate, ci doar de propriul corp și o serie de mișcări dinamice. Ne punem sângele în mișcare, ne oxigenăm creierul și ne eliberăm de stres, anxietate, supărare, durere, furie, ce simte fiecare în această perioadă.
Sportul ne ajută să ne creștem stima de sine, să fim mai fericiți, previne despresia.
Ba chiar ne ajută și să facem față mai bine schimbărilor de orice fel. Chiar și de nivelul celor pe care le experimentăm acum. 15 minute pe zi și veți simți schimbări majore. Măcar de nevoie să încercați rutina aceasta. O să creeze dependența aceea bună, apoi va deveni un stil de viață. 🙂
Dacă nu știți de unde să începeți, internetul este plin de aplicații și antrenori care vă pot fi sursă de inspirație. Aplicațiile au exerciții concrete, pe care trebuie doar să le executați. 🙂
5 – Cerem ajutor specializat!
Dacă tot ce se întâmplă în jurul nostru este prea mult de procesat și niciuna dintre variantele de mai sus nu funcționează, nu este nicio rușine să cerem ajutor specializat.
Uneori, oamenii nu pot să-și gestioneze emoțiile. Iar pentru anumite persoane, emoțiile puternice generează adevărate reacții la nivel fizic. Unii ne blocăm, înțepenim, plângem, simțim o stare constantă de teamă etc. Toate aceste stări sunt normale. Cum spuneam la primul punct, nu trebuie ascunse. Ba, din contră, e bine să le scoatem la iveală, să le înfruntăm și să căutăm metode să încercăm să le rezolvăm.
Dacă simțiți că soluția în cazul vostru este ajutor specializat, vă rog mult să îl căutați. Nu este nimic în neregulă cu voi. După acești ultimi doi ani extrem de grei, ceea ce se întâmplă acum este ca o cireașă foarte amară pe un tort de prost gust. Toți suntem în aceeași situație. Dar vom trece și peste asta. 🙂
Vă doresc numai bine. Să fie pace și multă iubire!
Cu drag, DaddyCool!