Barcelona este, fără doar și poate, unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii. Nu doar din punctul meu de vedere, fiindcă îl veți găsi în toate topurile făcute vreodată, despre locuri pe care nu trebuie să le ratați în această viață. Îmi place și mie foarte mult, așa că vă dau 5 motive pentru care merită să-i faceți o vizită. BONUS! Și câteva motive care umbresc pe ici, pe colo, tot ce are frumos, plus experiența neplăcută de a fi jefuiți chiar de către un român.
Prima dată am fost în Barcelona în urmă cu 9 ani. Pe scurt, a fost dragoste la prima vedere. Începând de la oameni, la arhitectură, la curățenia de pe străzi, la vibe-ul relaxat care se simțea în aer. Pur și simplu mi s-a părut un oraș ireal de frumos și am promis că voi reveni de fiecare dată când voi avea ocazia. Prima vizită în oraș a fost cu job-ul, așa că voiam să-l văd și mai pe îndelete, în calitate de turist cu acte în regulă.
A doua oară când am ajuns în Barcelona a fost în urmă cu 6 ani, chiar alături de Ana. Eram la începutul relației și ne-am dorit să petrecem Crăciunul acolo. Am profitat de faptul că aveam două prietene care se mutaseră în oraș și ne-am luat biletele de avion. Și a doua oară mi-a plăcut la fel de mult.
Am vizitat Barcelona de 3 ori în 9 ani. Prima dată mi-a plăcut la nebunie. A doua oară, la fel. A treia oară…
Recent, la 6 ani distanță de prima noastră călătorie la Barcelona, în preajma aniversării a 6 ani de relație, am mers din nou în acest oraș hipnotizant. Pe lângă faptul că aniversam relația, s-a legat și de ziua de naștere a unei prietene, așa că am combinat cele două evenimente cu succes.
Așadar, la a treia mea vizită în Barcelona, care sunt concluziile cu care am revenit acasă? Îmi place la fel de mult ca în primele dăți, doar că de data aceasta au intervenit și câteva minusuri. Unul dintre ele este întâlnirea neplăcută cu un conațional, care ne-a jefuit pe plajă. Din fericire, nu a fost cea mai norocoasă zi a lui. 🙂
Ca să încep într-o notă pozitivă, vă spun cu mâna pe inimă că Barcelona este un oraș vibrant, a cărui energie este fantastică. Pur și simplu nu este de ratat în excursiile voastre viitoare și vă dau 5 motive pentru care spun acest lucru:
1 – Arhitectura
Clădirile din Barcelona sunt absolut spectaculoase. De la blocuri, la muzee, la instituții publice sau opere ale lui Gaudi, precum originala biserică Sagrada Familia, totul are un aer extrem de spectaculos. Vintage-ul se îmbină cu modernul într-un fel pe care de puține ori l-am văzut în vizitele noastre. E vechi, dar și nou, e interesant, e complicat, e îndrăzneț, e altfel. Din acest punct de vedere, Barcelona nu vă va dezamăgi niciodată. 🙂
2 – Oamenii
Încă de la prima mea vizită, relaxarea spaniolilor mi s-a părut un lucru extraordinar. De la tinerii care aleargă pe stradă sau se dau cu skateboard-ul în parc, până la doamnele în vârstă care ies în gașcă să-și bea cafeaua în oraș. Aici parcă oamenii sunt într-o permanentă vacanță. Mai toți sunt cu zâmbetul pe buze, nu sunt încruntați, îți zâmbesc dacă vă intersectați privirile, chiar dacă nu vă cunoașteți etc. Mi s-a confirmat acest lucru și de data aceasta, mai ales că am participat la petrecerea unor prieteni, unde am avut ocazia să cunoaștem niște oameni mega cool. Tema petrecerii a fost „One Night in Marrakech” și ne-am super distrat. Big Like la acest capitol. 🙂
3 – Energia
Barcelona este un oraș vizitat de sute de mii de turiști în fiecare sezon. Și nu numai. Deși e într-o forfotă continuă, respiră a energie pozitivă și mi-a dat tot timpul impresia că trăiesc în mijlocul unui festival. Îmi vine să dansez mereu pe stradă, atunci când sunt acolo. 🙂 Mulți oameni de toate formele și culorile, străzi pline, zumzet general, vreme bună. Cam ce mi-aș dori de la fiecare oraș pe care îl vizitez.
