E greu să facem economii, atunci când nu avem educația financiară solidă. Însă există câteva principii simple, dar puternice, care pot ajuta orice familie să economisească pentru a-și îndeplini o serie de obiective fie pe termen scurt, fie pe termen lung. V-am spus care sunt acestea, în articolul de pe blog.
Indiferent dacă faci parte dintr-o familie mică, formată din două persoane sau ai câțiva copii, fiecare familie își planifică bugetul lunar, astfel încât să îi acopere nevoile de bază. Sunt conștient că, la nivel general, românilor le lipsește educația financiară, iar această trăsătură este o hibă a regimului comunist.
Am fost învățați să cumpărăm mult, de teamă că vom rămâne fără mâncare. S-a văzut acest comportament de consum la toate sărbătorile mari ale românilor. Se vede și în obiceiul nostru de a alege vacanțe all-inclusive, în ciuda faptului că aceste pachete ne limitează din a descoperi obiective turistice interesante. Ne împiedică să mergem în restaurante reprezentative pentru gastronomia locală, unde chiar e recomandat să mergem, dacă dorim să luăm contact cu tot ce înseamnă cultura locului vizitat.
Mulți dintre români nu au educația financiară de bază și nu știu cum să reducă din cheltuieli. Eu provin dintr-o familie cu posibilități limitate. Am muncit de la 16 ani și am învățat valoarea banului muncit. Am învățat să economisesc sume importante pentru a-mi cumpăra un laptop, un telefon, o casă, o excursie. Faptul că mi-am format acest obicei m-a ajutat să mă bucur mai mult de aceste mici reușite și să merg mai departe în a-mi fixa obiective mai ambițioase. Nu neapărat obiective financiare, dar țeluri care au legătură cu munca și responsabilitatea mea.
Educația financiară, pe limba bunicilor: adună bani albi pentru zile negre.
Mai mult, de când am devenit tată, tot acest obicei sănătos mi-a prins bine. Mi-am dat seama că având un copil mic, cheltuielile neprevăzute cresc. Este bine pentru armonia familiei și pentru starea ta de bine să te înveți să economisești din puținul pe care îl ai. Nu degeaba spuneau bătrânii: „Adună bani albi pentru zile negre!”. Așadar, iată câteva principii care te vor ajuta să economisești și să te bucuri de toate efectele care decurg din acest obicei sănătos.
1. Fă o analiză realistă a cheltuielilor lunare.
Această analiză implică un calcul al tuturor cheltuielilor. Verifică cât îți mai rămâne, din tot ce ai câștigat într-o lună, după ce ai calculat cât costă facturile, ratele, mâncarea și alte cheltuieli repetitive. Din suma rămasă, stabilește o sumă care va merge spre economisire. Poți defalca suma respectivă în sume mai mici pentru fiecare obiectiv stabilit. Îți va fi mai simplu să reduci din cheltuieli și să renunți, de pildă, la o ieșire în oraș, dacă ai ca obiectiv pe termen scurt să pleci într-o vacanță cu familia. Copilului tău îi va fi mai simplu să renunțe la o ciocolată, dacă îi spui că economisește pentru a-și cumpăra bicicleta mult-visată.
2. Fă un plan de buget pentru obiectivele tale pe termen scurt, mediu și lung.
Acest principiu este strâns legat de cel de mai sus, în sensul că îți va fi mai simplu să tai din cheltuielile inutile, dacă îți fixezi țeluri pe termen scurt, mediu și lung. Fie că vorbim de achiziția sau repararea unui autoturism, fie că vorbim despre schimbarea unui obiect din casă, fie că vorbim despre un vis măreț, toate pot fi obținute. Așadar, visele tale pot fi utile în a-ți forma obiceiuri sănătoase de a economisi.
3. Lucrează la atingerea obiectivelor de economisire cu cei din familia ta.
Orice plan ți-ai fixa, orice obiectiv ai avea, este mai ușor de atins dacă la el lucrează întreaga familie. Îi poți spune copilului tău că planul de economisire este o misiune și că această misiune vă va asigura confortul și fericirea. Explică-i pe limba lui. Fă-l să înțeleagă valoarea banului, încă de mic.
4. Elimină cheltuielile inutile.
Nu îi cumpăra azi o jucărie pe care o dorește dintr-un impuls pentru ca mâine copilul să nu se mai joace cu ea. Am dat exemplul jucăriei deoarece am observat mulți părinți care investesc uneori jumătate din bugetul familiei în jucării care nu mai par interesante pentru copiii lor, chiar din ziua a doua a achiziției. Analizează atent pe ce dai banii într-o lună și vezi de ce cheltuieli te poți lipsi în luna a doua. Fă pași mărunți și acordă atenție fiecărui ban cheltuit.
5. Ține o evidență a cheltuielilor.
Am vorbit cu un prieten care a economisit pentru a-și cumpăra o casă și spunea că a fost atent la fiecare leuț cheltuit, iar această atenție l-a făcut să își dea seama că pe lucrurile mărunte dă mai mulți bani. De altfel, cred că ați observat și voi, suntem mai atenți la sumele mari cheltuite, dar nu ținem cont de sumele mici. O să vedeți că toate aceste sume mici ne risipesc mare parte din bugetul lunar.
6. Bucură-te de obiectivele atinse, după ce ți-ai deprins acest obicei.
După ce ai atins un obiectiv, în urma „efortului” de a economisi, fixează unul și mai îndrăzneț, dar nu înainte de a te felicita pentru că ai reușit. Puțini reușesc asta, însă nu uita că obiceiurile sănătoase se învață în familie. Dacă tu, ca tată, ești un exemplu bun pentru copilul tău, pe viitor acesta va fi un adult cu educația financiară solidă. Așadar, elimină grijile inutile și învață să economisești și să visezi!
Cu drag, Robert.
Acest articol este susținut de Generali și are scopul de a oferi exemple pozitive taților, astfel încât sănătatea lor mintală să nu fie afectată de eventuale dezechilibre – de ordin profesional, personal sau economic etc. Distribuie și tu acest conținut pentru a ajuta un tată sau un viitor tată să prevină situațiile complicate și să găsească echilibrul emoțional.