Încă din etapa de schimbare a lor, dinții noi erupți pot avea dimensiunea și forma adaptată feței de adult. Așadar sunt mai mari și nu sunt în concordanță cu fața celor mici, deci trebuie să luăm măsuri.

De asemenea, se poate observa uneori că dinții sunt mai înghesuiți. Iar această situație poate apărea din mai multe motive. De exemplu, extracția prematură a unuia sau mai multor dinți de lapte poate duce la deplasarea dinților din jur pentru a închide spațiul gol. Corpul nostru nu iubește locurile goale, ele nu există din natură, așadar se grăbește să le închidă! Concluzia? Dinți înghesuiți.

DaddyCool dinții copiilor

Alt motiv poate fi faptul că odrasla a moștenit forma dinților de la un părinte, forma arcadei dentare și a oaselor feței de la altul, iar acestea sunt în disproporție. Așadar, iar dinți înghesuiți. Uneori, pentru unii dintre ei nici nu mai e loc în arcadă, deci rămân incluși în maxilare, fără a mai erupe.

„Uneori, copilul poate moșteni trăsături fizice care sunt în disproporție cu dinții. Unii dintre ei nici nu mai au loc în arcadă, deci rămân în maxilare, fără a mai erupe…”

 

În orice situație de genul acesta trebuie făcută o radiografie panoramică și programată o consultație la medicul stomatolog. Acesta va indica un specialist în ortodonție, care vă va da explicațiile necesare asupra etapei în care trebuie inserat aparatul ortodontic, perioada în care va trebui purtat și ce se va întâmpla apoi.

DaddyCool dinții copiilor

Necesitatea sa vine nu numai din considerente estetice. Pentru funcționalitate, o închidere armonioasă a dinților și pentru masticație, e absolut indispensabil sănătății. De asemenea, e important și pentru igienă. Dinții aliniați pot fi curățați mult mai ușor, cei înghesuiți păstrează mereu nișe de retenție pentru resturi alimentare.

Aparatele dentare sunt de mai multe tipuri. Fixe – cele actuale, cu plăcuțe mici fixate pe fiecare dinte și legate între ele cu sârme, sau mobile – ieșite puțin din modă, asemănătoare cu proteza bunicii.

DaddyCool dinții copiilor

Aparatele fixe sunt și ele de mai multe tipuri. Metalice sau ceramice, puțin vizibile, sau invizibile. Acestea pot avea elastic colorat (spre marea distracție a copiilor) și pot fi aplicate la orice vârstă. Am avut și pacienți de 56 de ani cu aparat ortodontic. Asta pentru că mereu e loc de mai bine! 🙂

„Trebuie să urmărim evoluția dinților celor mici ca să putem lua măsuri la timp!”

 

Trebuie, în concluzie, să urmărim evoluția dinților celor mici ca să putem lua măsuri din timp. Pe termen lung, ei vor avea de suferit din mai multe puncte de vedere, dacă nu remediem problemele apărute încă din copilărie.

Vă doresc o săptămână minunată! Să ne regăsim sănătoși!

 

Dr. Lorelei Nassar

www.24/7dental.ro

lorelei@24-7dental.ro

 

Foto: www.unsplash.com