4 – Vremea
Cu peste 2500 de ore de soare anual, nici nu-i de mirare faptul că Barcelona atrage atât de mulți turiști. Eu am fost în trei perioade diferite, Noiembrie, Decembrie și Octombrie, iar de fiecare dată am avut parte de vreme foarte bună. Ceea ce a fost un mare plus. E adevărat că și în România temperaturile sunt foarte ok în perioada asta, însă cui nu i-ar plăcea să meargă într-un loc în care e mai mereu vreme frumoasă? Un avantaj al acestui fapt este că puteți merge în extra sezon, iar atunci aveți șanse mari să prindeți bilele de avion la prețuri foarte bune.
Deși sunt artificiale, plajele din Barcelona sunt o plăcere pentru că sunt mereu pline de oameni super cool care fie se plimbă pe faleză, fie iau lecții de surf, joacă volei sau fac diverse alte activități. Mă rog, nu e ca și cum nu ați mai fi văzut oameni care joacă volei pe plajă, doar că aici mi-a plăcut mereu vibe-ul general pe care l-am întâlnit. Ei bine, tot pe plajă intervine și un pericol, dar despre acesta să povestesc la punctele care reprezintă minusurile orașului.
5 – Nu ai cum să te plictisești
De la străzile înguste și super colorate, la multitudinea de magazine în care se poate face shopping, restaurantele care servesc o mâncare excelentă, galerii de artă, muzee sau parcuri, pur și simplu nu ai cum să te plictisești în Barcelona.
Per total, e un oraș în care ai impresia că locuitorii sunt într-o continuă vacanță, însă nu e doar lapte și miere. Iar de la prima mea vizită și până acum, unele lucruri s-au schimbat în rău.
CE NU MI-A PLĂCUT LA BARCELONA?
1 – Hoții de buzunare sunt din ce în ce mai mulți. Românii sunt în top.
Barcelona a devenit un oraș destul de periculos pe timpul nopții în mod special, dar nici ziua nu ești complet în siguranță. Iar aici e momentul în care vă povestesc despre cum am fost noi jefuiți în ziua mare, chiar de către un român. Câteva secunde de neatenție ne-au putut costa ore bune de stat pe la ambasadă și bunuri pierdute, însă nu a fost pe deplin ziua norocoasă a hoțului.
Ideea e că noi știam de problema hoților din Barcelona, mai ales în zona Barcelonetta, faimoasa plajă cu care orașul se laudă. Aici e mai mereu plin de dealeri de droguri și de hoți, așa că trebuie să ai mare grijă de lucrurile tale. Noi așa am făcut, numai că am scăpat lucrurile din vedere la un moment dat.
Ce înseamnă asta? Înseamnă că aveam chestiile în borseta Anei, care a stat mereu legată de brâul ei. La un moment dat și-a dorit să îi fac niște poze fără ea, așa că i-am luat-o și am ținut-o pe umăr. După ce am terminat sesiunea de pozat pe plajă, ne-am așezat pe o bordură pentru ca Ana să se încalțe. Și am pus borseta între noi, în fața noastră. Ana a început să-și pună înapoi încălțările, iar atunci a luat borseta și a pus-o în dreapta ei. În acest timp, eu am schimbat privirea către stânga mea, privind către plajă. Nu știu dacă a durat 10 secunde. Ana a terminat să se încalțe, iar borseta dispăruse. Parcă se evaporase. Nu am auzit și nu am văzut absolut nimic lângă noi. Dar ce era foarte clar era faptul că borseta nu mai era.
„Perdon, madame. Am crezut că sunteți străini!”
Ana e, pentru mine, un fenomen din multe puncte de vedere. Deși era nervoasă și nedumerită, a scanat zona din jurul nostru în 5 secunde. Erau câțiva oameni prin jur, dar niciunul nu se agita sau fugea ca să ne dăm seama că el este hoțul. Ei bine, un domn pe la vreo 50 și ceva de ani, mergea agale la câțiva metri în fața noastră. Nu grăbit, ci lejer, ca un domn în etate care a ieșit să ia niște aer. Purta pe mâna lui o jachetă. Și avea profil de țigan. BINGO! Ana s-a dus direct la el, l-a întors cu fața spre ea și i-a dat jacheta de pe mână la o parte. Ce credeți că se afla sub ea? Exact, borseta noastră. A fost atât de convinsă că e la el și că e român încât i-a vorbit direct în limba română:
- Mă, nenorocitule! De ce furi mă de la oameni? Nu îți e rușine? (Fac o mică paranteză și vă spun că nu vreți să o vedeți pe Ana nervoasă. Pur și simplu te îngheață doar cu privirea. Ceea ce s-a întâmplat și cu hoțul nostru.)
