Alcoolul este, din principiu, un subiect foarte sensibil. Despre care e bine să vorbim cât mai direct, dacă mă întrebați pe mine. Și asta pentru că unele lucruri nu ar trebui să mai fie TABU. Și totodată pentru că suntem una dintre țările în care foarte multe lucruri rele au la bază alcoolul și consumul excesiv al acestuia. De la accidente rutiere, până la violența domestică. Și pentru că eu însumi am avut o copilărie în care alcoolul a jucat, din păcate, un rol esențial, cred că a sosit momentul să vă spun o poveste care a avut, din fericire, un final pozitiv. Și datorită (nu vreau să spun din cauza) căreia sunt omul de azi.

„Asociația Berarii României m-a provocat să vă scriu. Încă din anul 2006 această asociație a lansat campania educațională „Alcoolul nu te face mare” , iar până în prezent a fost desfășurată în foarte multe școli din țară. Sprijinită de Poliția Română & Ministerul Educației și Cercetării. În cadrul acesteia, pe lângă dialogul direct cu adolescenții, au avut loc și ședințe de consiliere de grup cu psihologul Cristian Andrei.

„Alcoolul nu te face mare” – O campanie care a ajutat zeci de mii de adolescenți să înțeleagă efectele negative ale alcoolului!

Le-am înțeles și eu pe pielea mea, atât în sânul familiei, cât și din prisma consumatorului minor, care își căuta alinarea traumelor experimentate.”

Poate că nu e prea plăcut să faci un asemenea exercițiu de sinceritate față de atâția oameni care nu te cunosc în viața de zi cu zi, însă cred că e sănătos să te expui în maniera în care le poți arăta celorlalți ce impact puternic poate avea o experiență neplăcută de care ai avut parte. Dar și cum poți trece peste aceasta sau ce poți învăța. Pentru că și copilăria mea a fost marcată de efectele negative ale consumului de alcool. Din respect pentru anumite persoane, povestea noastră de astăzi va avea personaje fictive. 😊

Personajele noastre sunt Anthony și Anne. Ei au o poveste care trece de la tragedie la puterea de a ne depăși condiția. Și cred că veți fi inspirați din experiențele pe care ei le-au trăit.

În cazul lui Anthony, alcoolul a intrat în viața sa odată cu „exemplul” bunicului din partea mamei. Apoi a continuat cu tatăl lui, care a căzut la un moment dat pradă acestui viciu. Pe bunic l-a cunoscut doar până la vârsta de 7 ani. Nu are amintiri foarte clare cu el bazate pe consumul de alcool. Dar știe sigur faptul că a ajuns să aibă cancer din cauza alcoolului. Acesta fiind și motivul pentru care a părăsit această lume. Tatăl, în schimb, este încă printre noi. Din păcate, a avut ghinionul ca o perioadă din viața lui să fie dominată de acest viciu. 

Acoolul a ajuns să fie un element cheie, care i-a setat niște principii, dar care a rămas lipit de el pe toată durata adolescenței. Până de curând, aproape de maturitate. Când și-a dat seama că a fost o povară cu care el a trăit inconștient mulți ani.

 

Anthony a avut o copilărie grea, iar adolescența l-a prins văzându-și tatăl consumând alcool din cauza problemelor care apăruseră în familia sa. Iar alcoolul a ajuns să-l transforme pe Martin, tatăl său, într-un personaj violent, de care nu-i plăcea deloc. De la 16 ani Anthony a plecat de acasă și și-a luat viața în propriile mâini. S-a descurcat foarte bine și a reușit multe lucruri incredibile în viață. Fiindcă își dorea foarte mult să depășească neapărat condiția în care l-au adus experiențele din copilărie.

Din 2006 și până în prezent, consumul de alcool în rândul adolescenților din România a scăzut cu 10%, iar acum se află sub media Uniunii Europene.

 

Anii au trecut, iar el a învățat multe din experiențele trecute, iar azi visul lui s-a împlinit. Pentru că a cunoscut-o pe Anne și au împreună o familie admirată de foarte mulți oameni. Ce l-a ajutat mult pe Anthony a fost un psihic de fier. Care nu l-a lăsat niciodată să cadă în prăpastie, deși putea să facă acest lucru cu brio. A greșit și a avut parte de multe experiențe pe care nu și-ar dori neapărat să și le amintească. Dar Anthony nu regretă nimic din trecutul lui. A învățat câte ceva din fiecare experiență. Fără ele nu ar fi omul de azi.

