Perioada sarcinii unei femei reprezintă aproximativ 40 de săptămâni extrem de fragile în care tu, în calitate de iubit sau soț, trebuie să fii foarte atent cu ea. Pentru că e sensibilă. Pentru că deseori nu își poate controla reacțiile. Pentru că trece prin schimbări pe care noi, bărbații, cu greu ni le putem imagina.

E o perioadă în care se greșește foarte ușor, iar în unele cazuri aceste greșeli au fisurat bine de tot relația. Iar dacă mă întrebi pe mine, un copil nu repară lucruri pe care le-au stricat părinții înainte de venirea lui pe lume. Nu este un super glue de care are nevoie o relație, ci o binecuvântare și trebuie tratat ca atare.

daddycool pregnancy

Însă acestea sunt lucruri pe care eu le-am știut doar în teorie și pe care mi-a fost greu să le pun în practică în prima parte a sarcinii Anei. Oricât de mult am studiat despre sarcină și schimbările prin care trece o femeie pe toată durata ei, m-am trezit făcând greșeli pentru că nu am știut să mă concentrez la ceea ce conta cu adevărat.

Eu și Ana suntem personalități foarte puternice. Atât de puternice încât atunci când ne certăm ies super scântei! Sigur că ne mai și certăm! Oricât de relaxați am fi, există pentru amândoi zile mai încărcate ori pur și simplu diferențe de opinie.

Și dacă tot ne certăm, măcar să o facem ca la carte! 🙂 Nu-ți închipui că pornim un scandal monstru, dar ceea ce e clar este că debitul verbal este unul foooarte mare! 😀 Bine că ne certăm rar!

daddycool couple

Tocmai din acest motiv mi-a fost greu să-mi dau seama de ce, dintr-o dată, Ana devenise foarte sensibilă și din cale afară de critică la ce spuneam sau făceam. Dintr-o dată, parcă nimic nu mai făceam bine. Orgolios din fire, nu rezistam să nu despic firul în patru ca să aflu exact unde e problema, când eu știam că nu ar trebui să fie una. Rău faceam!

Și mi-a luat ceva până să-mi dau seama că sensibilitatea ei neobișnuită se datora sarcinii. Că în corpul și mintea ei au loc schimbări enorme, care provoacă și reacții necontrolate. Că, oricât de puternică ar fi, tot o femeie însărcinată este și nu are cum să lupte împotriva naturii, care își urmează cursul.

daddycool pumpkin

În ea creștea o nouă viață, iar acesta este un proces extrem de complex, de puternic și uneori chiar traumatizant pentru o femeie.

Mie îmi era greu să-mi dau seama pentru că nu simțeam nimic și era mai ușor să fac pe victima. Până când, într-o zi, mi-am dat seama cât de greșit privesc problema.

Mi-am zis:

Băi, boule! Ea este femeia care dă viață unui copil pe care ți l-ai dorit dintotdeauna. Ea poartă 9 luni în pântece o ființă. Ea îi oferă acesteia adăpost și toate condițiile pentru a se dezvolta armonios și fără probleme. Ea trebuie să renunțe la lucruri care îi fac plăcere. Ea obosește repede. Ea suportă dureri de dinți. Ea suportă un surplus de kilograme. Ea trece prin stări emoționale dintre cele mai diverse, în cel mai scurt timp. Ea nu știe de ce acum râde și peste două minute plânge. Ea încearcă să se adune ca să poată face lucrurile într-un ritm cât mai normal. Ea stă la atelier cel puțin 8 ore pe zi, chiar dacă e însărcinată. Ea are de pregătit un milion de rochii la timp. Și o colecție. Ea trebuie menajată, nu tu! Tu suportă orice ar veni și ai grijă de ea. Arată-i că o înțelegi și că îi ești alături. Că ești lângă ea, indiferent ce schimbările prin care trece. Că o iubești și că, orice ți-ar face și ți-ar spune acum, merită. Pentru că e o eroină și pentru că datorită ei vei fi tată. Dă-ți două palme și trezește-te!

Și uite așa mi-am făcut rapid ordine în gânduri și am realizat cine era cu adevărat important în toată acea ecuație. Și de atunci încolo m-am străduit să fiu cel mai bun soț cu putință și să-i fiu 1000% alături mamei copilului meu pentru că fără ea viața mea nu ar fi fost perfectă.

Poate că nu mi-a ieșit întotdeauna, dar știu sigur că am încercat să fiu cea mai bună versiune a mea. Și îți recomand și ție, viitorule tătic, să fii foarte atent cu iubita ta însărcinată, încă din primele zile. Pentru că nu vei trece niciodată prin schimbările dramatice prin care trece ea, iar dacă vei fi nevoit să o faci, sigur nu le vei suporta. Și atunci, cum poți să te plângi în asemenea condiții?

Iartă-mă, iubito, că mi-a luat ceva timp să-mi dau seama… 🙂

 

P.S: Ai auzit de mitul femeii însărcinate care este extrem de sensibilă? Ei bine, e adevărat!

 

Foto: Cătălin și Mirela Săvulescu, Tibi Vîntur, Ciprian Strugariu