Fiecare părinte își crește copilul cum crede mai bine de cuviință, iar asta este o chestiune care, din punctul meu de vedere, nu lasă loc de nici un fel de discuție din partea celor din jur.
Desigur, există niște specialiști care stabilesc repere în privința creșterii și educației unui copil astfel încât acesta să se bucure de o dezvoltare armonioasă însă, în cele din urmă, decizia aparține părintelui. 🙂
Noi ne dorim ca fiica noastră să fie un copil sănătos din toate punctele de vedere. Ce facem pentru asta?
„Vă consultați cu pediatrul”, cred că ești tentat/ă să crezi că ar fi răspunsul. Ei bine, se află printre ele, dar nu aceasta este soluția noastră principală.
- În primul rând, suntem extrem de atenți la fiecare nevoie pe care o are. Ca să îți dai seama dacă bebelușul tău este în regulă, trebuie să-i acorzi atenție. Relația dintre bebe și părinți este una magică, în special cea cu mama.
O legătură puternică între tine și copilul tău este cel mai mare ajutor pe care îl poți primi în „misiunea” de părinte. Noi o știm pe Ingrid extrem de bine deja și ne putem da seama din orice reacție pe care o are dacă lucrurile sunt în regulă sau nu.
- Un alt lucru despre care noi considerăm că ajută extrem de mult la sănătatea psihică a bebelușului este starea de spirit din casă. Ca și părinți, nu vrem să-i transmitem fetiței alte stări în afară de cele de bine.
Nu există zi în care să nu îi cânt, în care să nu râdem împreună, în care să nu dansăm sau în care să nu îi povestesc fiicei mele câte ceva. Da, știu că e încă foarte mică, dar avem o relație aparte și sunt convins că înțelege tot ce îi spun. Noi am dezvoltat relația asta specială încă de când era în burtică. Păi, cine îi făcea serenade și îi citea povești la ceas de seară? Daddy Cool, of course! 🙂
- În familia noastră, mișcarea și plimbările sunt foarte importante pentru sănătate, atât pe plan fizic, cât și psihic. Acesta este și motivul pentru care am ales să o luăm pe Ingrid cu noi în toate călătoriile pe care le avem de făcut.
După cum v-am spus deja, în prima lună de viață a fost la mare. Ei bine, în a doua am dus-o la munte, pe ruta București – Curtea de Argeș – cazare o noapte la Barajul Vidraru, după care am continuat traseul a doua zi via Bâlea Lac – Brașov și înapoi la București.
Aici am avut parte de o controversă medicală! Doi pediatri au avut păreri total diferite cu privire la deplasarea noastră către munte. Ooops! Eram într-un impas, așa că am cerut părerea unui al treilea medic, după care am lăsat să intervină instinctul de părinți.
Am luat în calcul toate datele: vremea pe traseu, altitudine, vârsta pe care o avea Ingrid la vremea respectivă, am citit despre diverse situații, iar la final am ajuns la concluzia că excursia trebuie să aibă loc.
Ingrid avea nevoie de aer proaspăt, de liniștea locurilor vizitate și de un nou weekend departe de agitația din București. În fond, îi eram alături și puteam lua imediat măsuri, în caz de ceva. S-a comportat minunat și nu am avut nici un fel de problemă. Vremea a ținut cu noi, după cum spunea și prognoza, așa că ne-am bucurat toți trei de 25 de grade Celsius pe un traseu montan de vis.
- După părerea noastră, ingredientele magice în dezvoltarea armonioasă a unui copil sunt DRAGOSTEA și RELAXAREA.
Iubește-ți copilul din toți rărunchii! În primul rând, ai fost binecuvântat/ă cu o minune. În al doilea rând, e parte din tine, iar pe tine te iubești și te respecți foarte mult, nu-i așa? 🙂
Fii relaxat/ă! Indiferent că vorbim despre un cuplu sudat sau de părinți care își cresc singuri copiii, relaxarea este elementul salvator. Atunci când observi că e ceva în neregulă cu puiul tău, fii calm/ă, relaxează-te și încearcă să descoperi cauza problemelor sale, cât și rezolvarea acestora în momentele imediat următoare.
E greu, știu, dar e ce trebuie. Nu-i transmiți copilului panică, el simte și vede că îi ești alături, cum îl asiguri că totul va fi în regulă și automat va reacționa mult mai blând la problema cu care se confruntă.
Noi am avut parte de doar două episoade până acum, spre norocul nostru. Însă felul în care am trecut peste ele e eficient și amuzant în același timp, așa că îți voi povesti pe larg despre acestea într-o postare viitoare. 🙂
Pe scurt, sănătatea fizică, dar și cea psihică, vine din interior, în primul rând. Așa cum ai grijă de tine la nivel emoțional și fizic, la fel trebuie să ai grijă și de copilul tău. Ia decizii cu sufletul și fii sigur/ă că instinctul de părinte își va face întotdeauna treaba.
Bineînțeles, e recomandat să apelezi la pediatru de fiecare dată când copilul tău are probleme, însă felul în care tu îl ajuți să treacă peste ele, înainte să îl vadă un medic, este extrem de important.
Părerea mea este că, atâta vreme cât părintele îi transmite copilului FERICIRE, RELAXARE și SIGURANȚĂ, acesta va fi lipsit de probleme și, un avantaj major spun eu, se va dezvolta în același spirit. Ceea ce înseamnă că îi va fi mult mai ușor să și le gestioneze pe măsură ce înaintează în vârstă. Va fi, cu siguranță, mult mai pregătit decât un altul care provine dintr-o familie în care se creează panică la orice incident se ivește. 🙂
Noi încercăm să o ferim pe Ingrid cât se poate de mult de medicamente. În măsura în care este posibil, evident. Suntem de părere că vindecarea vine din interior, în primul rând, aceasta fiind și filosofia după care ne ghidăm și cu care ne gestionăm problemele de sănătate, atunci când e cazul. Eu, de exemplu, nici nu mai țin minte când am luat ultima dată o pastilă! 😀
IMPORTANT! Nu sunt medic și nici vreun specialist în copii. Nu voi fi și nici nu pretind asta. Sunt un tip care experimentează și tratează „meseria” de tată în cel mai eficient mod posibil pentru copilul și familia sa. Dar nu pot să nu mă gândesc la faptul că experiențele noastre te-ar putea ajuta și pe tine în anumite situații. 🙂
Think positive!
Cu drag, Daddy Cool!