Doar că el a învățat totul „the really hard way” și își dorește tare mult ca ai lui prichindei să nu treacă prin același lucru. Vrea ca ei să se bucure de copilărie și de o adolescență plină de iubire. Să vorbească mereu cu el și Anne despre absolut orice. Fiindcă ei vor fi acolo să-i ajute și să-i ghideze.

Cauzele dese ale consumului de alcool în România sunt: anturajul, comportamentul rebel, istoricul din familie, tulburări anxioase ori depresive sau chiar presiunea socială!

 

Știți care e partea și mai interesantă? Că Anne e fix pe aceeași lungime de undă cu el. Din nefericire și ea vine dintr-un mediu în care alcoolul a făcut parte zilnic din viața ei, încă din copilărie. Și acest lucru a făcut-o să fugă de două ori de acasă. La 15 și la 18 ani. Violențele la care a fost martoră au făcut-o să nu-și dorească vreodată să își întemeieze o familie disfuncțională. A fugit de acasă pentru a-și urma visul de a deveni o artistă celebră. Iar acesta s-a împlinit, după 10 ani de lupte interioare și experiențe grele. A tras și a reușit.

Ca să nu mai spuneți că nu există oameni meniți să fie unii cu ceilalți, uitați cum s-au întâlnit Anthony și Anne. Cu același tip de background, măcinați de aceeași problemă cu alcoolul, purtându-i prin experiențe grele din copilărie până în viața de adult.

Pe amândoi i-a ajutat un psihic de fier și au reușit să iasă din toate lucrurile cu fruntea sus. Nu mulți adolescenți vor avea norocul lor. Pentru că mulți vor cădea pradă alcoolului și vor avea nevoie de ajutor. Iar atunci când putem evita catastrofe, ar fi bine să facem tot ce ne stă în putință ca să fie așa.

Până în prezent, peste 390.000 de liceeni din București, Brănești, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Pitești, Ploiești, Târgu Mureș și Timișoara au interacționat direct sau indirect cu mesajele campaniei „Alcoolul nu te face mare”.

 

2.000 profesori au participat în campanie. 7.000 părinți au descărcat ghidul pentru părinți de pe site-ul campaniei. 130 magazine din proximitatea liceelor au ales să posteze materiale ale campaniei.

În ultimii ani campania s-a derulat online, pe site-ul www.alcoolulnutefacemare.ro. Platforma pune la dispoziția adolescenților, părinților și profesorilor informații privind efectele negative ale consumului de alcool în cazul minorilor.

Din 2019, campania „Alcoolul nu te face mare” capătă o amploare și mai puternică. Scopul concret este de a ajunge la cât mai mulți adolescenți. Iar ei să înțeleagă exact efectele negative ale alcoolului în viața lor.

 

Campania se va derula pe parcursul a 3 ani. Prima etapă s-a desfășurat deja în București (2 octombrie), Târgoviște (18 octombrie), Focșani (25 octombrie), Pitești (1 noiembrie) și Brașov (8 noiembrie). Au avut loc întâlniri cu elevii din clasele IX-X și Silviu Ioniță, psiholog și mental coach al Echipei Naționale de fotbal U21. Cu o experiență de 20 de ani în proiecte cu adolescenți, acesta le-a prezentat acestora activități de timp liber prin demonstrații cu roboți.

Printr-un parteneriat cu CNA, care a aprobat încadrarea campaniei în categoria campaniilor de interes social, s-a filmat și un spot amuzant. Acesta este difuzat pe posturile TV și radio naționale și locale, astfel încât mesajele campaniei să ajungă la cât mai mulți. Tineri și părinți. Spotul poate fi văzut și pe canalul de YouTube „Alcoolul nu te face mare!”:

 

Cred în puterea unor astfel de informații, iar dacă sunteți adolescenți, vă rog să țineți neapărat cont de ele. Dacă sunteți părinți, profesori sau chiar ambele, să știți că există Ghidul adolescentului, Ghidul pentru părinți, Ghidul profesorului cu sfaturi și recomandări pentru cei interesați. Acestea pot fi descărcate de pe platforma online www.alcoolulnutefacemare.ro. Sper tare mult să vă ajute!

Cu drag, Robert!