Activitatea online este, cu siguranță, cea care ne definește stilul de viață în anul 2017. Ieri am participat la cea de-a cincea ediție a conferinței Social Media for Parents și cel mai tare am rezonat cu discursul lui Gáspár György (psiholog clinician şi psihoterapeut relaţional). El a vorbit, printre multe lucruri super interesante, despre jurământul pe care ar trebui să-l facă orice om care activează în online. Iar ce scrie acolo este fix ceea ce gândesc eu în fiecare zi despre oamenii și puterea pe care o dobândesc în mediul digital.

6 „jurăminte” de bun simț pe care 90% dintre oamenii din online le ignoră complet!

 

  • Jur să apăr cu credință valorile cetățeniei digitale.
  • Jur să am grijă de mine, de semenii mei și de comunitate.
  • Jur să fiu grijuliu cu postările online pe care le fac.
  • Jur să folosesc tehnologia ca instrument prin care să devin mai bun, dar să optimizez și comunitatea.
  • Jur să folosesc puterea internetului și a rețelelor sociale pentru a răspândi bunătatea și filantropia în lume.
  • Jur să susțin regula de aur a lumii virtuale care spune: ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!

 

DaddyCool online
Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

 

Din punctul meu de vedere, foarte mulți dintre oamenii care se bucură de popularitate în online nu își dau seama că ar putea să facă mult mai mult decât să-și afișeze viața glamuroasă pe diversele căi digitale.

Cred că în spatele dorinței nebune de popularitate și validare în online ar trebui să fie un gând nobil. Un scop foarte bine intenționat, prin intermediul căruia lumea aceasta să devină un loc mai bun.

Ne plângem întotdeauna de cei din jur, de legi, de mizerie, de lipsa de educație. De lipsa de empatie a oamenilor pe care îi întâlnim de-a lungul vieții noastre, parcă scoasă din reviste. Dar prea puțin ne preocupăm să facem ceva în acest sens. Să aducem o schimbare, fie ea cât de mică, în rândul celor care ne urmăresc. Fie că e vorba de 10, 100 sau un milion de persoane.

DaddyCool online
Photo by Bram Naus on Unsplash

„Online, ne plângem de atât de multe, dar prea puțin ne preocupăm să facem ceva în acest sens și în offline!”

 

Cred cu tărie că trebuie să livrăm oamenilor content inspirațional, educativ pe cât de mult cu putință, motivațional, amuzant ca să îi mai și destindem. Cred că le datorăm sinceritate și autenticitate. Explicații reale despre lucrurile pe care ei le văd aproape imposibil de realizat. Despre drumul nostru spre locul în care suntem acum (jos, la mijloc, în top – oricum totul e relativ). Despre munca din spate și despre cum plăcerea de a scrie ar trebui să primeze înainte de toate. În acest fel cred că avem grijă de comunitatea noastră online și îi arătăm respect.

Da, trebuie să fim foarte grijulii cu postările pe care le facem. Vorbim despre hateri și despre bullying, însă de multe ori ne exprimăm nemulțumiri și comentăm răutăcios la adresa altor oameni. Fără să cunoaștem poate toate datele necesare ori fără să folosim un ton care să ajute oamenii să învețe ceva din experiența noastră. E ok să împărtășești în online situații diverse și să-ți exprimi nemulțumirea, dacă așa simți. Dar hai să căutăm și soluții pentru acestea.

DaddyCool online
Photo by Luca Bravo on Unsplash

 

Ar trebui să folosim tehnologia ca pe un instrument prin care să devenim mai buni. Să adunăm în jurul nostru o gașcă online cu care să ne sfătuim, să interacționăm, să comuncăm. În cadrul căreia să oferim și să ni se ofere ajutor, dacă e cazul.

Ar trebui să folosim tehnologia ca să răspândim bunătate în lume. Să facem asta online, dar mai ales prin intermediul activităților noastre offline. Să susținem cauze, să ne implicăm în activități caritabile, să contribuim cu ceva la comunitatea din care facem parte. Să ajutăm. Așa cum putem, atât cât putem.

„Poate nu toată lumea vrea să ajute…”

 

Miruna spunea ieri, în cadrul conferinței pe care a moderat-o, că poate nu toată lumea vrea să ajute sau să contribuie la diverse cauze, subiectul fiind ridicat la fileu de către Ana Nicolescu. Dacă țin bine minte. 🙂 Well, părerea mea este că, dacă vrei să faci bani din online, vrei să fii vizibil și să faci campanii, ar fi de bun simț să te folosești de această popularitate și să promovezi o cauză în care tu crezi cu adevărat. Fie că vorbim de educația copiilor, de ajutor pentru bătrâni, de protecția mediului, de donații de orice fel, de protecția animalelor etc. Cred că cine nu își dorește să aibă nici un fel de aport în zona asta nu are ce căuta în blogosferă.

DaddyCool online
Photo by Tim Marshall on Unsplash

 

Sunt atâtea lucruri care nouă nu ne plac, dar pe care le facem altora. Nu ne place să fim criticați, dar îi criticăm pe alții. Nu ne place să fim discutați în lipsa noastră, dar noi o facem față de alte persoane. Mi s-a întâmplat și mie. Am greșit din punctul acesta de vedere și nu îmi e teamă să recunosc. Încerc zilnic să devin un om mai bun, să ajut, să nu judec, să nu cad în ispita de a avea ceva de comentat la adresa altcuiva. Bineînțeles, atâta vreme cât nu mă privește și nu îmi afectează viața în nici un fel.

Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!

 

Nu vrem să fim hărțuiți, așa că am face bine să nu devenim noi hărțuitorii. Mai ales în lumea online, unde e atât de ușor să rănești sentimentele cuiva. Să îi distrugi încrederea în sine. Să îl faci să se îndoiască de abilitățile pe care le are. Să producem traume. Da, le putem produce și nici nu suntem conștienți de asta. Cam atât de orbiți suntem de plăcerea de moment.

DaddyCool online
Photo by Markus Spiske on Unsplash

 

Sfatul meu: înainte să vă apucați să scrieți ceva negativ despre orice și oricine, puneți-vă în locul celui care va citi comentariul vostru. V-ar plăcea să primiți o asemenea notificare?

Cu drag, DaddyCool!

 

Cover photo: Photo by Carl Heyerdahl on Unsplash