- Perdon, Madame.
- Ce perdon, mă, tâmpitule? (POC o borsetă în cap) Mă, tu vrei să chem poliția? Te duc acum la poliție.
Tipul se blocase. Nu a știut ce să zică și cum să reacționeze pentru câteva secunde.
- Nu, vă rog, am crezut că sunteți străini.
- Păi și ce dacă eram străini, mă, nemernicule? Meritam să ne furi lucrurile? Dispari din fața mea imediat, până nu chem poliția.
Trebuia să schemăm poliția, dar nu am făcut-o din câteva motive importante…
Înainte să mergem mai departe, știm că nu am procedat bine. Dar avem și niște motive bune care explică de ce nu am făcut asta:
A – E foarte cunoscut faptul că poliția din Barcelona nu le face mare lucru hoților. Îi amendează, ei nu plătesc amenzile și fac din nou același lucru. E o chestiune ciudată, fiindcă i-ar putea băga la închisoare. Probabil legile sunt făcute în așa fel încât nu pot intra la zdub așa de ușor.
B – A doua zi trebuia să ajungem acasă. Era ultima noastră zi, prima noastră ieșire doar în doi după 3 ani (!!!) și chiar nu voiam să ne stricăm ceea ce se anunța a fi o zi superbă.
C – Voiam să ne întoarcem în siguranță la copila noastră. La fel de cunoscut este faptul că sunt găști mari de români care execută jafuri în cadru organizat. Așadar existau șanse foarte mari să fim apoi urmăriți de către prieteni de-ai hoțului și cine știe ce s-ar fi întâmplat. Am preferat să spunem pas de data aceasta și să ne bucurăm de faptul că suntem ok. Ne-am recuperat lucrurile și putem să ne continuăm city-break-ul mult dorit. Ceea ce putem face însă este să vă punem și pe voi în tema și să vă sfătuim să nu vă scăpați lucrurile din ochi. Nici măcar pentru câteva secunde. În Barcelona se fură și din buzunare sau genți foarte mult, așadar take care.
Experiența prin care am trecut ne-a lăsat un gust amar, în mod special fiindcă a fost vorba de un român. Eu pur și simplu nu înțeleg cum poți fura de la cineva, știind că lași acel om fără bunuri, bani, acte să se poată întoarce acasă… Mă depășește. Dar ne-am setat să trecem peste acest episod. Așa că am mers mai departe, ne-am luat o bere și ne-am făcut câteva poze, ca să ne treacă senzația neplăcută.
2 – Mizeria
Pentru că e foarte populat de turiști, iar numărul acestora crește de la an la an, orașul a devenit mult mai murdar decât l-am găsit ultima dată. Multe ambalaje aruncate pe jos, țigări, pahare de carton etc. De asemenea, niște străzi pe care ne-am plimbat puțeau rău de tot a pipi, așa că acest lucru a fost destul de deranjant pentru mine. Mai ales că eu am admirat mereu Barcelona pentru curățenie. Turismul a devenit chiar o problemă pentru Barcelona. Iar locuitorii s-au revoltat de mai multe ori cu privire la numărul mare de străini care îi vizitează și mizeria pe care o lasă în urma lor.
3 – Consumul de alcool și droguri
Fiind extrem de vizitat, vânzarea de droguri a devenit o mare problemă în oraș. Pentru un turist care nu are treabă cu așa ceva, e chiar deranjant. Și destul de înspăimântător să vadă cum e abordat de oameni care vor să-ți vândă una, alta. Pe alocuri sunt destul de insistenți, iar majoritatea e formată din oameni de culoare. Zona portului pare, din punctul meu de vedere, cea mai populată de dealeri, așa că aveți grijă. De asemenea, consumul excesiv de alcool de către turiști rezultă în imagini nu prea plăcute pe străzi: oameni beți, care abia se țin pe picioare, de la tineri, la unii ceva mai în vârstă. Not so cool.
Cu drag, DaddyCool!