Bună să vă fie inima și bine v-am regăsit! Mă bucur să ne citim din nou pe blogul lui DaddyCool! Aveam chef să stăm iar la povești, iar azi vorbim despre igiena dentară și sustenabilitatea. Oare fac o echipă bună sau nu? 😊

Unul dintre prietenii noștri de la clinică îmi spune Zâna Măseluță. O fi din cauza desenelor de la copii, pe care le avem pe pereți. Ori din cauza zâmbetului cu care îi întâmpinăm. Sau a premiului pe care îl primesc la sfârșit…

Nu știu să vă spun, dar cert este că atât copiii, cât și adulții care vin la noi la clinică, pleacă mereu cu un zâmbet de ușurare pe chip. Și nu de puține ori mai zăbovesc un pic în grădinița minunată a clinicii noastre. Sub gutuiul ce dă în rod, bând o apă de la filtrul pe care îl avem montat ori chiar ronțăind un măr. Știți cum se spune, an apple a day keeps the doctor away. 😊

Sustenabilitatea poate exista azi în diverse forme. Chiar și în grija față de propria dantură.

 

DaddyCool Lorelei Nassar zambet frumos sustenabil

Alături de dinți, noi refacem zâmbetele oamenilor. Iar asta de la primul moment în care-i întâmpinăm, întrebându-i de sănătate. Ne preocupă real cum le-a fost ziua, apoi îi invităm la un ceai. Nu, ceaiul nu pătează dinții. Cum nici cafeaua nu o face. Nimic în exces nu face rău, de fapt. Și dacă ne spălăm pe dinți, normal. Adică de două, trei ori pe zi!

Și pentru că vorbim de spălatul de 3 ori pe zi, stiți că schimbăm periuța de dinți o dată la 3 luni, așa-i?

V-ați gândit vreodată să vă spălați pe dinți cu o rețetă de-a bunicii?

 

În vremea asta înșelătoare nu mă pot abține să nu mă uit la cai verzi și frunze roșii pe pereți în fiecare moment. Nu puteam să nu observ, totuși, că au fost chiar și 24 de grade afară. Când a mai fost noiembrie atât de cald? Niciodată, atât cât îmi amintesc eu.

Vremea s-a încălzit, dragii mei, dar nu-i de bine, nu-i deloc! Acesta e un semn de îngrijorare serios. Un semn să acționăm, fiecare dintre noi, ca să ne păstrăm planeta și iarba verde. Să păstrăm copacii și ecosistemul, astfel încât multe generații de-acum încolo să se bucure de tot ce au de oferit.

Cum facem asta? Simplu. Folosind cât mai puțin plastic, spre deloc. Reciclând. Știți despre CEI 3 R ?

Reducere

Cel mai important și folositor. După cum v-am spus, să reducem consumul de plastic este vital! Așadar, în loc să cumpărăm pasta de dinți în tuburi care nu se reciclează, putem folosi rețeta bunicii. Adică să ne spălăm pe dinți cu o diluție de bicarbonat. Sau să preparăm un amestec de bicarbonat cu pudră de alaun și gata! Nu atacă smalțul. Pe-ncercate, vă promit! Ori, dacă nu sunteți chiar așa adepți ai rețetelor bunicii, folosiți ambalaje care pot fi reciclate. 😊 În privința plasticului, și noi am redus semnificativ folosirea lui în clinică.

DaddyCool Lorelei Nassar sustenabilitatea pasta de dinti home made

Refolosire

Putem refolosi orice recipient. De pildă, eu merg tot timpul cu un pahar termoizolant în geantă, în caz că am poftă de-o cafea pe drum. Nu are rost să mai consum un pahar de carton. Salvez un pom.

Reciclare

Deși pare laborios, nu-i mare filozofie să strângem acasă sticlele, plasticul și hârtia. Apoi să le ducem la reciclat. Sunt deja foarte multe containere în oraș pentru colectare selectivă ori pentru gunoiul menajer!

Cât despre periuțele de dinți pe care le schimbăm la 3 luni o dată, avem alternative! Sunt pe piață periuțe foarte drăguțe din bambus. Unele chiar colorate și reprezintă un înlocuitor minunat pentru eternul plastic, despre care știm că ne sufocă planeta!

DaddyCool Lorelei Nassar sustenabilitatea periute bambus

Știu că voiați mai mult un articol despre medicina dentară, dar am vrut să vă spun și oful meu. Mai ales că FamilyCool m-a inspirat tare de tot cu plantarea celor 12.000 de copaci. Vorbim mai multe despre dinți data viitoare. Dar ați văzut, totuși, că și spălatul pe dinți poate fi sustenabil, fără să îl neglijăm.

Igiena dentară și sustenabilitatea fac o echipă bună, dacă ne gândim la natură.

Alegeți paste de dinți naturale, în ambalaje prietenoase cu mediul, care pot fi reciclate. Folosiți periuțe de dinți ecologice, din bambus – cum spuneam mai sus. Dacă folosiți periuțe electrice, căutați alternative eficiente energetic.

Aveți grijă de voi ca să nu ajungeți pe scaunul doctorului. E și acesta un mod de a încuraja sustenabilitatea. Pentru corpul vostru, dar și pentru reducerea consumului resurselor planetei. Eu nu țin morțil să ajungeți pe scaunul meu. Dar dacă o faceți, vă promit că voi avea grijă de voi rapid. Și eficient. Adică sustenabil, nu? 🙂

Să ne revedem cu bine și cu dinți sănătoși!

Cu drag, Lorelei.

 

Dr. Lorelei Nassar DMD, MD

Clinca de Implantologie Lorelei Nassar

www.drnassar.ro

lorelei@drnassar.ro