Dragi viitori tați, vreau să fiți foarte atenți la mine pentru că îmi doresc să vă informez cu privire la un drept pe care îl aveți. Dar despre care nu știți prea multe pentru că nu se comunică suficient în acest sens: dreptul la concediu paternal. Da, este un drept pe care și noi, tații, îl avem, exact ca și mamele copiilor noștri. Fie că ni-l luăm pe termen scurt, maxim o lună, fie că îl luăm pe termen lung. Un an, cum a fost în cazul meu, sau chiar doi.

Legea în România anului 2018 spune că oricare dintre părinți poate beneficia de concediul de creștere a copilului, de până la doi ani. În perioada de CCC, părintele beneficiar are dreptul la o sumă de bani prevăzută de lege. Atât o limită minimă, cât și o limită maximă, în vigoare de puțină vreme. În situații de excepție, beneficiarul poate să obțină bani și din alte surse în timpul CCC.

Legea dă dreptul mamei, dar și tatălui să obțină concediul și banii aferenți pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani. (trei ani pentru copilul cu handicap) Pentru asta, trebuie să fi realizat timp de cel puțin 12 luni venituri impozabile în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010.

Ca să beneficieze de concediul de creștere al copilului, părintele trebuie să mai îndeplinească și următoarele condiții:

  • să fie cetățean român, străin sau apatrid (adică fără cetățenie);
  • domiciliul/reşedinţa să-i fie pe teritoriul României;
  • să locuiască în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.

Mai multe informații generale, mult mai detaliate, puteți afla de pe site-ul avocat.net. Sunt acolo niște specialiști care știu legea foarte bine. Ei vă vor spune de ce documente aveți nevoie, câți bani se pot primi în acest tip de concediu și multe alte lucruri super utile.

DaddyCool Dove Men concediu paternal

Tații pot beneficia de concediu paternal, oferit de legea română.

 

Chiar dacă nu intenționați să vă luați voi concediul de creștere al copilului, să știți că, în România, și tații au dreptul la mai multe zile libere plătite pentru îngrijirea noului membru al familiei. Și al soției/iubitei care tocmai a născut. Acesta se numește concediu paternal și, în anumite condiții, se poate prelungi până la 3 săptămâni.

Domnul avocat Dragoș Niculescu, redactor pe avocatnet.ro, ne spune că, potrivit Legii concediului paternal nr. 210/1999, tatăl unui copil nou-născut are dreptul la un concediu destinat îngrijirii copilului, indiferent dacă acesta din urmă este născut dintr-o căsătorie, din afara uneia sau este adoptat. Astfel, după cum stipulează actul normativ, tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu plătit de cinci zile lucrătoare. Cu condiția ca acesta să fie asigurat în cadrul sistemului asigurărilor de stat.

 

Concediul se acordă la cerere, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului.

 

Acest concediu se acordă numai la cerere, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului. Iar pentru a-l primi, tatăl trebuie să prezinte acte doveditoare, adică certificatul de naștere al copilului, din care să rezulte calitatea sa de tată. În perioada acestui concediu paternal, tatăl va primi o indemnizație egală cu salariul corespunzător perioadei respective, ce va fi plătită din fondul de salarii al angajatorului.

Să știți că există și o modalitate prin care acest concediu paternal se poate prelungi: absolvirea unui curs de puericultură. Cursul va ajuta proaspătul tătic să beneficieze de încă 10 zile lucrătoare de concediu. Ceea ce este, evident, un mare avantaj. 🙂 Mai multe detalii date de domnul avocat puteți descoperi aici.

Mulți dintre voi nu știu că, după ce s-a născut Ingrid, cel care și-a luat concediu de creștere al copilului am fost eu. Iar un an am fost alături de Ana și de Ingrid. Pentru că așa am vrut, așa mi s-a părut normal în cazul nostru și așa am considerat că pot crea o legătură puternică alături de copilul și de iubita mea.

 

Dove Men+Care a inițiat campania „Dragi Viitori Tați”, care se desfășoară în 45 de țări de pe 5 continente. Împreună susținem inițiativa pentru concediu paternal la nivel global, pentru modificarea legilor în favoarea taților. Unele dintre țări nu au nici măcar o lege cu privire la concediul paternal.

 

Mi-am dorit să-i arăt Anei încă de la început că îi sunt alături. Că venirea pe lume a primului nostru copil trebuie să fie o aventură prin care trecem amândoi. Și că sunt perfect capabil să împart responsabilitățile, astfel încât să nu fie doar ea cea care are parte de puțin somn. 🙂

Și pentru că am trecut dincolo de stereotipuri și nu m-am gândit niciodată la faptul că voi fi judecat pentru gestul de a îmi lua concediu paternal, am acceptat cu drag să fiu parte din campania „Dragi Viitori Tați”, inițiată de Dove Men+Care.

DaddyCool concediu paternal imagine campanie

Pentru că vrem să le vorbim celor care urmează să devină tați despre beneficiile la care au dreptul prin lege, dar și despre cât de important este un asemenea concediu. Atât pentru copil, dar și pentru bunăstarea și sănătatea mentală a unui cuplu, a întregii familii.

Dragi viitori tați, sper să vă fi ajutat și să vă fi luminat puțin în ceea ce privește drepturile legale pe care le aveți. Printre acestea se numără și acest concediu paternal, care e foarte important. Mai ales imediat după naștere, când mamele și bebelușii au foarte mare nevoie de voi.

Cu drag, DaddyCool!

Dacă nu ați intrat de pe Facebook pe articolul meu, vă invit să urmăriți clipul pe care l-am pregătit pentru voi, în care v-am dat mult mai multe detalii despre această campanie frumoasă. 🙂