Săptămâna aceasta ne focusăm pe semnificația și procedeul prin care facem un tratament de canal. E foarte important să cunoaștem, măcar în mare, toate intervențiile la care putem fi supuși atunci când mergem în cabinetul stomatologului.

Povesteam despre construcția dintelui și faptul că la exterior sunt țesuturile dure. Smalț și dentină în partea de sus, cementul la rădăcină. Știați că dinții din față au câte 1 rădăcină, iar cei din spate (premolari și molari/ măsele) câte 2,3 sau chiar 4?

DaddyCool tratament de canal

În fiecare dintre aceste rădăcini se află un canal în care se continuă nervul. Care iese apoi prin vârful rădăcinii și se unește cu alți nervi de la dinții vecini. Apoi merg spre nervii centrali din craniu, ducând senzația de orice fel și aducând de acolo comanda de acțiune.

„Știați că dinții din față au câte o rădăcină, iar cei din spate pot ajunge chiar și la patru?”

 

Un tratament de canal poate fi făcut într-o sedință sau în mai multe. Pentru că, deseori, trebuie să căutăm aceste canale. Nu uitați că un dentist lucrează mereu pe o suprafață foarte mică, de câțiva milimetri pătrați. Uneori nici nu vede ceea ce face, bazându-se în exclusivitate pe simțul tactil și pe radiografie.

DaddyCool tratament de canal

În cursul unui tratament de canal, pe care îl facem când dintele doare, se face în prima etapă anestezia. Durerea e inițiată de către microbii care au ajuns la nerv, iar scoaterea lui e singura soluție. Deci anestezie, să nu simțim durere.

„Un tratament de canal trece prin mai multe etape!”

 

Apoi se curăță bine caria care a crescut și a lăsat microbii să ajungă la nerv. Se deschide camera acestuia și apoi se scoate nervul cu niște ace mici cu gheruțe, special făcute. După care se curăță bine bine interiorul și se spală cu diverse medicamente. Atunci când se consideră că aceste canale sunt în totalitate sterile, se umplu cu un material inert.

DaddyCool tratament de canal

De ce? Pentru că orice loc gol în organism atrage microbi exact ca un magnet. Deci acest material inert, cu care se umplu canalele din interiorul dintelui, reprezintă obturația de canal. Dintele se reconstruiește apoi cu un pivot și trebuie acoperit pentru că altfel se va fractura. Iar asta înseamnă că nu va mai fi hrănit de către vasele de sânge care au fost împreună cu nervul. După ce facem și asta, acest tratament de canal este finalizat.

Prea didactic? Mai degrabă ca o animație! 🙂

Cu drag,

Dr. Lorelei Nassar

www.24/7dental.ro

lorelei@24-7dental.ro